Betegségek

Hasmenés kezelése gyermekeknél: így gyógyul meg hamarabb! Ezek a legújabb ajánlások

2017-01-11

| Frissítve:

2023.09.02 15:31:57

Dr. Novák Hunor

Tudja, hogy hasmenés esetén feleslegesen kínozza gyermekét a diétával? Hogy gyermekeknek aktív szén és számos népszerű gyógyszer valójában nem is javasolt? 

Tudja, hogy helytelenül jár el, ha cukros teával és húslevessel tömi speciális rehidráló folyadék helyett?

Hasmenés kezelése gyerekeknél diéta gyógyulási ideje

A hányás-hasmenés az egyik leggyakoribb kórkép, amely egyáltalán nem veszélytelen: hasmenés során jelentős vízvesztés, továbbá ion- és sav-bázis-eltérések alakulhatnak ki, amelyek akár súlyos szervkárosodáshoz és halálhoz is vezethetnek.

Ha elolvassa a cikket, meg fogja tudni, milyen gyógyszert, probiotikumot, étrendet, házi gyógymódot javasolnak a világ legnagyobb szaktekintélyei, orvostársaságai, és miket érdemes minél hamarabb beszereznie a gyógyszertárból, hogy legyen otthon. A cikkben az összes olyan készítményt megnevezem, amit a szakmai testületek ajánlanak. Ha 1-1 konkrét készítményről lenne kérdése, hogy mi a véleményem róla, mert nem találta ebben a cikkben, a válaszom egyszerű: azért nem találja itt, mert nem ajánlják a szakmai szervezetek (mert nem bizonyított a hatása, vagy bizonyítottan hatástalan, sok mellékhatással jár stb.)

Ahogy azt olvasóim megszokhatták, írásaim során nem a hagyományokra, szokásokra, innen-onnan hallott információkra támaszkodom, hanem a bizonyítékon alapuló (evidence-based) orvoslásra, nemzetközi orvossszakmai csoportok ajánlásaira támaszkodom. Evidence-based orvosként fontosnak tartom, hogy a hozzám forduló betegeket a létező legmodernebb, legjobb terápiával gyógyítsam meg. Ez az összefoglaló az Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) 2008-as és 2014-es hasmenéssel foglalkozó szakmai útmutatójára, és a legmodernebb oldal, a közel 6.000 orvos és kutató által szerkesztett UpToDate.com naprakész irányelveire épül – ezek terjedelemben közel 100 A4-es oldalt tesznek ki. Ha betartja az alábbiakat, gyermekénél kevesebb szövődmény fog kialakulni, ritkábban fog kórházba kerülni vagy rövidebb ideig fog ott tartózkodni, hamarabb meggyógyul betegségéből. Ráadásul számos hatástalan vagy káros gyógyszer adásától kímélheti meg gyermekét, és pénztárcája sem fog feleslegesen vékonyodni!

Egy hasmenés otthon is kezelhető, ha a gyermek fogyaszt folyadékot, nem csökken jelentősen a pisis pelenkák száma. Hét napnál tovább fennálló hasmenés, rosszabbodó állapot, egy újszülött/csecsemő jelentős hasmenése esetén mielőbb forduljon orvoshoz! Ez az összefoglaló nem csak szülőknek készült, bízom benne, hogy az egészségügyben dolgozók, orvosok számára is hasznos lesz. Ha az alábbiak alapján nem boldogul, probléma / kérdés van, receptköteles készítmény kell, magánrendelésemen tudok segíteni.

Mi okozhat hasmenést?

Középfülgyulladás, tüdőgyulladás és húgyúti fertőzés is tud hasmenést okozni, sőt: „vakbél”gyulladás (helyesebben: appendicitis, féregnyúlvány-gyulladás) esetén kb. 30%-ban jelentkezhet kis mennyiségű, nyákos, hasmenéses széklet. Hasmenést okozhat a folyadékdiéta, éhezéses széklet, 6-12 hónapos kor között pedig a túletetés is.

