Betegségek

Nem jelent vashiányt az alacsony vas szint – sokakat tévesen kezelnek

2023-09-03

| Frissítve:

2024.03.07 23:35:44

Dr. Novák Hunor

Ami hányásnál a B6-vitamin, allergiánál a kalcium, az vashiány esetén a szérum vas vizsgálata önmagában. Mindegyik egy széles körben elterjedt téves gyakorlat, tévhit hazánkban. Sok vashiányos gyerek nem kap megfelelő kezelést, miközben rengeteg gyermek kap úgy vaspótlást és járnak rendszeresen vérvételre, hogy valójában soha nem is volt vashiányuk… Tegyük tisztába a dolgokat!

Bár vashiány kapcsán sokféle megnevezéssel találkozhatnak (vas depléció, látens – prelátens -manifeszt vashiány stb.), a nemzetközi szakirodalom legtöbbször leegyszerűsítve és egyben sokkal érthetőbben kétféle állapotot különböztet meg:

  • első lépcsőben vashiányt, amikor a szervezet teljes vastartalma, vasraktára alacsony
  • második lépcsőben pedig amikor más súlyosabb a helyzet, vashiányos vérszegénységet (vashiányos anémia), amikor az alacsony vasraktárak miatt már a vérképzés sem működik jól, és alacsony a hemoglobinszint a vérben

Meg sem tudom számolni, hány gyermeknél találkoztam azzal, hogy vasat szed már régóta, és azért jönnek, mert mindig mérik vérből a szérum vas szintjét, és alacsony, keresik a probléma okát. Gyakori tévhitről van szó, sok helyen látni, ezért fontos erről beszélni.

Tapasztalatból állítom: a Magyarországon vasat szedő gyerekek nagy részének SOHA nem volt vashiánya, vagy ha van is, nincs megfelelően kontrollálva és kezelve.

Az amerikai ajánlás egyébként minden gyermek csecsemő vashiány irányában szűrését javasolja vérvétellel 9-12 hónapos kor között (vérkép, ferritin, CRP), más országokban csak a magas rizikó esetén javasolt, de erről későbbi cikkben lesz szó.

A szérum vas mérése szinte semmire nem jó – ezt nézze helyette!

A nevével ellentétben a szérum vas vizsgálata önmagában nem sokra jó. Szintje ráadásul rendkívül változékony, tökéletes vasraktárú, egészséges emberekben is lehet alacsony, sok minden befolyásolhatja.

vashiány vérszegénység

A vasraktárak megítélésére, vashiány diagnózisára a ferritin nevű molekula vizsgálata a legjobb. A helyzetet kicsit bonyolítja, hogy ez ún. akut fázis fehérje, ami azt jelenti, hogy betegségek esetén jelentősen megemelkedik ennek is a szintje (így kaphatunk „hamis eredményt”, mérhetünk látszólag normális ferritin szintet úgy, hogy valójában súlyos vashiány van – csak a betegség miatt lett átmenetileg normális a ferritin szintje). Ezért csak akkor javasolt levenni a vért, ha a vizsgálat előtti 1 hétben nem volt komolyabb lázzal járó betegség. A gyakorlatban célszerű a ferritinnel együtt a CRP szintet is nézni, hiszen ha az magasabb (valamilyen fertőzés, akár tünetmentesen zajlik), akkor a ferritin szintje sem lesz értékelhető (pontosabban ha alacsony, az biztosan rossz, de ha normális vagy magas, akkor ismételni kell a vizsgálatot). A vérkép levétele nem kötelező, de könnyíti a diagnózist, illetve a vérszegénység is kiderül belőle, amitől függhet a kontroll vérvétel ideje. Sok szakirodalom elolvasása után mi a Krokiban úgy döntöttünk, hogy emellé még a transzferrin, vas és transzferrin szaturáció paramétereket is megnézzük, mert pontosabbá teszi a diagnózist.

(Fontos megjegyzés szakembereknek: a ferritin normális szintje (mikrogram/liter) a használt laborkészüléktől változhat, mert ún. módszerspecifikus mérésről van szó. Azaz bármilyen furcsa, de ugyanannak a levett vérnek a ferritinszintje egyik laborban lehet 10 mikrogram/liter, másikban meg 35 mikrogram/liter, és mindkettő ugyanazt jelenti! Ezért mindig az adott gép – labor által kiadott normál tartományt kell figyelembe venni!)

