Védőoltások

Ingyenes HPV-elleni oltás lányoknak: megéri-e beadni? Ezek a tudományos tények, kockázatok

2017-09-01

| Frissítve:

2018-06-13 06:30:35

Dr. Novák Hunor

Néhány éve indult a védőoltási program hazánkban: a  hetedikes lányok ingyen kaphatják meg az egyébként több tízezer forintos HPV-vakcinát, ha a szülők kérik. Ez idén is így lesz. 

A HPV elleni oltás a „leggyűlöltebb” oltások közé tartozik, rengeteg rémhír, magyar feliratos „leleplezővideó” található róla Youtube-on. Csináltam egy szavazást a témában, amire több mint 3.000 válasz érkezett: 

hpv oltás lányoknak

Az arányokon látszik, hogy az emberek fele nem adná be vagy bizonytalan. Rengeteg kérdést kaptam ezzel kapcsolatban, ezért úgy döntöttem, a szakirodalmat átolvasva egy tudományos összefoglalót készítek az oltásról, hogy segítsek a tisztán látásban és döntésben – részletes források a cikk alján, így akinek ebben a cikkben található információk nem elegek, ott olvasgathat tovább. 

A humán papillomavírus (HPV) egy döntően szexuális úton terjedő vírus, amely szájban/garatban és nemiszervek tájékán okozhat betegséget, szemölcsöt, rákot férfiaknál és nőknél egyaránt. Ezek közül a leggyakoribb, legsúlyosabb probléma nőknél a méhnyakrák. Ez a cikk a méhnyakrák szempontjából tárgyalja az oltást. 

Méhnyakrák, HPV elleni védőoltás gyerekeknek
Így néz ki és nő egy méhnyakrák – alul a hüvely, felül a méh

 

Milyen vakcinák léteznek, hányféle HPV-típus van bennük?

A humán papillomavírusnak (HPV) rengetek típusa létezik, vannak kifejezetten „rosszindulatú”, rákot okozó  és „jóindulatúbb” törzsek.

  • A rosszindulatú méhnyakrákok kb. 70-80%-át a 16-és és 18-as HPV típus kozza. A méhnyakrákok további 15-20%-át  a 31, 33, 45, 52, 58-as HPV-típusok okozzák, a maradék %-ban pedig egyéb, ritkább HPV-típusok állnak a méhnyakrák hátterében.
  • A jóindulatú (de kellemetlen) szemölcsök 90%-át a HPV 6 és 11-es típusai okozzák.

 

Hazánkban az alábbi vakcinák léteznek:  

  1. Cervarix: két HPV-típust tartalmaz, a HPV 16 és 18-as típusát (ezek a leggyakoribb rákkeltő HPV-típusok). Ára kb. 20 ezer forint.
  2. Gardasil 9: kilenc  HPV-típust tartalmaz,  a HPV 16 és 18-as típusát, továbbá a kevésbé gyakori, de szintén rákkeltő 31, 33, 45, 52, 58-es HPV- típusokat, valamint a jóindulatú szemölcsöket okozó  6, 11-es HPV-típusokat is.

(A Silgard régebbi vakcina, még kapható hazánkban (más országokban Gardasil néven fut): négy típust, a  HPV 16, 18 mellett még a 6, 11, típusokat tartalmazza. A vakcina továbbfejlesztett, újabb változata a Gardasil 9.)

Egy védőoltás őrült bonyolult rendszer, nem olyan egyszerű, hogy hány darab HPV-típus van benne, nagyon sokat számít a védelem erősségében a védőoltási technológia, segédanyagok is stb. Úgynevezett keresztvédelem is kialakulhat, azaz az oltás olyan törzsek ellen is nyújt kisebb-nagyobb fokú védelmet, amik nincsenek is a vakcinában. Mi az a keresztvédelem? Olyan ez, mint a szúnyogháló: bár szúnyogok ellen tervezték, de egy jó szúnyogháló nem csak a szúnyogokat tartja távol, hanem mondjuk a muslicákat 30%-ban, a legyeket pedig 100%-ban.

A két komponensű védőoltás, a Cervarix  például 12-féle másik törzs ellen keresztvédelmet nyújt, azaz összesen 14 törzs ellen nyújt kisebb – nagyobb fokú védelmet.

