Gyógyszerek

Súlyos mellékhatások: valószínűleg betiltják ezeket a népszerű antibiotikumokat

2018-10-10

| Frissítve:

2018-10-11 08:47:29

Dr. Novák Hunor

Néhány napja robbant nemzetközi szinten a bomba. Hazánkba még nem  igazán jutott el, így elsők között olvashatnak részleteket oldalamon. 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) PRAC nevű, gyógyszermellékhatásokat vizsgáló szakértői bizottsága súlyos mellékhatásokat tárt fel egy nagyon népszerű antibiotikumcsoportnál,  amiket például hazánkban nőknél gyakran használnak húgyúti panaszok kezelésére, de gyerekek is simán kapnak belőle.

A gyógyszerfelügyelet 2018 júniusától már kiemelten vizsgálta az ügyet, így derült ki, hogy bár nagyon ritkán, de nagyon súlyos,  mellékhatások jelentkezhetnek a nemsokára részletezett antibiotikumoknál, például:

 • izom-, ín-, csontgyulladás
 • vércukorszintproblémák, akár kómát okozó alacsony vércukorszint
 • súlyos idegrendszeri károsodás: zavartság, depresszió, alvászavar, látás- és hallásproblémák, öngyilkossági gondolatok, fáradtság, súlyos memóriazavar, delírium, megváltozott íz/szag érzés.

Komoly probléma, hogy számos mellékhatás nem csak a gyógyszer szedése alatt jelentkezik, hanem hosszú ideig tart, vagy akár maradandó, végleges károsodást is okozhat.

Az egyik legkomolyabb amerikai hatóság, az FDA is hasonló figyelmeztető közleményt adott ki. 

Az Európai Gyógyszerügynökség gyógyszermellékhatásokat vizsgáló szakértői bizottsága javasolja, hogy az összes kinolon tartalmú antibiotikumot vonják ki a forgalomból. 

Javaslatukat a gyógyszerügynökség legfelsőbb szintje tárgyalja meg (és igen meglepő lenne, ha nem hagynák jóvá), végleges döntés nemsokára várható az ügyben. Akkor dől el, pontosan melyik antibiotikumokat fogják kivonni a piacról.

 

Ezeket a gyógyszerek érintettek a súlyos mellékhatásokban

Az alábbi hatóanyagok érintettek a jelentésben:  ciprofloxacin, flumequine, levofloxacin, lomefloxacin, moxifloxacin, norfloxacin, ofloxacin, pefloxacin, prulifloxacin, rufloxacin; cinoxacin, nalidixsav, pipemidicsav.

Gyári nevén, Ön így találkozhat a készítményekkel:

 • Cifran
 • Cifloxin
 • Ciprinol
 • Ciprobay
 • Ciprofloxacin
 • Ciprolen
 • Avatac
 • Leflokin,
 • Levofloxacin
 • Levoxa
 • Avelox
 • Moxifloxacin
 • Nolicin
 • Norfloxacin 

(…és még számos másik néven lehet, ezért fontos, hogy ellenőrizze a hatóanyagot a gyógyszer dobozán! Azért írom le a  gyári neveket a beteg- és gyógyszerbiztonság érdekében, hogy ha ilyet szed és mellékhatást észlel, gondoljon rá és jelezhesse orvosának.)

Az Európai Gyógyszerügynökség a végleges döntésig azt javasolja, hogy  alsó húgyúti („felfázás”) fertőzésre, vizelési panaszokra se használjunk ilyen antibiotikumot, illetve gyakorlatilag semmilyen fertőzésre (!) ne használjunk, HA az más antibiotikummal kezelhető. Kiemelik, hogy lehetőleg még súlyos fertőzésben se adjuk ezeket a gyógyszereket, ha az bármilyen más, gyakran használt antibiotikummal kezelhető. Tehát ezt az eddig sokszor rutinszerűen, első körben használt gyógyszert csak végszükségben javasolt használni, a kockázatok mérlegelésével. 

