Vitaindító gondolat: egy modern orvos nem támaszkodhat a saját tapasztalatára

event 2018-07-17
persondr. Novák Hunor

Nagyon tetszik László Szijjártó alábbi gondolata, akitől eddig is nagyon sokat tanultam evidence-based, haladó és modern szemléletű orvoslás terén. Nehezen megemészthető, sokaknak felháborító lehet az alábbi gondolat, de igaz...

Hirdetés

"A hazai orvosláskultúra olyannyira tekintély, hagyomány és egyéni tapasztalat elvű, hogy az rettenetesen akadályozza a szükséges szemléletváltást. A gyógyszereket népszerűsítő orvoslátogatók betanult szövege az, hogy “ XY professzornak is nagyon jó tapasztalatai vannak ezzel a készítménnyel, most voltam náluk, és azt mesélte ...” A másik gyakori kérdés a gyógyszercégek küldöttjeitől, hogy "Önnek mi a tapasztalata az XY készítményünkkel?” Erre mindig az a válaszom: "tök mindegy, hogy mi az én tapasztalatom. Véres veríték árán tanultam meg leszokni arról, hogy a saját tapasztalatom alapján alakítsam ki a kezelési stratégiámat, az alapján gyógyítsak. Mert a saját tapasztalatom a legmegbízhatatlanabb "tudományos bizonyíték"... Ezért inkább a legfrissebb, jó minőségű, sok vizsgálaton, komoly statisztikai elemzéseken alapulú orvosi ajánlásokat, irányelveket veszem alapul.”

 

A saját tapasztalat gyakorlatilag az orvoslásban nem működik. Aki erre alapoz, az mondhatja, hogy neki az a tapasztalata, hogy kalcium allergiában igenis segít, meg hogy a náthára adott antibiotikumtól higgyem el, hamarabb gyógyulnak a gyerekek... Óriási előrelépés lenne, ha el tudnánk szakadni a tapasztalatunktól, mert az rettentő sokszor megtévesztő.

dr. Novák Hunor