A kilenc komponensű oltás értelemszerűen 9 HPV-típus ellen nyújt védelmet, de úgy tűnik, ezen felül egyéb törzsekkel szemben ez a védőoltás keresztvédelmet nem alakít ki a szakirodalmi adatok szerint.

Mindkét oltás jó. A vizsgálatok szerint mindkét  oltás egyértelműen hasznos a nőknek, hiszen nagy fokban védi őket a HPV miatt kialakuló méhnyakrákkal szemben, ami az egyik leggyakoribb rák világszerte.

 

Javasolt-e rutinszerűen beoltani a lányokat 11-12 éves kor körül? Mi van, ha már HPV-t hordozza, fertőződött?

 

A válasz: igen. Ebben óriási az egyetértés, ezt javasolja Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia, az Amerikai Családorvosi, a Nőgyógyászati, a Daganatos Társaság is, továbbá az Uptodate.com is, amely a világ vezető evidence-based orvosi szaklapja. A WHO 2017-es júniusi állásfoglalásában minden országnak javasolja, hogy saját nemzeti védőoltási programjába vegye bele az oltást. 

Mikor optimális az oltás beadása? Jobb minél előbb oltani, mert a HPV-oltás a szexuális kapcsolatot még nem létesített, HPV-vel még nem fertőzött egyéneknél a legjobb. Még felnőtt korban is megéri az oltás, de ilyenkor már a hatásosság jelentősen csökken (akár csak 30-50%-ra). 

Ha valaki HPV-vel fertőződött, még akkor is érdemes beoltani, mert a HPV-nek rengeteg típusa van (lehet olyannal fertőződött, ami nem okoz rákot, vagy ritkábban, az oltás viszont sok másik törzzsel szemben is véd. (Ha a Papanicolau-eredmény nem normális, vagy HPV fertőzése van az egyénnek, attól még az oltást be lehet adni!)

 

Hogyan adják be, hány oltás kell?

15 éves kor alatt két oltás szükséges. A védőoltást izomba adják, a második oltást 6-12 hónappal az első után érdemes beadni. 15 évnél idősebbeknél más az oltási menetrend.

 

Mennyi ideig véd, mennyire hatásos a védőoltás?

A HPV-oltások hatása kiválónak számít, 93-100%-ban nyújtanak védettséget a vakcinában jelenlevő HPV-törzsekkel szemben. Ehhez még hozzájön a két HPV-típust (Cervarix) vakcinánál az egyéb rákkeltő törzsekkel szembeni „keresztvédelem” is, ez egy vizsgálat szerint olyan erős, hogy az oltás az összes (oltásban benne nem lévő) HPV okozta méhnyakrákok 93%-át meg tudja előzni. 

A valóság nem fekete vagy fehér, hanem sajnos bonyolult. Egyrészt a világon egyik oltás sem működik 100%-os hatásfokkal, és minden oltás védelme gyengül valamennyire az évek előrehaladtával. Másrészt mivel vannak egyéb rákkeltő törzsek is, amik egyik védőoltásban sincsenek benne, ezért a HPV-oltást kapó nők egy részénél ugyanúgy kialakulhat a HPV-okozta méhnyakrák. Olyan ez, mint amikor valaki fogamzásgátló tablettát szed, mégis várandós lesz: semmi sem 100%-os.  Ebből fakadóan érthető, hogy védőoltás NEM helyettesíti a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatot. 

A valósággal tisztában kell lenni, különben ezek miatt az esetek miatt jönnek a mesék a gonosz gyógyszergyárakról és hatástalan vakcinákról, hiszen „beoltottam magam, mégis HPV okozott rákot nálam, tehát az oltás felesleges”. 

A védőoltás olyan, mint a kocsiban a légzsákrendszer: ha belénk jönnek, segít a sérülés megelőzésében, de előfordul, hogy hiába a légzsák, nem segít és komoly sérülést szenvedünk, meghalunk a baleset következtében.

 

Milyen mellékhatásai lehetnek a védőoltásnak? 

A vizsgálatok szerint az oltás rendkívül biztonságos. A WHO 2017 júniusi állásfoglalása szerint „mindhárom törzskönyvezett vakcina kiváló hatékonyságú és rendkívül biztonságos.”

A leggyakoribbak az általános tünetek, fejfájás, fáradtság, duzzzanat és fájdalom az oltás helyén, bőrpír, ritkábban ájulás, fáradtság, hasmenés, hasfájás, láz jelentkezhet. Extrém ritka mellékhatások is kialakulhatnak, például autoimmun betegség, anafilaxiás reakció, tüdőembólia. Igen, mint minden oltásnak, ennek is lehetnek súlyos szövődményei, mellékhatásai, és léteznek a világon „oltáskárosodott” személyek.