A szájon át beszedett, intravénásan beadott vagy belélegzett (inhalált) beviteli módot találták veszélyesnek, de nem lennék meglepve, hogy amint az ügy letisztázódott, a gyermekgyógyászatban több népszerű, ilyen hatóanyagot tartalmazó szemcsepp is áldozatul esne. Amíg nem derülnek ki a részletek, célszerű lehet az efféle hatóanyagok szembe cseppentését kerülni (mert onnan a könnycsatornán orrba, garatba, majd gyomorba juthat a hatóanyag), de ez csak az én személyes véleményem.

 

Ez a teendő, ha ilyen gyógyszert szed vagy javasolnak Önnek

Udvariasan hívja fel orvosának figyelmét erre a friss gyógyszerbiztonsági közleményre. Ha a cikk elején lévő mellékhatásokat észleli, a gyógyszerügynökség javaslata az, hogy AZONNAL hagyja abba a gyógyszer szedését és konzultáljon orvosával.

Akit részletesebben érdekel az ügy, a cikkemben lévő linkeken tájékozódhat. 

 

Kiegészítés a mindenmentes-öko-bio-természetgyógyász B-középnek

Fontos megjegyezni, hogy az antibiotikumok az orvostudomány legnagyobb csodái közé tartoznak, amik világszerte százmilliók életét mentették meg. Mindig lehetnek mellékhatások, amik akár csak évtizedes használat után derülnek ki. A ritka mellékhatások csak nagyon keveseket érintenek, tehát nem kell mindenkinek rettegni, de bizony gondolni kell ezekre a mellékhatásokra, tünetekre. 

A gyógyszer nem egyenlő méreg, de egyébként kerülendő a felesleges antibiotikumszedés, mert az mindig hordozhat magában kockázatot. 

Itt jegyezném meg, nagyon veszélyes és káros gyakorlat, hogy sokan az otthon megmaradt antibiotikumokat felhalmozzák, és orvosi javaslat nélkül, maguktól elkezdik szedni. Ugyanakkor a mérleg másik oldala is fontos: az orvosoknak is sokkal kevesebb antibiotikumot kellene felírni és javasolni, még akkor is, ha sok szülő kifejezetten kéri, követeli azt a náthás gyermekének.

FRISSÍTÉS #1:

2018 júliusában az amerikai gyógyszerfelügyeleti szerv (FDA) is komoly figyelmeztetést adott ki a fluoroquinolon antibiotikumokról. A probléma az, hogy úgy tűnik, sokkal súlyosabbak és gyakoribbak a mellékhatások, mint az eddig gondolták, és nem csak a kezelés időtartama alatt jelentkezhetnek, hanem hosszútávú, vagy akár maradandó károsodást is okozhatnak.

Számos országban, így hazánkban is elterjedt az a téves gyakorlat, hogy nőknek vizelési panaszokra első körben pl. ciprofloxacint stb adnak, ami komoly rizikót hordoz magában. Nem jó, ha valakinek egy húgyúti fertőzés miatt maradandó károsodása lesz a gyógyszertől, persze hozzá kell tenni, ezek a mellékhatások összességében még mindig ritkának számítanak.

Az FDA 2018 júliusában azt írta: egyes súlyos fertőzésekben (például speciális baktérium okozta tüdőgyulladásban) továbbra is javasolt a készítményt használni, mert ebben az esetben a haszon felülmúlja a rizikót.

Ez egy nagyon fontos megállapítás, ugyanis a baktériumok ellen egyre kevesebb fegyverünk van, viszont fontos mindig olyan szert választanunk, amivel a legkevesebb kárt okozhatjuk, de a beteg életét megmenthetjük. Az biztos, hogy az eddigi gyakorlaton változtatni kell, és száműzni kell a gyakori használatból ezeket az antibiotikumokat. Hogy speciális esetekben lehet-e majd használni, vagy teljesen betiltják, a jövő zenéje, az átfogó vizsgálatok, felmérések folyamatban vannak. Végleges döntés még nincs.

dr. Novak Hunor