Betegségek

Hallójárat gyulladás kezelése és megelőzése a legújabb nemzetközi ajánlások alapján

2017-01-15

| Frissítve:

2024.06.03 13:53:38

Dr. Novák Hunor

A hallójárat-gyulladás meddig tart? Fertőző, veszélyes másokra? Miből áll a hallójáratgyulladás kezelése gyermekeknél? Ezekre a kérdésekre adok választ és azt is elmondom, miért nem segít a kövirózsa olaj.

Sok az elavult gyógyszer, helytelen gyógymód a hallójárat gyulladás kapcsán is.  Ezt hétköznapi nevén fülkagyló gyulladásnak hívják, orvosi nevén így találkozhat még vele: otitis externa k.m.n; otitis externa l.s., otitis externa l.d., otitis externa l.u.

Ezen összefoglalóm főként a legnaprakészebb, közel 6.000 orvos/kutató által szerkesztett fizetős orvosi oldal, az UpToDate.com 2019-es irányelveire és az angolszász National Institute for Health and Care Excellence 2018-ban frissített evidence-based ajánlására épül. Gyermekgyógyászati magánrendelésemen a Krokiban is ezeket a modern irányelveket  alkalmazzuk, és tudunk Önnek segíteni.

Hallójárat gyulladás kezelése gyermekeknél fülcsepp tünetek

A hallójárat-gyulladás (otitis externa) tünetei

Ez a betegség igazából nem fertőző, úgyhogy attól nem kell aggódni, hogy a családban többek elkapják és nekik is hallójáratgyulladásuk lesz. Angolul swim ear-nek is nevezik a betegséget, ugyanis a hallójárat-gyulladás nyáron gyakoribb (uszoda, vízben fürdőzés miatt), legtöbbször bakteriális eredetű (Pseudomonas aeruginosa vagy Staphylococcus aureus), de okozhatja gomba is, az egyéb ritkább dolgokról nem is beszélve. A fülzsír védő hatást fejt ki, hiszen savas, hidrofób közeget biztosít – fülpiszkáló használata ezért sem javasolt, hiszen eltávolítjuk a védő hatású fülzsírt, mikrosérüléseket hozhatunk létre, ezáltal hallójárat-gyulladás nagyobb eséllyel alakulhat ki.  A meleg, párás, vizes, fülzsírszegény környezet és apró mikrosérülések kedveznek a betegség kialakulásának.

A hallójárat-gyulladás egyik legfőbb tünete a fájdalom, amely sokszor aránytalanul nagy. A fülkagyló vagy a külső fülporc mozgatása, nyomogatása, fül hátrafelé húzása fájdalmat okoz. Ha a gyermek veszi fel a pulóvert, már is kellemetlen lehet, illetve fájdalmat okozhat a száj nyitása, állkapocs mozgása is. Emellett jelentkezhet fülfolyás, hallásromlás, viszketés is – ez utóbbi gombás fertőzés esetén típusos.

A hallójárat begyullad és beszűkül: ilyenkor az orvos a fülvizsgálat során nehezen tudja megítélni – látni sokszor a dobhártyát (és hogy nem középfülgyulladás, kilyukadt dobhártya és kifolyó váladék áll-e a panaszok hátterében).

Dobhártya kilyukadására utalhat:

  • ha a gyermek befogott orral próbálja fülébe nyomni a levegőt, és erre látható vagy hallható bugyborékolás, váladékürülés van a hallójáratban
  • ha a fülébe cseppentett gyógyszer ízét érzi később a szájában
  •  ha korábban dobhártyaműtéte volt és tubust kapott bele, és nem volt kellően kontrollálva.

Enyhe hallójáratgyulladásról akkor beszélünk, ha enyhe diszkomfort, fájdalom, viszketés áll fent, a hallójárat csak minimálisan duzzadt, minimálisan szűkült be, fülfolyás pedig többnyire nincs.

Közepes gyulladásról akkor beszélünk, ha a tünetek erősebbek, és a hallójárat duzzadt, részlegesen elzáródott

Súlyos gyulladás esetén a hallójárat teljesen elzáródott, a fül körül is lehet pirosság, láz – ez extrém súlyos állapot, súlyos szövődmények alakulhatnak ki, ezért mindenképpen mielőbbi szakvizsgálatot igényel.

A hallójáratgyulladás kezelése

A helyes kezelés orvosi vizsgálattal indul! Az alábbiakban ugyanis a leggyakoribb, bakteriális fertőzés okozta hallójárat gyulladás kezelését részletezem, de előfordulhat gyermekeknél is gombás hallójárat gyulladás, amit teljesen más szerekkel kell kezelni. Orvosi feladat tisztázni tehát, melyikkel állunk szemben.

Ha bakteriális fertőzésről van szó, a terápia a következő: fájdalomcsillapító adása, szükség esetén orvos által végzett fültisztítás (a váladék és sejttörmelék miatt), a hallójárat savasítása, helyileg szteroid, helyileg antibiotikum alkalmazása. Rutinszerű fülváladék-tenyésztés nem szükséges, csak nagyon speciális, súlyos vagy kezelésre nem reagáló esetekben.

A kövirózsa olajnak a kezelésben nincs szerepe, a későbbi megelőzésben van szerepe az olajoknak, fülzsírnak (ld. később).