Halnak meg a világon emberek cápatámadásban,  de nagyságrendekkel többen autóbalesetben. Halnak meg azért emberek a tengerparton, mert kókuszdió esik a fejükre, de sokkal többen halnak meg dohányzás miatt tüdőrákban.  A mérlegnek két serpenyője van, ugyanígy kell nézni a HPV kapcsán is: az egyik serpenyőben az oltás nagyon ritkán előforduló súlyosabb mellékhatássai vannak, a másik serpenyőben pedig a méhnyakrák. Utóbbi miatt rengeteg nő hal meg hazánkban, nem kérdés tehát, hogy ennek nagyságrendekkel nagyobb a kockázata, veszélye, ezért mindenképpen érdemes oltani. 

Hazánkban évente több száz nő hal meg méhnyakrákban. De mit mond erről dr. Kulcsár Andrea, hazánk egyik legjobb evidence-based védőoltási szaktanácsadója?

dr kulcsar andrea
dr. Kulcsár Andrea – Fotó: Medikids

 „Ez a halálozási szám oltás és rendszeres nőgyógyászati kontroll mellett nulla lehetne. Ezek tények. Szinte érthetetlen, miért fogékonyak mégis jó páran a „valaki azt mesélte, azt hallotta, hogy azt mondták…” -típusú híresztelésekre.”

 

Ha ennyire fontos és jó a vakcina, miért ilyen drága, miért nincs ingyen mindenkinek, miért csak a 7-es lányoknak?

Azért, mert az egészségügyre fordított kiadások mindenütt végesek (és hazánkban GDP-arányosan még a visegrádi országokhoz képest is jóval kevesebbet költenek rá). Az állam NEM jótékonysági intézmény, valahol meghúzza a határt.

Miért ilyen drága a vakcina? Leginkább azért, mert a kifejlesztése, több tízezer főn való tesztelése dollármilliárdokat emészt fel. Kétezer forintért senki sem adná a HPV-vakcinát, mert a gyógyszercégek számára az egyértelműen veszteséges volna.

 

Ne szalassza el az alkalmat, kérje a védőoltást mielőbb! 

Én a magam részéről nagyon fontosnak és jónak tartom, hogy az állam ingyenesen elérhetővé teszi a HPV-vakcinát a hetedikes lányoknak: ezért mindenkinek javaslom, hogy kérjék az oltás beadását! Gyakorlatilag mondhatom, hogy ez egy soha vissza nem térő alkalom, hiszen később az oltás hatékonysága jelentősen csökken, mert egyre több lány találkozik-fertőződik természetes úton HPV-vel. 

Aki pedig még mindig hezitál és fél a mellékhatásoktól, annak mutatom a képet:

hpv elleni védőoltás kockázatok

Én is beoltattam magam HPV-ellen nemrég, mert a HPV elleni oltás férfiaknak is fontos – de erről majd egy másik cikkben…

Az Uptodate.com laikusoknak szóló angol nyelvű tájékoztatója kivételesen ingyenes, így elolvashatja ezen a linken.

Ajánlott cikk: Ezért ne higgye el, amit az oltásellenesek mondanak a HPV-vakcináról

dr. Novák Hunor

Forrás:  

Human papillomavirus vaccination – Uptodate.com 
Human papillomavirus vaccines: WHO position paper, May 2017-Recommendations. WHO, 2017 Jun, Vaccine
Efficacy of human papillomavirus (HPV)-16/18 AS04-adjuvanted vaccine against cervical infection and precancer caused by oncogenic HPV types (PATRICIA): final analysis of a double-blind, randomised study in young women.- Lancet, 2009
Efficacy of the HPV-16/18 Vaccine: Final according to protocol results from the blinded phase of the randomized Costa Rica HPV-16/18 Vaccine Trial – Vaccine 2014
A 9-valent HPV vaccine against infection and intraepithelial neoplasia in women N Engl J Med. 2015
Clinical trials of human papillomavirus vaccines and beyond. – Nat Rev Clin Oncol. 2013 Jul
Fotó: Cancer Research UK –  Wikipedia, CC BY-SA 4.0  © 

 

dr. Novak Hunor