Vegyes hírek

„Nem lehet etikus gyógyszertárat működtetni, mert az nem jár elég forgalommal”

2017-05-07

| Frissítve:

2018-06-28 14:20:26

Dr. Novák Hunor

Sokan megütközhetnek az alábbi mondatokon, pedig ideje szembenézni a valósággal.

dr. Tímár Tibor, egy kiváló fül-orr-gégész és gyermekgyógyász még évekkel ezelőtt a következőt írta:

„Mondtam is egy gyógyszerész ismerősömnek, hogy komoly erkölcsi probléma manapság egy gyógyszertárban a pult mögött állni, hiszen – ha ért a szakmájához – tudnia kell, hogy a forgalmazott szerek és eszközök nagyon jelentős része, alighanem nagy többsége legalábbis hatástalan. Kisebb része alighanem ártalmasabb, mint amennyire hasznos. Én persze megértem, hogy nem lehet etikus gyógyszertárat működtetni, mert az nem jár elég forgalommal. Talán sarkosnak tűnik ez a megfogalmazás, de azt hiszem, sajnos reális.”

Erről én is beszéltem nemrég a Mokkában, ugyanis maximálisan egyetértek ezzel, nem dughatjuk a fejünket a homokba, az igazságról akkor is beszélni kell, ha fáj.  Egy hozzászóló a következőket írta:

„Ez a fajta erkölcsi dilemma az én jólelkű gyógyszerész „ismerősömet”, kicsi feleségemet is gyötörte. A benne meglévő empátiával, segítő szándékkal nem összeegyeztethető az a profitorientált szemlélet, ahol a gyógyszergyártó cégek az orvosokat és gyógyszerészeket is minél több gyógyszer eladására kapacitálják, általában különböző anyagi ösztönzők, vagy nem pénzbeli juttatások felajánlásával. Ezt a dilemmát egyelőre feloldani nem tudtuk. Inkább családot alapítottunk, így most a kisfiunk gondozása, nevelése köti le az időnket, s a feleségem is felszabadulhatott -egy időre legalábbis- e gyötrelmes dilemma alól.”

dr. Tímár Tibor nem csak őszinte mondatai miatt érdemel említést, hanem azért is, mert már hét évvel ezelőtt írt arról, hogy a kalcium allergiában felesleges, hogy a Spiropent egy rendkívül elavult gyógyszer, komoly mellékhatásai lehetnek, nem szabadna használni, sajnos mégis az egyik legnagyobb „sztárgyógyszer” a magyar gyermekgyógyászok körében. De írt az indokolatlan műtétekről, indokolatlan antibiotikumhasználatról is. „Hajmeresztő, hogy a homeopátiás „gyógyszerek” bemondás alapján árulhatók” – írta a homeopátiáról, hozzátéve, hogy a homeopátia hatástalan, felesleges adni az ilyen készítményeket, a homeopátia pedig nem gyógymód, inkább egyszerűen csak egy vallás. 

dr Tímár Tibor fül orr gégész

Sőt, írt az immunerősítésről is:

„Sokszor meglepetést okoz, mikor lebeszélem a szülőt olyan szerek, eszközök, módszerek alkalmazásáról, melyek általában erősítik az immunrendszert. Sőt azt szoktam tanácsolni, hogy mindent kerüljenek el, amiről a gyártó vagy forgalmazó azt állítja, hogy ilyen hatása van. Sőt az ilyen gyártótól vagy forgalmazótól lehetőleg ne vegyenek használtautót sem,  mert nem garantálható, hogy nem fogja őket olyankor is csalódás érni. Az immunrendszert sajnos – bár sok ezzel ellenkező marketinginformációt lehet olvasni – nem lehet úgy általában erősíteni. Ha lehetne, a kedves olvasó nem ennek a honlapnak a böngészésével töltené drága idejét, hanem egy érdekes regényt olvasna elmélyedve.”

dr. Tímár Tibor honlapja és írásai itt érhetők el, Facebook oldala pedig itt található. Nem vagyok megmondóember, mint azt néhányan hiszik, és amiket írok, azokat nem én találom ki, hanem azok a tudományos tények. Aki ugyanis követi a nemzetközi szakirodalmat, szembe mer menni a mélyen gyökerező szokásokkal, hazánkban elterjedt tévhitekkel, mint Tímár doktor, az ugyanazokat mondja ezek kapcsán, mint én.