Gyakran tapasztalom, hogy míg a lázat (legtöbbször indokolatlanul) eszeveszetten csillapítják a szülők, addig a fülfájásra elfelejtenek fájdalomcsillapítót adni. Ezen mindenképp változtatni kell: ha fáj a gyermek füle, hat hónapos kor felett fájdalomcsillapításra az ibuprofen a legjobb (gyári nevén Nurofen, Advil ultra, Algoflex, Dolgit, Ibumax, Rapidophen, stb.). Bár létezik ebből is kúp, de felejtsük el, és inkább a szirupokat használjuk, nagyobb gyermekeknél a tablettát. Az ibuprofen dózisa: 10 mg/kg, és ez 6-8 óránként adható. Fülmelegítés nem javasolt.

Fontos a hallójárat savasítása: mivel a kórokozók a lúgos pH-t szeretik, törekedni kell pH csökkentésére, ahol szaporodásuk csökken (2%-os ecetsav használata, ez patikákban is elkészítik (de tapasztalatunk szerint nehézkesen, ezért a Krokiban adunk a pácienseknek), de ha lyukas a dobhártya, ez irritálhat, ezért akkor nem javasolt).

Neomycin, tobramycin, gentamicin antibiotikumok helyi használata nem túl szerencsés, egyrészt mert halláskárosító mellékhatás jelentkezhet lyukas dobhártya esetén, másrészt kontakt bőrgyulladást okozhatnak (a kloramfenikolos fülcsepp szintén ez utóbbi miatt nem ajánlott). Hazánkban ezek ellenére jobb híján legtöbbször a tobramycin antibiotikumot és szteroidot is tartalmazó Tobradex szemcseppet használják a hallójárat-gyulladás kezelésére, mivel kevés más készítmény áll rendelkezésre. Ha az orvos a tobramycin veszélyeit el szeretné kerülni, szükség van a leleményességére: míg lokálisan használhat fluorokinolon-típusú antibiotikumot (például fülben használható a Ciloxan (ciprofloxacin) cseppeket),  szteroidos fülcseppként alapvetően szemészeti készítmény jöhet szóba a szakirodalom szerint.

Elég jó kombinált készítmény hazánkban a Duoxal, ami ciprofloxacin antibiotikumot és fluocinolon szteroidot tartalmaz, adagja mindkét fülbe legalább napi 2×7 csepp, és hat hónapos kortól már adható a leirat szerint is.

Otthon a helyi kezelést 7-14 napig kell alkalmazni. A víztől a fület óvni kell: zuhanyzásnál paraffin/olívaolajjal átitatott vattát dugjunk a hallójáratba!

Az angol ajánlás nem tesz különbséget súlyosság szerint, az amerikaibb Uptodate.com azonban enyhe tünetek esetén helyileg savasítás + szteroid, közepes tünetek esetén helyileg savasítás + szteroid + antibiotikum kombinációt javasol.

Súlyos gyulladás esetén szájon át adott antibiotikum, helyileg fülbe helyezett csík használható, és leginkább kórházi bentfekvés szükséges.

A hazánkban fül-orr-gégészek jelentős gyulladás, hallójárat-szűkület esetén sokszor Burow-csíkot helyeznek a fülbe, amit különböző gyógyszerekkel átitatnak és naponta cserélnek: bár a gyógyulási hajlam jó, ennek a módszernek hátránya, hogy legtöbbször naponta kell kontrollra menni a szakrendelésre, és jelentős fájdalommal járhat. Orvosi vérmérséklet és az adott szituáció kérdése, hogy ki az, aki Burow-csíkot javasol, és ki ajánlja az otthoni fülcseppes terápiát: véleményem szerint az esetek többségében elegendő és gyermekbarátabb terápia ehelyett a különböző cseppenthető szerek használata, a Krokiban is ezt használjuk, kellemesebb, fájdalommentes.

A hallójáratgyulladás hátterében előfordulhat okként:

  • gomba is, erre az antibiotikum nincs hatással; helyi antibiotikumos kezelés után nagyobb a kialakulásának az esélye
  • illetve kontakt dermatitis, helyi allergia: ilyet akár maga a fülcsepp is okozhat, ilyenkor jellemzően a fülkagyló alsó részén is gyulladás van, ahova a fülcsepp kifolyik a hallójáratból és megáll, tehát maga a fülcsepp (f)okozza a panaszokat
  • krónikus középfülgyulladás, lyukas dobhártya és folyó fül esetén is téves diagnózis születhet: valójában a dobüregből jön a folyadék a fülbe

Az emberek 60%-a rosszul cseppenti magának a fülcseppet – így kell!

A cikkem másik felét emailben küldöm ki: ebben elmondom, hogyan kell jól cseppenteni, illetve mit tehet megelőzés céljából, ha már előfordult hallójárat gyulladás.


Take home message, azaz útravaló tudnivaló: a hallójáratgyulladás kezelésében nincs szerepe a kövirózsa olajnak. Helyileg cseppentett gyógyszerek segítenek, ilyen modern szer például a Duoxal. Ne felejtsen el szájon át fájdalomcsillapítót adni!

Forrás:  

  • Otitis externa – NICE guideline 2018
  • External otitis: Pathogenesis, clinical features, and diagnosis, Treatment – UpToDate.com 2020
  • Current Diagnosis & Treatment – Pediatrics, Lange

dr. Novak Hunor