Gyógyszerek

Hányásra B6-vitamin injekció: teljesen hatástalan, fájdalmas és szövődménye is lehet!

2017-06-06

| Frissítve:

2017-06-06 16:50:00

Dr. Novák Hunor

Itt az idő, hogy a szülők ne engedjék a felesleges B6-vitaminos injekció beadását gyerekük érdekében. Sajnos sok gyereknek adják be hányáscsillapítás gyanánt izomba adott injekcióként Magyarországon.

Sok olyan gyerekkel találkozom a kórházban, akit hányás miatt utalt be az ügyeletes orvos vagy háziorvos, de előtte azért kapott (egy többnyire izomba adott) B6-vitaminos „hányáscsillapító” injekciót. Hazánkban ugyanis sokan hisznek benne, hagyománnyá és szokássá vált a B6-vitamin (piridoxin) adása, amivel ideje lenne végleg leszámolni, mert óriási fájdalmat is okozunk ezzel a gyerekeknek.

A komoly nemzetközi összeállításokban gyakorlatilag szóba sem kerül a B6-vitamin fertőzéses eredetű hányás kapcsán. Egyedül a várandósság alatti hányinger kapcsán vannak vizsgálatok (ott is kétes a hatása), nagy nehezen találtam egy 2013-as, placebo-kontrollált, kettős vak vizsgálatot, ahol közel 100 gyermek bevonásával azt találták, a bevitt B6-vitaminnak semmilyen hatása nem volt a fertőzéses eredetű hányásra.  A B6-vitamin alkalmazása hazánkban egy olyan szokás, mint a kalcium használata allergiában, darázscsípésekre vagy torokgyulladásra: mi magyarok hiszünk benne, de fejlett országokban ezek szóba se kerülnek.

Hányáscsillapítás b6 vitamin injekció
Felesleges gyógyszer, indokolatlan fájdalom: le kell számolni a B6-vitamin injekció mítoszával

A problémáról dr. Bauer Viktor osztályvezető főorvossal, gyermekgyógyásszal beszélgettem.

Kedves Főorvos Úr, ha hányás, akkor B6-vitamin – legalábbis hazánkban nagyon elterjedt ez a gyakorlat. De javasolja alkalmazását egyáltalán bármilyen orvosi irányelv gyerekeknél? Tudsz bármiféle bizonyítékról, vagy csak azt hisszük, hogy hatásos?

dr bauerviktor

dr. Bauer Viktor: Utóbbi. Legtöbbször ugyanis a hányás magától megszűnik, ezért sokan azt hiszik, a B6-vitamin „hatott”. Pont úgy „hat”, mint ahogy a kalcium adása után elmúlnak (maguktól) a kiütések. A B6-vitamin a valóságban arra jó, hogy pótoljuk ezt a vitamint azoknál, akik ilyen hiányban szenvednek (de ez extrém ritka), vagy B6-vitamin függő epilepsziás görcsöket kezelhetünk vele. Én sem tudok egyetlen orvosszakmai ajánlásról, ami hányásban javasolná. Sőt: maga a gyógyszergyár sem állítja, hogy hányásban hatásos, és a gyógyszer leiratában sem szerepel ilyen.

Pedig aztán a gyógyszergyáraknak nyilván érdeke, hogy minél több betegségre, tünetre javasolható legyen a gyógyszer, mert az több profitot hoz. De honnan jöhetett ez a nonszensz ötlet, hogy hányásra B6-vitamint?

dr. Bauer Viktor:  Valószínűleg onnan, hogy a várandósság alatti hányásban (hyperemesis gravidarium) hatásos lehet a B6-vitamin egyes vizsgálatok szerint, valószínűleg innen ered a gyerekeknek, fertőzéses betegségben hányáscsillapítóként történő adás is, erre vonatkozó egyértelmű klinikai evidencia, bizonyíték viszont nincs. A fertőzéses eredetű hányás és a várandósság alatti hányás azonban két teljesen különböző dolog – eltérőek az okok, ezért eltérő gyógyszerek hathatnak erre. 

