Vegyes hírek

Vitaindító gondolat: egy modern orvos nem támaszkodhat a saját tapasztalatára

2018-07-17

| Frissítve:

2018-07-17 20:30:02

Dr. Novák Hunor

Nagyon tetszik László Szijjártó alábbi gondolata, akitől eddig is nagyon sokat tanultam evidence-based, haladó és modern szemléletű orvoslás terén. Nehezen megemészthető, sokaknak felháborító lehet az alábbi gondolat, de igaz…

„A hazai orvosláskultúra olyannyira tekintély, hagyomány és egyéni tapasztalat elvű, hogy az rettenetesen akadályozza a szükséges szemléletváltást. A gyógyszereket népszerűsítő orvoslátogatók betanult szövege az, hogy “ XY professzornak is nagyon jó tapasztalatai vannak ezzel a készítménnyel, most voltam náluk, és azt mesélte …” A másik gyakori kérdés a gyógyszercégek küldöttjeitől, hogy „Önnek mi a tapasztalata az XY készítményünkkel?” Erre mindig az a válaszom: „tök mindegy, hogy mi az én tapasztalatom. Véres veríték árán tanultam meg leszokni arról, hogy a saját tapasztalatom alapján alakítsam ki a kezelési stratégiámat, az alapján gyógyítsak. Mert a saját tapasztalatom a legmegbízhatatlanabb „tudományos bizonyíték”… Ezért inkább a legfrissebb, jó minőségű, sok vizsgálaton, komoly statisztikai elemzéseken alapulú orvosi ajánlásokat, irányelveket veszem alapul.”

 

A saját tapasztalat gyakorlatilag az orvoslásban nem működik. Aki erre alapoz, az mondhatja, hogy neki az a tapasztalata, hogy kalcium allergiában igenis segít, meg hogy a náthára adott antibiotikumtól higgyem el, hamarabb gyógyulnak a gyerekek… Óriási előrelépés lenne, ha el tudnánk szakadni a tapasztalatunktól, mert az rettentő sokszor megtévesztő.

dr. Novák Hunor

dr. Novak Hunor