Betegségek

Fitymaszűkület: így szüntethető meg a probléma, műtét nélkül (fotókkal)

2020-07-03

| Frissítve:

2023.01.23 19:43:11

Dr. Novák Hunor

Sajnos világszerte és hazánkban is rengeteg gyereket műtenek meg feleslegesen fitymaletapadás, szűkület miatt. A fitymaszűkület gyerekeknél sokakat érint: a cikk végén egy konkrét képsoron mutatom be, hogyan szűnt meg egy súlyosabb szűkület egy terápiás program hatására, műtét nélkül.

Sok a tévhit, egymásnak ellentmondó orvosi tanács, például hogy kell-e hátrahúzni a fitymát, és ha igen, mikortól. Rengeteg szakirodalmat olvastam ebben a témában, és készítettem egy megvásárolható, 90 perces videósorozatot a fitymaszűkületekről és letapadásról, amiben rengeteg kép és videó megtalálható kóros és normális fitymákról. A célom az volt, hogy aki azt megnézi, annak felesleges legyen a magánrendelésemre jönni, mert mindent meg tud oldani azok alapján: bemutatom a hatásos kezelést, krémeket is, továbbá videón bemutatom a helyes fitymatornát is. Ez azonban csak megvásárlás után érhető el, mivel azonban sokan kérdeznek fitymaszűkület, fitymaletapadás témában, ezért néhány általános információt itt is megosztanék.

Gyakori probléma a szülők körében, hogy nem húzható hátra egy kisfiú fitymája. Ennek két oka lehet, ami sokszor együtt fordul elő: a fityma körkörösen szűkebb, illetve le van tapadva (össze van még nőve a makkal). A nemzetközi szakirodalomban ezt a két állapotot sokszor nem választják külön, hanem élettani, normális fitymaszűkületről (physiologic phimosis) és kóros fitymaszűkületről (pathologic phimosis) beszélnek helyette, utóbbi oka legtöbbször korábbi sérülés, fitymagyulladás hegesedés.

Azt, hogy egy szűkület kóros vagy normális, mikor mit kell vele kezdeni, arról erről a videóban részletesen beszélek, sok képpel és videóval bemutatva, aminek segítségével gyakorlatilag egy laikus is el tudja majd dönteni, normális vagy kóros-e a szűkület gyermekénél.

Gyakorlatilag négy opció van: nem csinálunk semmit; ún. fitymatornát végzünk; szteroidos krémet használunk; műtétre van szükség. Ha az orvosi irányelveket nézzük, első két opció kellene a leggyakoribb legyen, de sajnos a valóságban az utóbbi kettő a gyakoribb. Sajnos tudom és látom, hogy számos helyen futószalagon küldik altatásos műtétre fitymaszűkület miatt az olyan néhány éves gyermekeket a tévhitek, szokások miatt, akiknek nemhogy műtét, de még semmiféle krém sem szükséges! Számos esetben éberen, érzéstelenítés nélkül tépik hátra a fitymát, választják szét a fitymát és a makkot (oldják fel a letapadást), ami sokszor szintén rendkívül kellemetlen és maradandó hegesedéssel is járhat. Szerencsére egyre több orvos kolléga követi a modern orvosi irányelveket, ezért

mindenképpen arra buzdítom Önöket, bármilyen műtét / beavatkozás előtt mindenképpen kérjenek másodvéleményt olyan szakembertől, aki szakmailag modern nézeteket követ.

Nem arról van szó, hogy a műtétre sosem lehet szükség, de az esetek nagy részében felesleges, és csak kockázatnak teszi ki a gyermeket. Változó: van, amelyik gyermeksebészeti centrumban döntő többségében szakmailag korrekten állnak a témához, és van, ahol rengeteg indokolatlan műtét történik. Magyar szokás, hogy mindennel specialistához (jelen esetben sebészhez) akarunk rohanni, pedig egy ilyen probléma teljesen egy hozzáértő gyermekgyógyász kompetenciája. Ráadásul sok megműtött szűkület megoldható lett volna műtét nélkül is a megfelelő szteroidos krém, terápiás program hatására, tehát az a minimum, hogy egy műtét előtt megpróbálunk egy ilyet. 

 

Így szűnik meg a szűkület műtét nélkül

 

Nagyon sok külföldi szakirodalmat olvastam a témában, ezeket ötvözve létrehoztam egy több hetes  „fitymaprogramot” szűkület esetére, amit rendelésemen is javaslok.

Szteroidos krémek között is többféle hatóanyag van, én azt javaslom, ami a vizsgálatok szerint hatásosabbnak tűnik, és erről a hatóanyagról a videókban is beszélek. Rengeteg pácienst kezeltem ilyen problémákkal, sokakat mentettem meg a műtéttől (többen már úgy jöttek hozzám, hogy előjegyezték az altatásos beavatkozásra). Az alábbi fotókon látható, hogy egy hónap alatt hogyan szűnt meg még egy ilyen jelentősebb szűkület is az általam javasolt terápiás program hatására:

 

fitymaszűkület letapadás fityma kezelése szteroidos krém gyermeksebész magánrendelés

 

fitymaszűkület kezelése gyerekeknél

 

fitymaszűkület műtét megoldása gyermekeknél

Egy másik páciensemnél ilyen volt induláskor:

fitymaszűkület kezelése szteroidos krémmel

Ilyen pedig két hét múlva a fitymaprogramom hatására:

Milyen szteroidos krémet használjak fitymaszűkület fitymaletapadásra?

Lehet másképp. Legtöbbször pedig csak türelemre van szükség.

Ha érdekli bővebben a téma: a Fityma kisokos című megvásárolható videósorozatomban bemutatom a fitymaprogramot is, hogy mikor szükséges orvoshoz fordulni, és ha kenni kell, mivel és hogyan érdemes pontosan bekenni.

Ezt a videót azért és úgy hoztam létre, hogy aki ezt megnézi, annak gyakorlatilag felesleges lesz hozzám jönni, mert mindent a lehető legrészletesebben elmondok és megmutatok. Részletesebben és hosszabban, mint arra a rendelésen lehetőség van. Nagyon örülök, hogy a videóm fogadtatása pozitív: az anonim (!) visszajelzések alapján a vásárlók több mint 99%-a nagyon hasznosnak találta a videókat és más szülőknek is ajánlja a megvásárlását.

dr. Novak Hunor