Vegyes hírek

Gyermek vérvétel: ezek a szűrő laborvizsgálatok javasoltak életkorok szerint

2024-03-08

| Frissítve:

2024.03.11 10:51:45

Dr. Novák Hunor

Felesleges ételallergia szűrést vagy évente vérképet csináltatni a gyerekeknél, viszont vannak olyan gyermekkori szűrővizsgálatok, amiket javasolt elvégezni mindenkinél. Összegyűjtöttem, milyen gyermek vérvétel, laborvizsgálat ajánlott 18 éves kor alatt a legmodernebb orvosi ajánlások alapján, a kötelező kórházi anyagcsere szűrésen kívül.

A Kroki magán laborjában a teljes laborvizsgálati paletta rendelkezésre áll, beutaló nélkül veszünk már újszülött kortól és felnőttektől is vért, és sokszor látom, hogy a szülők felesleges szűrővizsgálatot szeretnének csinálni gyermeküknél, őket mindig megpróbáljuk lebeszélni a gyermek vérvételről. Próbálok ezúton is segíteni a helyes döntés meghozatalában, ezért is készült ez az életkorok szerint bontott, átfogó összeállítás az Uptodate.com orvostudományi szaklap alapján.

gyermek vérvétel szűrővizsgálatok
Vérvétel után a Kroki laborjában – a cél a jó élmény

Fontos, hogy a laboreredmények értékelése komplex orvosi feladat. Széklet vagy vizeletvizsgálat rutinszerűen nem javasolt semmilyen korosztályban, ezért nem szerepel az alábbi cikkben.

Újszülötteknél sárgaság esetén többszörös gyermek vérvétel, kontrollok hazamenetel után is!

Sárgaság esetén a baba szemfehérjéje és / vagy a bőre sárgás lehet.

sárgaság - újszülött gyermek vérvétel
Sárgaság: a teljes bőr sárgásan elszíneződött (Fotó: Flickr – rchristie / Ryan)

Legtöbbször ártalmatlan folyamat, de néha állhat komolyabb betegség a háttérben, illetve ritkán a sárgaságot okozó bilirubin felhalmozódása, magasabb szintje maradandó agykárosodást is okozhat – erre sajnos hazánkban is volt példa, ezért a sárgasághoz sokkal szigorúbban javasolt állni, mint az Magyarországon szokásos még a szakemberek körében is. Ránézésre nem lehet megbecsülni a sárgaság fokát, változásának irányát!

Nagyon bonyolult és szakmailag összetett, de megpróbálom leegyszerűsíteni, lebutítani a nagyon hosszú, szakorvosoknak szóló protokollokat: ha az újszülött sárga, és hazabocsátása napján nem készült kontroll vérvétel (vagy ún. transzkután, bőrön alkalmazott műszerrel kontroll mérés), és nem volt csökkenő tendencia látható, akkor javasolt mielőbb a hazamenetel után lehetőleg napokon belül minimum az alábbi laborparaméterek meghatározása: direkt és indirekt bilirubin. (Egyes esetekben ezt szúrás nélküli transzkután mérés kiválthatja ezt egyedi elbírálás alapján.)

Amennyiben a babánál a 14. napos életkorban vagy utána is fennáll a sárgaság, vagy részletesebb kivizsgálás kell, indulásként szükséges ezeknek a laborparamétereknek meghatározása: Laborcsomag – Sárgaság (újszülöttnél). Később még további kiegészítő vizsgálatok lehetnek szükségesek a gyerek vérvétel során, de ezt orvosi vizsgálat után lehet meghatározni, mert a téma tényleg rendkívül bonyolult és szerteágazó.

9 hónapos kortól és menstruáló lányoknak vashiány szűrés

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia minden gyermeknél kivétel nélkül javasol vashiány szűrést 9-12 hónapos kor között (szakmailag én is ezt támogatom), majd ezt követően rizikófaktorok esetén időnként javasolja ezt kontrollálni. Minden serdülő lánynál is javasolt vizsgálat a menstruáció miatt, 12-14 éves kor körül, optimális esetben 1 évnyi menstruáció után.

