Vegyes hírek

Mitől piros a popsilyuk? Ezért szívja meg a gyerek, ha az orvos nem használ Google-t

2017-07-20

| Frissítve:

2023.09.02 16:19:44

Dr. Novák Hunor

Tanulságos történet arról, miért érdemes Google-t és Uptodate.com-ot használnia minden orvosnak.


Az alábbi levelet kaptam:


Tisztelt Doktor Úr!

Tanácsát szeretném kérni 6 éves kisfiammal kapcsolatban. Két évvel ezelőtt jelentkezett először problémája, kipirosodott az anus gyűrűje, felszínén pedig időnkét sárgás-fehéres váladék is volt. Gasztroenteorológiai szakrendelésre vittük, ahol számos vizsgálatot elvégeztek. A széklettenyésztés, széklet calprotectin vizsgálat és a feca-teszt eredménye negatív lett. Ételallergia szerológia és hasi ultrahang negatív. EMA eredménye is negatív volt. Néhány alkalommal széklete ceruza vékonyságú volt, ekkor gyermekambulancián fizikálisan is megvizsgálták a végbélnyílást, de nem látták indokoltnak gyermeksebészetre tovább küldeni. Igazából senki sem tudta megmondani mi okozhatja  a tüneteket, gyermekorvosunk crohn betegségre gyanakodott, bár a gasztroenteorológus ezt szinte kizártnak tartotta, végül végbéltükrözést javasolt. Más orvosok azonban azt mondták nem tennék ki ilyen eredmények mellett ilyen vizsgálatnak a gyermeket. Végül mi is amellett döntöttünk, hogy várunk, a tünetek pedig szépen nyomtalanul el is múltak. Két évig semmit sem észleltünk, egészen a múlt hétig. Feltűnt, hogy gyakran vakargatja a fenekét, ekkor vettem észre, hogy újra nagyon piros az anus gyűrűje. (Fényképei is mellékelek.) Kérem segítsen, hogy hová, milyen szakrendelésre forduljunk problémánkkal, ön szerint milyen betegség állhat a tünetek hátterében.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel, H. Krisztina

Ánusz, popsilyuk piros gyulladt mitől lehet
Ánusgyulladás  – Fotó: dr. Novák Hunor

Átküldte az eddigi leleteket, szóval szegény gyerek már  szinte minden vizsgálaton átesett, altatásos vastagbéltükrözés lett volna a következő lépcső. A gyermeket többször látták gyerekklinikán, számos magánorvosnál jártak (bőrgyógyásznál, gasztroenterológusnál), de hiába vettek mintákat és javasoltak ilyen-olyan kezelést, nem történt javulás.

„Popsilyuk-gyulladás” – Perianal Streptococcal dermatitis

Nem szeretem az interneten keresztüli diagnosztizálást, de nekem be is ugrott egy tipikusnak tűnő kórkép, a Streptococcus okozta „popsilyuk-gyulladás” (perianal Streptococcal dermatitis), amiről nemrég az Uptodate.com-on olvastam. Erről a betegségről azt kell tudni, hogy sokszor tévesen Candida-okozta, gombás pelenkakiütésnek vélik ezt, pedig valójában semmi köze a pelenkakiütéshez. A „popsilyuk-gyulladás” (perianal Streptococcal dermatitis) leggyakoribb 3-4 éves kor körül, de ez újszülött kortól kezdve egészen iskolás korig előfordulhat. Ilyenkor a kizárólag az anusznyílás körül láthatunk élénk piros bőrgyulladást, ami éles szegéllyel határolódik el a többi bőrfelülettől. Előfordulhat a popsilyuknál apró berepedés, véresen festenyzett széklet, viszketés és fájdalom a székletürítéssel. Ezt Streptococcus nevű baktérium okozza, ilyenkor az érintett személynek vagy valakinek a családban a közelmúltban nagy valószínűséggel Streptococcus okozta torokgyulladása zajolhatott le, aminek a szövődménye, „utózöngéje” ez a gyulladás.

Megkérdeztem az édesanyát, kiderült, hogy neki többször volt tipikus garatmandulagyulladása azelőtt, hogy a gyereknél kezdődtek volna a panaszok. Ráadásul vettek is torokváladék-tenyésztésre mintát, ami ki is mutatta az anyánál a Streptococcus jelenlétét. Az ilyen popsilyuk-gyulladás antibiotikumos kezelést igényel, és mivel sokszor kiújul, nem mindegy, mit adunk, és legtöbbször kombinálni kell helyi és szájon át adott szerrel is. Mondtam édesanyának, hogy megalapozottnak tűnik ez a betegség, ezért menjen el orvosához és finoman vesse fel, hogy erre gondoltam. A diagnózis helytállónak bizonyult, a gyermek a megfelelő antibiotikumos kezelésre meggyógyult és azóta panaszmentes.

Néhány éve érkezett hozzám ügyeletben egy pontosan ilyen tüneteket mutató gyerek, őt csak egyszer láttam, azóta nem. Viszont akkor nem jutott eszembe ez a betegség, nem tudtam még róla, ezért nagy valószínűséggel félrekezeltem, hibáztam. De  nem hibázni szégyen, hanem az a szégyen, ha egy orvos nem igyekszik fejlődni, folyamatosan tanulni. Ezért változtattam gyakorlatomon és használom a Google-t és az Uptodate.com orvosi oldalt.

Így tudja kimutatni a kórokozót

A Kroki magán gyermekrendelőben sok pácienst kezeltünk az elmúlt időszakban ilyen problémákkal. Magánrendelőnkben speciális laborgéppel rendelkezünk, amivel pár perc alatt kimutatható a gyulladást okozó Streptococcus jelenléte, de ha az nem pozitív, szükséges tenyésztésre is mintát küldeni, ami több napot vesz igénybe. A Kroki magán laborunkban ezt a vizsgálatot érdemes kérni: Baktériumtenyésztés és rezisztencia-vizsgálat (aerob). Ha bejelentkezik minta leadásra, speciális mintavevő eszközünkkel levesszük a mintát. Ha éjszakai viszketés is társul ehhez, érdemes ánusz cellux vizsgálatot is kérni, amivel a cérnagiliszta petéket lehet kimutatni.

dr. Novák Hunor

dr. Novak Hunor