Betegségek

Cérnagiliszta tünetei: így tudja kezelni és kimutatni!

2023-09-24

| Frissítve:

2023.09.30 09:20:58

Dr. Novák Hunor

A cérnagiliszta tünetei sokszor nem egyértelműek. A cérnagiliszta elég gyakori, különösen bölcsis-ovis korosztályban, és sokszor felnőttek is elkapják! Sajnos gyakoriak az ezzel kapcsolatos tévhitek, félinformációk és téves kezelések, ezért orvosként segítek, hogy valós információkat kapjanak.

Az alábbi képen láthatók az arányok, sokszor csak néhány mm az egész cérnagiliszta:

cernagiliszta vermox kezelés pete féreg

Fontos megérteni és tudni, hogyan „működik” a cérnagiliszta, orvosi nevén Enterobius vermicularis. A fehér cérnához hasonlító pici giliszták a hajnali órákban mennek ki az ánusz környékére, és az ánusz redőibe rakják petéiket, a cérnagiliszta ritkán látható magán a székleten. Az ánusz viszket (jellemzően főként éjszaka), megvakarjuk, a peték pedig az ujjunkra kerülnek, így bármit megfogva terjesztjük a petéket. Ha a pete más kezére és onnan a szájba jut, a testünkben kifejlődik a féreg.

A széklet parazita vizsgálat nem alkalmas cérnagiliszta kimutatására

A széklet parazita vizsgálat során legtöbbször a férgek petéit keresik a székletben, és az alapján diagnosztizálják a hozzá tartozó féregtípust. A fentiekből érthető, hogy a cérnagiliszta kimutatására NEM alkalmas a széklet parazita (féreg) vizsgálat, mert a cérnagiliszta nem igazán lesz jelen a székletben, és a petéi sem, mert azok az ánusz bőrredőiben lesznek.

A cérnagilisztát kétféleképp lehet igazolni:

  1. hajnali órákban felkelve zseblámpával kell többször az ánuszt megvizsgálni, amikor a férgeket esetleg látni lehet
  2. az ánuszról kell mintát venni, és a petéket megvizsgálni (a mintavétel nem fájdalmas)

Utóbbi módszer bár modern vizsgálatnak számít, hazánkban alig ismert, mi azonban igyekszünk népszerűsíteni. A Kroki magán laborban felnőtt és gyermek vérvétel mellett ez a vizsgálat is elérhető, az árlistánkban megtekinthető az ára (pár ezer forint), beutaló nem kell, mintaleadásra foglalhat itt időpontot. Minden eszközt odaadunk az otthoni mintavételhez vagy levesszük a mintát mi a rendelőben. A mintavételhez ingyen adunk egy előkészített tárgylemezt és speciális celluxot, a mintavételt Ön is meg tudja csinálni útmutatónk alapján majd – a vizsgálathoz speciálisan erre a célra való eszközök kellenek, anélkül nem értékelhető a minta.

Fontos, hogy lehetőleg reggel, fürdés és WC-zés (popsitörlés) előtt legyen a mintavétel, különben a petéket könnyen lesodorhatjuk, és hamisan negatív eredmény születhet. Azt tudni kell, hogy a vizsgálat érzékenysége nem túl magas, 10 fertőzöttből csak 5-nél lesz az első mintavétel pozitív! Ezért ha az első minta negatív, következő nap reggel 1, majd azutáni reggel még 1 minta leadása javasolt. (Összesen 3, különböző napokon levett minta esetén már több mint 90% az eredmény pontossága).

Célszerű igazolni a fertőzést kezelés előtt

Rengeteg más dolog is okozhat pirosságot, popsiviszketést: lehet ez a baktérium, de okozhatja gomba, székrekedés – berepedés, vagy ezektől független bőrgyulladás is állhat a háttérben. Előfordulhat, hogy pontos diagnózis nélkül, csak a tünetekre alapozva javasol kezelést orvosa, de ha megoldható, célszerű a pontos diagnózist felállítani, elkerülve a téves kezeléseket.

Jó-e a fokhagyma a cérnagiliszta kezelésére?

Bár sokan keresnek cérnagiliszta gyógyszert vény nélkül, és a fokhagyma bár könnyen hozzáférhető, de nem alkalmas a kezelésre.

Cérnagiliszta kezelés helyesen, a Vermox gyógyszer adagolása

Cérnagiliszta (Enterobius vermicularis) kezelése receptköteles készítménnyel történik, amit orvos írhat fel. Hazánkban szinte mindig a mebendazole hatóanyagot használják, ebből csak a Vermox van forgalomban jelenleg. Többféle kezelési módszer van, a legelterjedtebb az, hogy egy db 100 mg-os mebendazole tabletta beszedése szükséges, amit két hét múlva ismételni kell, azaz összesen két tablettát kell beszedni. A nemzetközi ajánlások szerint szerint az egy háztartásban élő összes személy kezelése javasolt ugyanígy (egy éves kor felett, orvosi javaslatra akár alatta is). Ez nagyon fontos! Ha ez nem történik meg, sokkal gyakoribb a visszafertőződés.

Cérnagiliszta ellen ezeket tegye: a körmöket vágják rövidre, körömkefével mossák meg az ujjak-körmök végét. A ruhák, ágynemű alapos mosása, vasalása magasabb hőfokon ajánlott, a fürdőszoba, mosdó, kilincsek tisztítása különösen fontos, mert gyakori a visszafertőződés a kezelés után.

Ha visszafertőződés gyakori, célszerű orvos segítségét kérni, számos egyéb terápiás protokoll van a visszatérő cérnagiliszta kiirtására, mi is szívesen segítünk a Krokiban (laborvizsgálataink felnőtteknek is elérhetők, de orvos által elvégzett betegvizsgálatot és receptfelírást csak gyermekeknél vállalunk).

Take home message, azaz útravaló tudnivaló: a cérnagilisztát nem lehet székletből kimutatni. Az ánusz cellux mintavétel segít kimutatni a petéit, és minden szoros kontaktot kezelni kell fertőzés esetén.

Fotó: Wikimedia

dr. Novak Hunor