Nem a csak a gyógyszerészek körében merülnek fel erkölcsi problémák, hanem az orvosok körében is, gondoljunk csak a gyógyszerlátogatókra vagy a hálapénz rendszerére. Nem arról van szó, hogy bárki le akarná járatni a gyógyszerészeket vagy orvosokat, hiszen alapvetően tisztességes, jószándékú, segíteni akaró emberekről beszélünk. A problémákat azonban nem söpörhetjük a szőnyeg alá: sajnos a gyógyszertárak szinte egyfajta bolttá, drogériává változtak, ahol rengeteg hatástalan, káros vagy épp „kamugyógyszer”, „kamugyógymód” található meg. Óriási ugyanis a kereslet, az üzleti érdekből kifolyóan pedig ezeket legtöbbször ki is szolgálják. 

Jött néhány felháborodott hozzászólás gyógyszerészektől, amiben az egyik fő kifogás az volt, hogy pultnak neveztük, neveztem a tárát. Gyógyszerészeti nyelven ugyanis a pult neve tára. Igen, néhányak szerint ez a lényeges kérdés. Néhányan azt is sértődve kifogásolták, hogy a gyógyszerész nem kiadja a gyógyszert, hanem expediálja. Ezekkel én nem is foglalkoznék bővebben, mivel én sosem voltam a szaknyelvi fontoskodás híve, hanem a gyakorlat, mindennapok felől közelítem meg a problémákat, közérthetően.

Nem csak az étrendkiegészítőkről van szó: ttt az ideje szembenézni a valósággal, hogy az evidence-based orvoslás kettős vak, placebokontrollált vizsgálatai hány gyógyszerrről, gyógyszercsoportrról bizonyították be, hogy hatástalanok, vagy minimális a hatásuk, ezekről a megdöbbentő tényekről a jövőben olvashatnak majd oldalamon.

Itt az ideje, hogy beszéljünk arról, hogyan lehetséges, hogy a teljesen hatástalan, 100% átverésnek minősülő homeopátia például gyógyszerként van hivatalosan törzskönyvezve. Hogyan árulhatnak méregtelenítő talptapaszt, perui kovaföldet, súlyos veszélyeket magában hordozó, hatástalan fülgyertyát a gyógyszertárakban. Persze szabad országban élünk, és ha valaki meg akarja venni, miért ne vehetné meg, miért ne árulhatnák? Ez is egy szempont. Számomra azonban sokkal hitelesebb dr. Zacher Gábor példája, aki kimondta: bár százmilliókat kereshetne a méregtelenítéssel, de ilyen baromsághoz, átveréshez soha nem adná a nevét. Még sok-sok pénzért sem.

A társadalomnak is fejlődnie kell. Megérteni és elfogadni, hogy a vírusfertőzések többségére semmiféle hatásos gyógymódunk nincs, csak a türelem. Hogy az egészséges életmód nehéz, és nem helyettesíthető néhány havonta beszedett méregtelenítő pirulákkal, kúrákkal. Hogy nem létezik immunerősítő, amivel a gyerek nem lesz gyakran beteg, hiszen sajnos ez az élet rendje.

Jól tükrözi az irreális elvárásokat, gondolkodásmódot a fogyás témája. Fogyni egyféleképpen lehet: többet kell mozogni, kevesebbet kell enni. Sokan a tévés shopból vettek hasizomerősítő övet, hogy majd csipszevés és tévézés közben, mindenféle szenvedés nélkül kényelmesen az kockahasat kreál nekik. Sokan keresik, melyik a legjobb fogyasztó tabletta. A zabálást, elhízást, egészségtelen életmódot nem lehet egy tablettával elintézni, azért meg kell szenvedni. Ez fájdalmas, mint ahogy a valósággal való szembenézés is. Ön bevállalja? IGEN VAGY NEM?

dr. Novák Hunor 

dr. Novak Hunor