Betegségek

A rüh tünetei és kezelése nyugat-európai színvonalon

2017-01-15

| Frissítve:

2018-03-15 18:51:37

Dr. Novák Hunor

Egyre gyakrabban okoz majd problémát hazánkban a rüh, gyermekünk is elkaphatja, például az iskolai padtársától. Hogyan kezelhető, mik a tünetek? Hogyan kezeljük a rühöt gyermekeknél otthon?

Nemrég ausztrál orvosok figyelmeztettek, hogy a higiénia és a szőrtelenítés divatja miatt kihalás „fenyegeti” a lapostetűt – hazánkban azonban sem ettől, sem a rüh és tetű kihalásától nem kell „félnünk”. 2014 novemberi hír: a miskolci kórház ápolási osztályán látogatási tilalmat rendeltek el rühjárvány miatt, nyolc dolgozó is megbetegedett. Ezen írásomban is a legújabb kutatási adatokra, tudományos evidenciákra, nemzetközi ajánlásokra támaszkodom, részletes forrás a cikk alján.

A rühatka nősténye a nagyobb, az kb. 0,3×0,3 mm méretű, nem ugrál (nix ugribugri), nem repül. A rüh emberről emberre terjed: ehhez kb. 15 perc szoros, testközeli kontaktus kell, de szennyezett ruha is terjesztheti (eszközökön 24 óráig életképes marad). Télen gyakoribb, a zsúfoltságot, hideget és párát szereti. Az élősködő a bőrbe fúrja magát, ahol kb. 30 napig él, vékony járatot képezhet. A bőrben lerakott peték kikelnek, majd az élősködők a bőr felszínén párosodnak – ezt követően ismét a bőrbe fúrja magát a nőstény és újraindul az életciklusuk. Elég egy rühös gyermek a közösségben és a mi gyermekünk is elkaphatja a fertőzést, de fontos, hogy időben észrevegyük és kezeljük, mielőtt még több ember elkapja a családból.

A rüh tünetei

Legfontosabb tünet az erős viszketés, főleg éjszaka. Ha a családban másnak is van hasonló panasza, szinte biztosak lehetünk abban, hogy kaptunk egy kis ajándékot… Az első fertőzésnél kb. 1 hónap múlva kezdődnek a tünetek, de ha már volt valaki korábban rühös, pár nap után elkezdődhet a viszketés. Apró piros göbcsék jelenhetnek meg a testen, esetleg 2-15 mm hosszú szürkés járatot figyelhetünk meg főlek az ujjak oldalán, ujjak között, csukló tenyéri részén, könyök hátsó részén, mellbimbó és köldök mellett, pénisz környékén. A testen a viszketés következtében gyakran kaparásnyomok is láthatók.

Ilyen lehet a kiütés: Rüh tünetei viszketés kiütés kép

 Fotó: Cixia – Wikipédia 

Így néz ki egy járat – ez ritkán látható ilyen szépen:

Rüh viszkető kiütés járat tünetekFotó: Michael Geary – Wikipédia 

A rühös kiütések leggyakrabban a foltozott helyeken láthatók:

Rüh tünetei és kezelése gyermekkorban
Mikael Häggström – Wikipédia


Kezelés

Nem pusztán a rüh tüneteit egyértelműen mutató gyermeket, hanem a viszkető családtagokat, és a tünetmentes, de szoros kontaktusban élőket (közös ágyban alvás, sok bőrkontaktus) is érdemes kezelni az ajánlások szerint.

Hazánkban két készítmény érhető el:

  • Linimentum scabicidum vagy Novascabin: mindkettő benzil-benzoátot tartalmaz, de a Linimentum scabicidum feleannyiba kerül (600 forint). Bármely életkorban használható, fürdés után nyaktól lefelé kell az egész testet bekenni, majd 30 perc múlva ismét be kell kenni. Ezután 12 óráig nem szabad fürödni. A második és harmadik napon szintén 2-2 alkalommal kell megismételni a kezelést, azaz összesen hatszor kell bekenni a testet.
  • Infectoscab (permethrin): hatásos, de drága, a 30 grammos krém kb. 4000 forintba kerül. Két hónapos kortól használható, kicsiknél az egész test, arc+fej+nyak bekenése is javasolt, egyedül a szem és száj körül ne használjuk (gyermek kezére pedig zoknit húzzunk, hogy ne nyúlhasson a szemébe). Egyszer kell bekenni a testet, 12 óra múlva a krém lemosható, 1-2 hét múlva pedig egyszeri, ismételt kezelés szükséges. Felnőtteknek 1 tubus egy kezeléshez elég, kisebbeknek negyed-fél tubus elegendő.

A rüh a száraz, meleg levegőt nem bírja. A 60 fok feletti mosás, vasalás vagy szárítógép használata megöli őket, de ha ez nem megoldható, a szennyezett eszközöket 4 napig plasztikzsákba zárva a rüh elpusztul. Fontos megjegyezni, hogy a sikeres kezelés után még akár 2 hétig is lehet viszketés – ez teljesen normális. Antihisztaminnal enyhíthetjük a panaszokat – hogy mit érdemes használni, megtalálja ebben a cikkemben.

dr. Novák Hunor

Forrás:
Pediculosis and Scabies: A Treatment Update – American Family Physician 
Scabies – UpToDate.com
European Guideline for the Management of Scabies – Dr Gordon R Scott, Prof Olivier Chosidow, Assoc. Prof Michel Janier

dr. Novak Hunor