Rizikófaktorok, vagyis gyakoribb a vashiány az alábbi esetekben:

 • a sokáig tartó és nagy mennyiségű anyatejes táplálás, ha pl. 10 hónaposan még nagyobb részben anyatejet kap (a tápszer dúsítva van vassal, az más)
 • nem megfelelő vasbevitel, nincs kellő mértékben hozzátáplálva a gyermek vasban dús ételekkel (akár vassal dúsított gabonapéppel)
 • 1 éves kor felett a nagyobb mennyiségű tehéntej fogyasztás (pl.: több mint 600 ml/nap)
 • gyulladásos bélbetegség, gluténérzékenység
 • vegetariánus vagy vegán étrend
 • nagy mennyiségű menstruációs vérzés

Angliában más a helyzet, ott nem javasolnak mindenkinél rutinszerűen szűrést, csak rizikófaktorok (lsd. fentebb) esetén javasolnak vérvételt. Az alacsony vagy normális szérum vas szint nem jelent se vashiányt, se normális vasraktárakat, sokakat tévesen kezelnek, erről a gyakori magyar tévhitről itt írtam.

A vashiány szűrése gyerekeknél is vérvétellel történik, a legtöbb ajánlás vérkép, ferritin, CRP vizsgálatát javasolja. Sajnos ezek a paraméterek nehezen értékelhetők, nem stabil a szintjük, én sok szakirodalomkutatás után a pontosabb diagnózishoz egy bővített laborcsomagot ajánlok: Laborcsomag – vashiány

5 éves kor alatt ólomszűrés – rizikó esetén gyerek vérvétel javasolt

A régebbi házak ólom vízvezetékeiből sajnos kioldódik az ólom, és a főzéshez használt csapvíz is okozhat egészségkárosodást. Az ólom különösen veszélyes a 5 éves alatti gyermekek idegrendszerére, viselkedési és fejlődési zavarokat is okozhat.

Gyermek vervetel szurovizsgalatok

Az angliai ajánlás nem javasolja tünetmentes esetben a gyermekek vérvételét szűrés céljából (erről részletesen itt írnak, kifejtve az érveiket). Az amerikai ajánlás viszont számos esetben tünetmentesség esetén is javasolja a szűrést lehetőleg 1-2 éves kor között, például ha a ház/lakás több mint 25%-a 1960 előtt épült. Magyarországon annyit tudunk, hogy kb. 0,5-1 millió embert (!) érinthet az ólom probléma, az elmúlt években készült hazai felmérés és az alapján itt egy interaktív ólomtérkép, ahol megnézheti, lakóhelyén milyen kockázatra számíthat.

Én például kifejezetten egy magas kockázatú helyen lakom ólommérgezés szempontjából, Budapest komplett belvárosa extrém magas rizikójú. Sajnos sok felderítetlen, enyhe ólommérgezéssel élő gyermek lehet Magyarországon.

Az amerikai ajánlás szerint a vér ólomszint meghatározás javasolt a fenti esetekben. Az én véleményem az aranyközépút, én a következőt javasolnám: ha az interaktív térkép vagy információi alapján magas rizikójú helyen él, többet ér egy egyszeri vérvételnél, ha a csapvíz ólomtartalmát vizsgáltatja be (a Krokiban csapvíz vizsgálata nem lehetséges, ezzel foglalkozó magán cégeknél vagy hivatalos úton vizsgáltatható be), és ha ott magas szintet észlelnek, csak akkor végeznek a gyermeknél vér ólomszint vizsgálatot.

Ennek azért is több az értelme, mert lehet, hogy gyermekénél a vérben éppen normális lesz az ólomszint egyszer megnézve, mert kevés csapvizet fogyasztott addig, miközben a csapvíz ólommal túlságosan szennyezett, és hosszútávon akkor is káros lesz. A Kroki laborjában a gyerek vérvétel során ólomszint meghatározás is lehetséges.

