Gyógyszerek

Milyen lázcsillapító gyógyszert használjunk? Ne ezeket a népszerűeket!

2017-04-12

| Frissítve:

2018-06-08 14:05:28

Dr. Novák Hunor

Sok népszerű lázcsillapító van, amely mellékhatásai miatt egyáltalán nem javasolt gyerekeknek. 

Milyen lázcsillapítót gyerekeknek
Rutinszerűen nem javasolt a lázat csillapítani, rossz közérzet esetén viszont ajánlott a gyermek szenvedését enyhíteni: magyarán egyáltalán nem tilos, hanem ésszel javasolt a lázcsillapítók használata. Két hatóanyagot javasolnak gyermekeknek, ebben az ügyben nagy az egyetértés nemzetközi szinten:

  • paracetamol=acetaminofen hatóanyag [gyári nevén Mexalen, Panadol, Rubophen, BEN-U-RON, Béres Febrilin, Doloramol, Paramax, stb.]. Dózisa: 10-15 mg/kg 4-6 óránként.
  • ibuprofen hatóanyag [gyári nevén Nurofen, Advil ultra, Algoflex, Dolgit, Ibumax, Rapidophen, stb.] javasolt. Nurofenből kúp, szirup és nagyobb gyermekeknek való tabletta is létezik. Dózisa: 10 mg/kg 6-8 óránként.

 

Kúpot és ezeket a hatóanyagokat NE!

A diclofenac-tartalmú népszerű lázcsillapító cseppet („gyári” nevét nem írom le) nem javasolják gyermekeknek, mint ahogy a metamizolum tartalmúat sem ajánlják a nemzetközi ajánlások (mellékhatásaik miatt). Habár ezek rendkívül népszerűek hazánkban, az ibuprofen és paracetamol előnyösebb számos szempontból. Acetilszalicilsav tartalmú készítményt pedig tilos használni gyermekeknél a májkárosító hatás (Reye-szindróma) veszélye miatt! 

A kúp egyáltalán nem gyerekbarát megoldás, csak hányás esetén adjuk, vagy ha szájon át képtelen a gyerek bevenni a gyógyszert, törekedjük mindig arra, hogy a szájon át adható készítményeket részesítsük előnyben!

dr.  Novák Hunor

Fotó: Nagy-Bagoly Ilona © 123RF.com

dr. Novak Hunor