A hányás-hasmenés hátterében leggyakrabban vírus áll, de baktériumok is okozhatnak hasmenést (ilyenkor jellemzően vér és/vagy nyák van a székletben), illetve egyéb ritka kórokozók is állhatnak a háttérben. A Rotavírus nem okoz véres hasmenést (véres hasmenés esetén ezért felesleges Rota-vizsgálatot kérni, ráadásul a székletben jelen lévő vér a laboratóriumi Rota-kimutatást zavarja, és álpozitív, hamisan pozitív eredményt mutathat). A fertőzés megelőzésében fontos a higiénia, kézmosás, de tünetmentes állapotú emberek is terjeszthetik a vírust, a fertőzésen átesettek pedig a tünetek megjelenése előtt és a gyógyulás után is megfertőzhetnek másokat! Ebből kifolyólag egy olyan gyermeket közösségbe vagy újszülött, csecsemő közelébe vinni, akinek már tegnap óta nincs hasmenése, helytelen: hiszen még ekkor is megfertőzheti a gyermeket. Pontos adat nincs, hogy hány napig fertőzhet még a hasmenés megszűnése után, ez sok tényezőtől függ és sok vírus is létezik. Egy biztos: 1-2 napja befejeződött hasmenés esetén még ne vigyük újszülött közelébe, látogatóba a gyermeket, hiszen egy újszülött nagyon esendő, számára nagyon veszélyes lehet egy ilyen fertőzés. A nemzetiközi szakirodalom javasolja a Rota elleni védőoltást – a Rota egyébként az egyik legsúlyosabb hasmenést okozó vírus, a hasmenés miatt kórházba kerülő esetek nagy részét ez a vírus okozza. Ha beoltatja gyermekét Rotavírus ellen, nagyon sokat megtesz egészségének védelme érdekében!

Milyen laborvizsgálat, széklettenyésztés szükséges?

Az ajánlások alapján rutinszerű székletvizsgálat (széklettenyésztés) nem szükséges – bár sok szülő kéri hasmenést okozó vírus, baktérium laboratóriumi kimutatását és várja a széklettenyésztéstől a megváltást, az esetek elsöprő többségében ez teljesen felesleges vizsgálat. Az ajánlások azt mondják: a széklettenyésztés a legkevésbé hasznos és arányait tekintve az egyik legdrágább mikrobiológiai vizsgálat, ritkán van csak terápiás következménye: ha ki is tenyészik kórokozóként egy Salmonella vagy Campylobacter baktérium, azt legtöbbször úgysem kell kezelni.

Széklettenyésztés elvégzése az alábbi esetekben lehet indokolt:

  • 3 hónapos életkor alatti hasmenés
  • véres-nyákos székletürítések (elesett állapot)
  • hét napnál tovább tartó elhúzódó hasmenés, differenciáldiagnosztikai célból (pl.: gyulladásos bélbetegség felmerül),
  • súlyos állapotú hasmenés
  • szepszis vagy immunhiányos állapot esetén
  • esetleg járvánügyi vonatkozás miatt.

Ha székletvizsgálat szükséges a Kroki magán laborban a teljes laborvizsgálati paletta rendelkezésre áll, és mindenben tudunk segíteni. Véres széklet esetén javasolt vizsgálatok: széklet humán hemoglobin, széklettenyésztés alapvizsgálat (Salmonella, Campylobacter, Shigella, Yersinia), egyes esetekben széklet kalprotectin. Elhúzódó panaszok esetén 3 különböző székletből (egymást követő nap 1-1- széklet) széklet Giardia vizsgálata is szükséges, illetve teljes vizelet üledék vizsgálata javasolt. Hogy magánban milyen vizsgálat pontosan mennyibe kerül, árkalkulátorunkban könnyedén megnézheti. Ezekkel együtt orvosi vizsgálat is szükséges.

