Fityma kisokos

Vitaindító gondolat: egy modern orvos nem támaszkodhat a saját tapasztalatára

event2018-07-17
persondr. Novák Hunor

Nagyon tetszik László Szijjártó alábbi gondolata, akitől eddig is nagyon sokat tanultam evidence-based, haladó és modern szemléletű orvoslás terén. Nehezen megemészthető, sokaknak felháborító lehet az alábbi gondolat, de igaz...

"A hazai orvosláskultúra olyannyira tekintély, hagyomány és egyéni tapasztalat elvű, hogy az rettenetesen akadályozza a szükséges szemléletváltást. A gyógyszereket népszerűsítő orvoslátogatók betanult szövege az, hogy “ XY professzornak is nagyon jó tapasztalatai vannak ezzel a készítménnyel, most voltam náluk, és azt mesélte ...” A másik gyakori kérdés a gyógyszercégek küldöttjeitől, hogy "Önnek mi a tapasztalata az XY készítményünkkel?” Erre mindig az a válaszom: "tök mindegy, hogy mi az én tapasztalatom. Véres veríték árán tanultam meg leszokni arról, hogy a saját tapasztalatom alapján alakítsam ki a kezelési stratégiámat, az alapján gyógyítsak. Mert a saját tapasztalatom a legmegbízhatatlanabb "tudományos bizonyíték"... Ezért inkább a legfrissebb, jó minőségű, sok vizsgálaton, komoly statisztikai elemzéseken alapulú orvosi ajánlásokat, irányelveket veszem alapul.”

 

A saját tapasztalat gyakorlatilag az orvoslásban nem működik. Aki erre alapoz, az mondhatja, hogy neki az a tapasztalata, hogy kalcium allergiában igenis segít, meg hogy a náthára adott antibiotikumtól higgyem el, hamarabb gyógyulnak a gyerekek... Óriási előrelépés lenne, ha el tudnánk szakadni a tapasztalatunktól, mert az rettentő sokszor megtévesztő.

dr. Novák Hunor