Tehát amit javasolt minimum levenni: vérkép, ferritin, CRP. Ezek magánban is elérhetők, az áraikat itt találja meg. A Kroki laborjában a kissé kibővített vashiány laborcsomagot ajánljuk.

A Kroki magán laborban gyermek vérvétel elérhető újszülött kortól, beutaló sem kell hozzá, persze van, aki orvosi javaslatra jön vérvételre és hozza a beutalót. A beutalók során rendszeresen ütközünk abba a problémába, hogy a szakorvostól kapott beutalón vashiány a kérdés, és csak szérum vasat kér az orvos. Természetesen a kért vizsgálatot nem tagadjuk meg, nem akarunk ebből félreértést, hogy miért nem végzünk csak szérum vas vizsgálatot, ezért létrehoztunk egy kedvezőbb árú vashiány laborcsomagot, ami kibővítve tartalmazza a szükséges paramétereket, amiből vashiány korrekten diagnosztizálható, ezért minden szülőnek ezt javasoljuk ilyenkor.

Mit tegyen, ha alacsony szérum vas eredmény alapján szed vasat a gyermek?

A vas adása ritkán ugyan, de káros is lehet nagyobb mennyiségben. Ha ráadásul valóban vashiány van, akkor is ellenőrizni kell (lsd. lejjebb) a vasraktárak javulását a terápia hatására, tehát csak úgy „vaktában” vasat szedni akkor sem jó, ha nincs valójában vashiány, és akkor sem, ha van.

Ha csak alacsony szérum vas volt a korábbi leletekben, ebben az esetben szakmailag nem megalapozott az adása, javaslom, hogy történjen meg a vérkép, ferritin, CRP meghatározása ebben az esetben (felfüggeszteni nem muszáj a vas szedését), majd orvossal konzultáljanak az eredményekről. A Krokiban örömmel segítünk a gyerekbarát vérvétellel, nálunk a teljes laborvizsgálati paletta rendelkezésre áll, és 3 hónapig egy tartalék csövet is őrzünk lefagyasztva, amiből kiegészítő vizsgálatokat is kérhet emailben, online fizetéssel.

Ha valóban vashiány van, ismételt laborvizsgálattal kontrollálni kell!

Másik gyakori hiba, hogy ha vashiány van, csak elkezdik szedni a vasat, de nem kontrollálják megfelelően. Ezt mindenképpen javasolt ellenőrizni, mert a vas felszívódása nagyon bizonytalan, nehéz a dózist kiszámítani, ráadásul más betegség is állhat a vashiány hátterében (amire akkor gyanakodhatunk, ha kapja a vasat, mégsem javulnak az értékek).

Kontroll vérvétel az alábbiak szerint javasolt, ha elkezdték a vas adását:

  • vashiány, normális hemoglobinszint esetén 2-3 hónap múlva javasolt a vasraktárak vizsgálata (vérkép, CRP, ferritin)
  • vashiányos vérszegénység (alacsonyabb hemoglobinszint) esetén 4 hét múlva javasolt a vérkép kontroll elvégzése (súlyos vérszegénység esetén lehet 2 hét után is), ez idő alatt legalább 10 g/l mértékben kell emelkedni a hemoglobinszintnek. Mérsékelt, vagy súlyos vérszegénység esetén (70-80-nál alacsonyabb hemoglobin) a terápia hatékonyságát már néhány nap múlva javasolt ellenőrizni a retikulocyta szint vizsgálatával.

Ha nem reagál jól a gyermek a vaspótlásra, át kell gondolni az alábbiakat: biztos, hogy jó volt a diagnózis? Gátolja-e valami a vas felszívódását (ételallergia, gluténérzékenység okozta bélgyulladás, Crohn-betegség?

Fontos, hogy ha már normális a vérkép, a vasraktárak feltöltése hosszabb ideig tart, ezért ilyenkor még legalább 1 hónapig javasolt még a vaspótlás, ezt követően ferritin, CRP vizsgálatokkal ellenőrizhető a vasraktárak szintje.

dr. Novák Hunor – Kroki magán gyermekrendelő és labor

Forrás: Iron deficiency in infants and children <12 years: Screening, prevention, clinical manifestations, and diagnosis – Uptodate.com

dr. Novak Hunor