Igen, én is így gondolom, hogy innen ered ez a tévhit.  Átnézve a szakirodalmat több vizsgálat történt felnőtteknél, a várandósság alatti hányinger, hányás témájában: az áttekintő közlemények, vizsgálatok ott azt mutatták, hogy a B6-vitamin enyhe és közepes hányingerben hasznos lehet, de a hányások számát azonban nem csökkenti. Nem véletlen, hogy várandósoknál vizsgálták a B6-vitamint: hiszen náluk nem szívesen adnak olyan gyógyszert, amik bár hatásosan csökkenthetik a hányást, de mellékhatásokat is gyakrabban okoznak, mint a jóformán ártalmatlan B6-vitamin.  Hogyan adhatják be a B6-vitamint?

dr. Bauer Viktor:  A hányás miatt legtöbbször izomba adott  (intramuszkuláris)  injekció formájában alkalmazzák. Ez egyrészt igen fájdalmas, egyáltalán nem gyerekbarát, másrészt lehetnek szövődményei is: károsodhat helyileg az izomszövet, bakteriális gyulladás, tályog alakulhat ki, amely akár sebészeti beavatkozást is szükségessé tehet, de szerencsére ez nem olyan gyakori.

A fentiekből adódik a kérdés: beviszik a gyereket az ügyeletre, háziorvoshoz hányás miatt, mit tegyen a szülő az izomba adott, intramuszkuláris B6-vitaminos injekció ellen? Mondhatná finoman, hogy köszöni nem egyezik bele, hiszen a „törvényes” felállás, hogy a szülő beleegyezését kell kérni minden beavatkozáshoz…

dr. Bauer Viktor:  Azt javaslom a szülőknek, ne hagyják, hogy ilyen injekciót beadjanak! Bár az ügyeletes orvosnak gyakran az orvosi táskában, sürgősségi gyógyszerek között nagyon más gyógyszere nincsen hányásra, de erre azoknak kellene odafigyelni, akik a sürgősségi gyógyszereket megrendelik, összeállítják az orvosi felszerelést…

És fontos kiemelni, hogy sajnos nem a B6-vitamin az egyetlen izomba adott injekció, ami abszolút indokolatlan. Milyen gyakran találkozol olyan izomba adott injekcióval, ami felesleges, mert például be lehetett volna adni máshogy? 

dr bauerviktor1
dr. Bauer Viktor gyermekgyógyász, osztályvezető

dr. Bauer Viktor:  Sajnos elég gyakran. Izomba adott injekcióban lázcsillapító, hörgőtágító, különböző „koktélok”, amik görcsoldót, fájdalomcsillapítót tartalmaznak. Szakmailag indokolatlan, és nagy fájdalommal jár. Az izomba adott injekciónak ma már a modern orvoslásban csak ritkán van létjogosultsága, ezek közül még leggyakoribbnak az számít, ha súlyos allergiás reakció (anafilaxia) alakul ki, ekkor ugyanis az izomba adott adrenalin életmentő. 

Hallottam már olyanról, hogy „pedagógiai céllal” C-vitamint vagy olajos injekciót adtak be a rendelőben, mert az csíp, fáj, és legalább a „beteg érzi, hogy kapott valamit”. Ez a magatartás teljesen etikátlan, elfogadhatatlan egy orvostól!  

Egyetértek, és köszönöm az őszinte beszélgetést! Kedves olvasók, én is azt javaslom, hogy ha hányás miatt B6-vitamin injekciót adnának a gyereknek, udvariasan mondja azt a gyerek érdekében, hogy nem szeretné az injekció beadását. Az orvos nem rossz szándékból adja a B6-vitamint, sok helyen ezt láthatta, fontos azonban, hogy a modern információk minél hamarabb eljussanak mindenkihez.

Arról, hogy milyen hatásos hányáscsillapító módszerek és gyógyszerek léteznek, egy következő cikkben lesz szó.

dr. Bauer Viktor gyermekneurológus főorvost pedig követhetik Facebook oldalán is:

 

dr. Novák Hunor

Kép: georgerudy © 123RF.com, goodluz© 123RF.com

 

dr. Novak Hunor