10 és 18 éves kor körül vérzsírok szűrése (koleszterin, triglicerid, LDL, HDL)

Sokszor nem étrendi, hanem genetikai eltérések állnak a magasabb vérzsírszintek hátterében, ezért az amerikai Uptodate.com ajánlása alapján mindenkit kétszer javasolt szűrni, azaz tünetmentesen is javasolt a gyermek vérvétel: egyszer 10 éves kor körül, majd másodszorra 18 éves kor körül.

Rizikófaktorok esetén (emelkedett vérzsírok korábbi vizsgálatnál, elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, családban 60 éves kor előtt jelentkező szívbetegség, krónikus vesebetegség, krónikus gyulladásos – autoimmun betegségek, családban észlelt örökletes vérzsír eltérések) a rizikófaktor észlelésének pillanatában javasolt vért venni gyerekektől, ezt követően pedig 1-3 évente kontroll vérvétel ajánlott.

Javasolt gyermek vérvétel, szűrővizsgálat: vérzsírok laborcsomag. Nem kell éhgyomri, koplalásos vérvétel!

Hozzá kell tenni, hogy a szakmában vitatott, hogy tünetmentes gyermekeket 10 és 18 éves kor körül szűrjünk-e vérzsírok irányában, ugyanis kevés a tudományos adat, hogy pro vagy kontra egyértelműen állást lehessen foglalni, de én a szűrést támogatók csoportjába állok be.

Azt tudni kell, hogy rizikófaktorok nélkül biztosan nem javasolt 12-16 éves kor között a szűrés elvégzése, mert az életkori / hormonális változások miatt gyakran álnegatív (látszólag normális) eredmény születhet.

Bónusz szűrés, gyerek labor: gluténérzékenység és bárányhimlő

Ha elsőfokú rokonnál gluténérzékenység igazolódott, például ha az egyik szülő vagy a gyermek testvére gluténérzékeny, minden gyermeket szűrni kell a családban, legkorábban 3 éves korban. A gluténérzékenység laborvizsgálati típusairól itt írtam.

Saját javaslatom a bárányhimlő védettség szűrése, ugyanis a magyar serdülők / felnőttek kb. 10%-a nem esett át bárányhimlőn, és nem védett ellene, pedig oltással ez egyszerűen megelőzhető lenne. Ha nem tudja, volt-e bárányhimlős vagy nem kapott bárányhimlő elleni oltást, javasolt laborvizsgálat: Varicella zoster vírus (VZV) antitestek. Érdemes negatív szerológia esetén a bárányhimlő elleni oltást beadni, mert serdülőként vagy felnőttként elkapva a bárányhimlő még rosszabb lefolyású betegség, mint kisebb gyerekeknél.

Take home message, azaz útravaló tudnivaló: Sárgaság szűrés és nyomon követés minden újszülöttnél szükséges, akár többszöri vérvétellel is. Vashiány szűrés 9-12 hónapos kor között + menstruáló lányoknál kötelező. Vérzsírok szűrése kétszer is, 10 és 18 éves kor körül ajánlott. Ólomszint meghatározás – gyermek vérvétel a pozitív ólom csapvízminta után jöhet szóba. A Kroki laborjában beutaló nélkül el tudjuk végezni a fenti szűrővizsgálatokat.

 • Sárga baba kép forrás: Flickr – rchristie / Ryan CC BY-ND 2.0 DEED
 • Unconjugated hyperbilirubinemia in term and late preterm newborns: Screening – Uptodate.com 2024
 • Unconjugated hyperbilirubinemia in neonates: Etiology and pathogenesis – Uptodate.com 2024
 • Unconjugated hyperbilirubinemia in neonates: Risk factors, clinical manifestations, and neurologic complications – Uptodate.com 2024
 • Iron deficiency in infants and children <12 years: Screening, prevention, clinical manifestations, and diagnosis – Uptodate.com 2024
 • Screening tests in children and adolescents – – Uptodate.com 2024
 • Dyslipidemia in children and adolescents: Definition, screening, and diagnosis – – Uptodate.com 2024
 • Jaundice in newborn babies under 28 days – NICE guideline

dr. Novak Hunor