Hasmenés kiszáradás babáknál kezelése

Hasmenés kezelés során az elsődleges: speciális rehidráló folyadékkal kell a folyadékveszteséget pótolni

Hasmenés esetén gyakran, csendben ioneltérések alakulhatnak ki, amelyek súlyos következményekkel járhatnak és a gyógyulást is elhúzódóbbá teszik. A klasszikus húsleves, cukros tea, üdítő, kóla stb. nagyfokú itatása legtöbbször RONT a helyzeten, fokozhatja a hasmenést, nem pótolja megfelelő mértékben az ionokat, ezért használatuk egyértelműen NEM AJÁNLOTT. Legmagasabb szintű tudományos bizonyítékok igazolják: speciális, ionokat meghatározott mennyiségben tartalmazó oldattal kell pótolni a gyermek folyadékigényét, ez az orális rehidráló folyadék (ORF), oral rehidration solution (ORS). Ez a legfontosabb, bár elég nevetségesen hangzik, de sokak szerint ez az oldat az orvoslás egyik legnagyobb találmánya, amely világszerte rengeteg ember életét mentette már meg, hatásossága és haszna a védőoltásokkal és az antibiotikummal vetekszik.

Hazánkban a speciális rehidráló folyadékokat megvehetjük kész italként vagy ionokat, sókat tartalmazó porok formájában a gyógyszertárban, utóbbiakat vízben kell feloldani. A hiedelemmel ellentétben a gyermekek többsége megissza ezeket az enyhén sós ízű, vagy aromával ízesített rehidráló folyadékokat, én is megkóstoltam: rosszra számítottam, de egészen ihatók, kellemes ízűek. Minden szülőnek törekednie kell arra, hogy minél több rehidráló folyadékot fogyasszon el a gyermek. Az ördög a részletekben rejlik, van néhány trükk: egyrészt érdemes jól behűteni a folyadékot fogyasztás előtt,  mivel minél hidegebb, annál kevésbé érződik az íze. A gyerekek egy része szívószállal könnyebben/szívesebben megissza.

A porok feloldásakor a keverési arányt szigorúan be kell tartani, és nem szabad pluszban sót vagy cukrot tenni hozzá! Ki lehet próbálni azt is, hogy natúr gyümölcsteát készítenek, jól lehűtik, majd ebbe rakják bele a megfelelő mennyiségű rehidráló port – így plusz cukor nem lesz benne, a gyümölcs íze viszont még kellemesebbé teheti az italt.

A legújabb ajánlásoknak megfelelő, hazánkban elérhető rehidrációs készítmények a következők:

Hasmenés kezelése gyerekeknél Normolyt rehidráló folyadékNormolyt-por: születéstől kezdve adható bármilyen életkorban, receptköteles, a legújabb ajánlásoknak kiválóan megfelel! Egy tasakot 2 dl vízben vagy cukrozatlan teában kell feloldani a keverési arány pontos betartásával. Megkóstoltam: kellemes meglepetés, enyhén narancsos ízvilág, abszolút iható. Ára: a 10 tasak kb. 650 forint receptre.

Hasmenés diéta gyerekeknél BiogaiaBioGaia ProTectis® Baby/Junior ORS: születéstől kezdve adható bármilyen életkorban, az ionok mellett a hasmenés kezelésében igazoltan hatásos Lactobacillus reuterii DSM 17938-as baktériumtörzset, probiotikumot is tartalmazza, azaz ezzel egyidejűleg nem kell probiotikumot szedni. Recept nélkül kapható, semleges ízű, egy tasakot 2,5 dl-ben kell feloldani. Ára: a 7 tasakos doboz kb. 2000 forint.

Hasmenés gyermekkorban - szoptatás, tápszerváltásElőre kevert, palackozott italok: csak a Hipp ORS 200 ALMÁS verzióját ajánlom, amely 4 hónapos kortól adható, recept nélkül kapható. A Hipp ORS 200 répás italának ionösszetétele kissé rosszabb, ne azt vegyük! Ára: kb. 400 forint egy üveg.

Humana Elektrolyt gastroenteritis kezelése gyermekkorbanHUMANA Elektrolyt banánízű por 1 éves kortól: az elektrolitport 2,5 dl vízben kell feloldani. Egy éves kortól adható, recept nélkül is kiadják! Megkóstoltam: abszolút iható, enyhén banánízű, kellemes oldat. Ára: a 12 tasakos doboz kb. 1000 forint.

