Gyógyszerek

Hányás, hasmenés: a víz, tea és kóla ilyenkor a legrosszabb folyadék!

2018-09-07

| Frissítve:

2018-09-07 22:00:51

Dr. Novák Hunor

„Néhány éve már mi is használjuk a speciális rehidráló folyadékot. Nagyon időszerű volt már, hiszen a szakirodalomban évtizedek óta javasolják” – mondta nemrég az egyik vezető budapesti  gyermekgyógyászati centrum orvosa.

Valljuk be, szégyen, hogy évtizedeket kell várni egy olyan egyszerű és hatásos terápia elterjedésére hazánkban, mint az orális rehidráló folyadék (ORF). (Nemzetközi szakirodalomban oral rehidration solution, ORS néven szerepel).

 

Az ORF az orvoslás egyik legnagyobb találmánya 

Sokak szerint a védőoltások, antibiotikumok után az orális rehidráló folyadék (ORF) az orvostudomány legnagyobb találmánya, amely világszerte rengeteg ember életét mentette meg. Az európai gyermek-gasztroenterológiai társaság (ESPGHAN) 2014-es gasztroenteritiszes irányelvében leírja: a redukált ozmolaritású ORF („ESPGHAN ORF”) az első választandó terápia a folyadékpótlás során. Az ajánlás I/A, azaz  legmagasabb tudományos szintű evidencia. 

Az ORF nátriumot, káliumot, kloridot, citrátot és glükózt tartalmaz szigorúan szabályzott mértékben. A víz a belekből passzív abszorpcióval szívódik fel, a ennek működését a nátrium-glükóz kotranszporter is segíti.  Az ORF (rehidráló folyadék) azért fontos, mert megfelelő arányú ionösszetétele kedvez a kotranszporter működésének, emiatt a bélbe jutott folyadék sokkal nagyobb részben tud felszívódni, azaz hasznosulni. A gyümölcslében a túl sok cukor, a húslevesben pedig a túl sok nátrium nem kedvez a víz passzív abszorpciójának, így hiába iszik meg ebből sokat a gyermek, kevesebb folyadék szívódikhat fel, több vészhet kárba és távozhat hasmenés formájában, talán ez az oka annak, amiért a speciális rehidráló folyadék fogyasztása esetén viszont csökken a hasmenések száma, mennyisége a vizsgálatok szerint.

Felhívnám a figyelmet, hogy számos készítmény, például a gyógyszertárban kikevert porok nem felelnek meg összetételt illetően a modern ajánlásoknak. Érdemes a megbízható, állandó minőségű gyári készítményeket választani. 

Az ORF alkalmazása egyértelműen segíti a gyógyulást. Nem csak a szövődmények (hipoglikémia, hiponatrémia, hipokalémia, sav-bázis eltérések) megelőzésében hasznos, hanem bármilyen furcsa, de csökkenti a hasmenések és a hányások számát, intravénás folyadékpótlás szükségességét is (IA evidencia).

 

Szomorú helyzet, régi szokások: diéta, kóla, ropi

Tudományosan igazolt tény, hogy semmiféle diéta nem indokolt hasmenés esetén. Ez nem csak papíron leírt ajánlás, hanem működő gyakorlat: tőlünk nyugatra régóta így csinálják, és jól működik. Ahogy az orális rehidráló folyadék is.

hasmenes eseten mit ehetek dieta

Hasmenés-hányás esetén persze a legfontosabb a folyadék pótlása, de a klasszikus húsleves, cukros tea, üdítő, kóla stb. nagyfokú itatása  fokozhatja a hasmenést, nem pótolja megfelelő mértékben az ionokat, nem szívódik fel olyan jó mértékben a benne lévő folyadék, ezért használatuk egyértelműen nem ajánlott. A víz gyakorlatilag a lehető legrosszabb, amit megihat ilyenkor egy gyermek, de a kóla és ice tea összetétele is jelentősen különbözik az ideális rehidráló folyadéktól (ORS):

 

Hányás hasmenés folyadék kóla ors tea összetétele

 

 „A rehidráló folyadékok rossz ízűek, úgysem issza meg a gyermek!”

