Vegyes hírek

Vigantol: csak két hetes kortól lehet adni?

2018-01-26

| Frissítve:

2018-01-26 21:56:48

Dr. Novák Hunor

Egy háziorvos ismerősöm kioktató üzenetet kapott betegének kórházi papírján: a kórházi orvos szemrehányóan leírta, hogy a szülő az újszülött már két hetes kora előtt elkezdett D-vitamint adni a babának a  HÁZIORVOS (!) javaslatára. ELKÉPESZTŐ!

Sajnos sok háziorvostól hallom azt, ami nem is meglepő a hierarchikus magyar egészségügyi rendszerben, hogy a kórházi orvosok lenézik a körzeti orvosokat, azokat „elbutultnak” nevezik, és sokszor leszólják, vagy kioktatják a beteg előtt, ezt pedig akár burkolt formában dokumentálják is, hogy még megalázóbb legyen a háziorvosnak. Pedig sok kiváló háziorvos van hazánkban, munkájuk pedig sok szempontból jóval nehezebb, mint a kórházi orvosé.

Hazánkban mai napig elterjedt nézet, hogy a D-vitamin (például: Vigantol csepp) adását csak a születés követő 14. naptól lehet adni. Aki korábban javasolja, azt néhányan képesek lenézni, hozzá nem értőnek vagy felelőtlen, buta orvosnak titulálni. Jól tükrözi ez a szemléletet hazánkban: utána lehetne nézni a nemzetközi ajánlásoknak (amik a születés utáni első napokban már javasolják a D-vitamin szedését), vagy elég lenne kicsit gondolkodni is, mielőtt kritizáljuk a háziorvost. Ha gondolkozunk: mi a különbség egy 10 és 15 napos újszülött között, hogy csak utóbbi kaphatna D-vitamint? Semmi. És mi van azokkal, akik egyből tápszert kapnak – amiben alapból van D-vitamin? Ezeket az újszülötteket akkor mérgezzük? Természetesen arról szó sincs.

Vigantol babáknak, D-vitamin csecsemőknek 14 napos, két hetes kortól
D-vitamin csepp – egyébként nem így jó, hanem közvetlenül a szájba cseppentve

 

De honnan ered a 14 nap?

Utána jártam, én semmilyen magyarázatot nem találtam, nálam tapasztaltabb, többet látott orvos kollégáktól megtudtam, hogy valószínűleg onnan ered, hogy a D-vitamin adását régi magyar irányelv is javasolta a háziorvosoknak az újszülött ellátás részeként, és olyan időtartamot igyekezett megfogalmazni az ajánlás, ami betartható: a szülő hazamegy a kórházból, megvizsgálja a háziorvos, kiváltják a receptet és adják a D-vitamint. Ezt reálisan 14 napnak gondolta a hatóság, elég megengedő volt.

Röhejes, de annyira bevésődött innen ez a 14 nap, hogy sokan azt hiszik, előtte nem szabad adni. Pedig nem csak szabad: kellene is. Amit pedig nem kellene: burkoltan, alaptalanul kioktatni más orvosokat. Le kéne szállni a magas lóról.

dr. Novák Hunor

dr. Novak Hunor