Házilag kutyulva: hazánk egyik legnagyobb szaktekintélye hasmenés témájában dr. Trethon András infektológus, az ő véleménye szerint szükség esetén házilag is készíthető a hivatalos összetételűekhez nagyban hasonló és eredményesen alkalmazható oldat: 1 teáskanálnyi konyhasó, 8 teáskanálnyi kristálycukor 1 liter vízben oldva, amelyhez 1 csésze narancslét vagy két összeturmixolt banánt kell hozzáadni.

Az egyéb készítmények, a gyógyszertárban helyileg előállított-kikevert porok (=magisztrális készítmények) NEM felelnek meg az új szakmai ajánlásoknak. Ha nem olvassa 1-1 népszerű készítmény nevét itt, az nem véletlen, hanem mert használatuk nem javasolt, mivel a fentiek jobbak összetétel szempontjából.

Hasmenés-hányás után, már kialakult folyadékhiány pótlására kb. 5 óra alatt 50-100 ml/kg rehidráló folyadékot adjunk a gyermeknek (azaz egy 8 kg-os csecsemőnek 2-4x 200 ml-t). Egy-egy jelentősebb hasmenés vagy hányás után pedig további kb. 1 dl rehidráló folyadék adása javasolt. Sokan kérdezik az adagolást, hiszen a dobozra az van írva, hogy az ajánlott napi adagot ne lépje túl. Valójában ez csak jogi előírások miatt szerepel rajta, nehogy a buta amerikai perek mintájára bepereljék a gyártót, mert nem volt ráírva, hogy 15 litert nem lehet megitatni egy csecsemővel. A valóság az, hogy az orális rehidráló folyadékot szájon át nem tudjuk túldozírozni, akár az egész napi folyadékmennyiség adható ilyen formában erős hasmenés esetén – ilyenkor az a rossz, ha keveset adunk belőle!

Tüneti szereket érdemes alkalmazni hasmenés esetén – de nem mindegy, mit!

Nem javasolt a nagyon népszerű, loperamidot tartalmazó gyógyszer (motilitásgátló, „hasfogó”), az aktív szén, PREbiotikum, az adsztringens bizmut, attapulgit, kaolin-pectin, folsav, glutamin, szója, tannát-zselatin stb. használata gyermekeknél. Ezen szerek vagy teljesen hatástalanok gyermekeknél, vagy nem tudjuk, hogy hatnak-e, vagy súlyos mellékhatásaik jelentkezhetnek, ezért veszélyesek.

Három szer van, amit érdemes használni: Smecta, egyes probiotikumok és Hydrasec. Ezek bizonyítottan csökkentik a tüneteket, gyorsítják a gyógyulást, érdemi mellékhatásuk pedig nincs, általában a tünetek enyhüléséig vagy max. 1 hétig javasolt alkalmazásuk.

Smecta adagolása gyermekeknél hasmenésben1) SMECTA: recept nélkül kapható, bevonja és védi a bélnyálkahártyát, megköti a toxinokat, baktériumokat, vírusokat, bizonyítottan csökkenti a tüneteket és a hasmenés időtartamát. Egyéb gyógyszerektől, készítményektől minél nagyobb időkülönbséggel kell bevenni, mivel azokat is megkötheti és hatástalaníthatja. Székrekedést okozhat, ezért arra hajlamosabb egyéneknél óvatosan kell alkalmazni. A 30 tasakos kiszerelést éri meg venni. Megkóstoltam: túlságosan édes, narancsos-vaníliás íze van, mindenképp ételbe/ italba keverjük bele, és apránként adjuk be több részletben a napi adagot. Savanyú étel jobban elveheti az émelyítően édes ízt, esetleg érdemes kicsit citromot rakni bele, továbbá érdemes jól lehűtve kínálni, hiszen hidegen kevésbé érződik az íze.

Adagolás életkor szerint:

  • 2 éves kor fölött: napi 2 tasak (hasmenés első 2 napján 3-4 tasakot is lehet)

2) PROBIOTIKUMOK: néhány készítmény van, ami a klinikai vizsgálatok szerint igazoltan hatásos, a többi probiotikum hatása kérdéses, jó eséllyel teljesen haszontalan, átverés. Ne dőljön be a marketingnek, nem attól lesz egy probiotikum jó, hogy TV-ben és óriásplakátokon reklámozzák!