Az ORF-el szemben sokszor nagy az ellenállás nem csak a szülők, hanem az egészségügyi dolgozók terén is. Be kell ismerni: a gyermekek egy csoportjánál bármit teszünk, nem fogják meginni, nekik ilyenkor nyilván a semminél jobb a víz, gyümölcslé is. Ugyanakkor tapasztalatom szerint ez a csoport sokkal kisebb, mint azt mindenki gondolja (vagy tapasztalja), és a gyermekek többsége bizony megissza az ORF-et, ha megfelelő praktikákat alkalmazunk. 

Nem csak a játékos itatás (például szívószál használata) segíthet, hanem nagyon fontos, hogy nagyon legyen behűtve a folyadék, így ugyanis kevésbé érződik az íze. Ha  szobahőmérsékletűvé válik az ORF, drasztikusan nő a rehidráló folyadékot visszautasító gyermekek száma. Ki lehet próbálni azt is, hogy natúr gyümölcsteát készítenek, jól lehűtik, majd ebbe rakják bele a megfelelő mennyiségű rehidráló port.  „Úgysem issza meg” – gyakran feladják az első sikertelen próbálkozás során, a kórházban viszont azt tapasztaltam, hogy sok gyermek, aki az egyik ORF-et teljesen elutasította, a másikat gond nélkül megitta, vagy akár vedelte egész nap az édesanya legnagyobb megdöbbenésére. Ki kell próbálni, minden gyermeknek más ízvilág jön be!

 

 

A helyes itatás: nem kortyonként, hanem gyógyszeradagoló fecskendővel vagy kanállal

A folyadékot kezdetben néhány percenként kb. 5 ml-esével célszerű adni az első órában, a kisebb mennyiségek ritkábban okoznak hányást. Így óránként 1,5 – 3 dl folyadék is bevihető, a hányás elmúlásával az egyszerre bevitt mennyiség pedig növelhető (nagyobb kortyok). Szoptatás esetén gyakoribb (5-10 percenként), kis mennyiségű szoptatások javasoltak, ha hányás is van. 

 

Az orális rehidráló folyadék nem adagolható túl

 

Az ORF biztonságos, akár a teljes napi folyadékmennyiség adható ORF formájában. Ami a folyadékpótlást illeti, enyhe folyadékhiányban kb. 50 ml/kg, közepes folyadékhiányban kb. 100 ml/kg összfolyadék javasolt kb. 4 óra alatt. Azaz egy enyhén folyadékhiányos 8 kg-os baba 400 ml folyadékot kéne megigyon négy óra alatt, egy közepes folyadékhiányú 20 kg-os gyermek pedig 2000 ml-t. Minden hányás, hasmenés után újabb ORF fogyasztása javasolt.

 

Legyen minden házi- és útipatikában ORF

Ahogy kell legyen otthon láz- és fájdalomcsillapító, úgy rehidráló folyadék (ORF) is, ez kötelező eleme kell legyen véleményem szerint a házi- és útipatikának is.

A Biogaia és dr. Krivácsy Péter (SE I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika) létrehozott egy forgatható, rehidrációs korongot, ami orvosoknak-védőnőknek nagyon hasznos, és nagyban segíti az ORF megfelelő alkalmazását:

Amennyiben orvosként, védőnőként dolgozik és még nincs ilyen korongja, ingyen postáznak az Ön számára egy ilyet, csak írj meg nevét, foglalkozását, telefonszámát és postacímét az info@biogaia.hu címre, leírva, hogy rehidrációs korongot szeretne!

Take home message, azaz útravaló tudnivaló: az orális rehidráló folyadék (ORF) legtöbbször porként, tasakban kapható meg a gyógyszertárban, amit vízben kell feloldani. Ez az oldat hányás és hasmenés esetén is a legjobb folyadék, jelentősen csökkenti a szövődmények és kórházba kerülés esélyét!

dr. Novák Hunor

Forrás:

European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Paediatric Infectious Diseases – Evidence-based Guidelines for the Management of Acute Gastroenteritis in Children in Europe; Update 2014

Viral gastroenteritis in children: Prevention and treatment; Epidemiology, clinical presentation, and diagnosis;  Evaluation of diarrhea in children; Oral rehydration therapy – UpToDate.com 2018 

(x) Szponzorált tartalom (x)

dr. Novak Hunor