Igazoltan hatásos, az európai gyermekgasztroenterológiai társaság által ajánlott probiotikum:

Melyik a legjobb probiotikum hasmenésben?Betöltött két hónapos életkortól: napi 1-2 tasak/kapszula Enterol 250 mg javasolt. Az Enterol egy Saccharomyces boulardii nevű élesztőgombát tartalmaz, messze a legtöbb tudományos bizonyíték ennek a hatását támasztja alá hasmenés esetén. Nemrég megváltozott a szakmai ajánlás, így már csecsemőknek is adható. Kapható tasakos változatban is (de a kapszula és szétnyitható, ugyanannyi dózist tartalmaz), bármilyen ételbe keverhető.

Probiotikum hasmenésben gyerekeknek Biogaia0 hónapos kortól: napi 1×5 csepp Biogaia – ennek hatását szintén sok vizsgálat igazolja, különösen csecsemők esetén. 3 éves kor felett van más kiszerelés is: napi 1 rágótabletta BioGaia ProTectis® Junior használható hasmenés esetén.

(Esetleg napi 1 tasak Protexin Restore probiotikum is használható. Ez VSL#3-kombinációnak közel megfelelő probiotikum, de a Protexin Restore hatásosságával kapcsolatban jóval kevesebb a bizonyíték.)

A probiotikumokról szintén írtam már oldalamon részletesebben.

Hidrasec hány éves kortól adható3) HIDRASEC: receptköteles, hatóanyaga a racecadotril, amely gátolja a víz és ionok bélbe történő kiválasztását, enyhíti a hasmenést. A racecadotril a bélmotilitásra, a bélmozgásra nincs hatással, a szekréciót gátolja – nincs olyan vizsgálat, magyarázat, amely valóban indokolttá tenné, hogy véres/gennyes hasmenés esetén megtiltsuk a használatát.

Három kiszerelésben elérhető (10 és 30 mg-os por, 100 mg-os tabl.) 3 hónapos kor felett adható, dózisa napi 3 x 1,5 mg/kg, a gyermek súlya alapján kell nagyjából kiválasztani a kívánt gyógyszerformát, mennyiséget (azaz 20 kg-os gyermeknek 3×30 mg Hidrasec naponta). Székrekedést nem okoz. Megkóstoltam: kellemes, enyhén édeskés íze van, ételbe vagy italba keverve a gyermekek könnyen meg fogják inni/enni.

Antibiotikum nagyon ritkán szükséges – hazánkban túl sokszor, indokolatlanul alkalmazzák

Nagyon magas láz, súlyos véres/nyákos hasmenés esetén, 3 hónapos kor alatt lázas hasmenésnél, továbbá egyéb rizikófaktorok esetén szükséges lehet antibiotikum adása. Véres hasmenés esetén mikrobiológiai, széklettenyésztés eredménye nélkül antibiotikum adása igencsak kockázatos a hemolítikus-urémiás szindróma veszélye miatt, amely veseelégtelenséghez vezethet.

  • A Salmonella okozta hasmenés antibiotikumos kezelése csak az alábbi esetekben javasolt: 3 hónapos kor alatt alatt, immundeficiencia, léphiány, szteroid/immunszupresszív terápia, gyulladásos bélbetegség, achlorhydria (gyomorsavhiány) esetén. Egyéb esetekben csak ártunk az antibiotikummal.
  • Campylobacter okozta hasmenés kezelése dysentériás, súlyos lázas, véres hasmenéses formában szükséges, és csak akkor kellően hatásos, ha az antibiotikum adását a hasmenés kezdetét követő 3 napon belül elkezdjük (javasolt gyógyszer: azithromycin 10 mg/kg/nap 3 napig). Nincs adat arra vonatkozólag, hogy a Campylobacter esetén esetleg megjelenő késői szövődmények megelőzhetőek lennének antibiotikum adásával, ezért rutinszerű antibiotikumos kezelés nem szükséges a szakmai ajánlások szerint.

Külföldre utazáskor hasmenés megelőzésére preventív antibiotikum-szedése nem javasolt.

Jelentősen változott a felfogás: NEM szabad szigorúan diétázni, tápszert váltani/hígítani

Egy 2001-es magyarországi felmérés kimutatta: a magyar gyermekorvosok körülbelül fele laktózmentes tápszert és/vagy a tápszer hígítását javasolja hasmenés esetén – ezek régi, mára megdőlt, téves gyakorlatnak számítanak. A vizsgálatok egyértelműen kimutatták: az anyatejes táplálást egy pillanatig sem szabad felfüggeszteni, a tápszert nem kell hígítani és NEM kell laktózmentes vagy hidrolizált tápszerre váltani…

Régen volt, hogy 24 órán át éheztették a gyermeket – ma a legnagyobb szakmai szervezetek azt mondják, hogy kb. 5 óra alatt pótoljuk a folyadékveszteséget, majd utána kezdjük el a gyermek táplálását olyan ételekkel, amiket egyébként is szokott enni, nem kell fél napot sem koplaltatni, kínozni a gyermeket! Fontos, hogy mielőbb a szokásos táplálékát kapja a gyermek, mert ez segíti elő a bélnyálkahártya mielőbbi gyógyulását, regenerálódását. A gyermek azt eheti, amit kíván, nem szükséges ropin, kekszen, rizsen és répán élni – az étkezést nem kell korlátozni, a gyermek ehet főtt ételt is, húst, zöldséget, gyümölcsöt és joghurtot is, ihat némi tejet is, így gyógyul meg hamarabb! Sajnos hazánkban még mindig elterjedt az a múlt évezredbeli nézet, miszerint a hasmenést diétával akarják gyógyítani.

Hasmenés esetén mit ehetek? Diéta
Hasmenés esetén ropi, keksz, pirítós? Ez a múlt, a balkán, felejtsük el a diétát!

Szigorú tejmentes, laktózmentes diéta indokolatlan az esetek többségében, viszont a vizsgálatok szerint jelentős, súlyos hasmenés esetén a laktózmentes diéta gyorsíthatja a gyógyulást, ezt tehát masszívabb hasmenés esetén szem előtt kell tartani. (A tej tartalmazza a legtöbb laktózt. Itt megjegyezném: laktózérzékenyek is nyugodtan bevehetik a laktóztartalmú gyógyszereket, mivel a gyógyszerekben segédanyagként minimális laktóz van jelen, ami panaszt nem okoz.) A tudomány és fejlett országok már régen szakítottak azzal a téves gyakorlattal, hogy a hasmenés egyenlő a szigorú diétával. A magánrendelésemen járt pácienseknek nem javaslok diétát.

Take home message, azaz útravaló-tudnivaló: Hasmenés esetén antibiotikum adása extrém ritkán indokolt, diéta vagy tápszerváltás pedig nem szükséges. A legfontosabb a speciális rehidráló folyadék itatása – ezeket célszerű jól behűtve, szívószállal adni, úgy szinte semennyire nincs rossz ízük. Ezek minden házi gyógyszertár kötelező részei kell legyenek a hasmenés egyéb szereivel együtt!

dr. Novák Hunor

Forrás: 

European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Paediatric Infectious Diseases Evidence-based Guidelines for the Management of Acute Gastroenteritis in Children in Europe
European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Pediatric Infectious Diseases Evidence-Based Guidelines for the Management of Acute Gastroenteritis in Children in Europe: Update 2014
Az acut gastroenteritis ellátása az alapellátásban: folyadék- és adjuváns kezelés – dr. Trethon András – http://goo.gl/ULngHw
Viral gastroenteritis in children: Prevention and treatment; Viral gastroenteritis in children: Epidemiology, clinical presentation, and diagnosis; Evaluation of diarrhea in children; Oral rehydration therapy – UpToDate
 European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Paediatric Infectious Diseases Evidence-based Guidelines for the Management of Acute Gastroenteritis in Children in Europe 2008, 2014
Viral gastroenteritis in children: Prevention and treatment; Viral gastroenteritis in children: Epidemiology, clinical presentation, and diagnosis; Evaluation of diarrhea in children; Oral rehydration therapy – UpToDate
Első kép: akz © 123RF.com, második kép: Wavebreak Media Ltd© 123RF.com

dr. Novak Hunor