Vegyes hírek

Valami Amerika: fantasztikus dolog történt a Bethesda Gyermekkórházban

2018-12-17

| Frissítve:

2018-12-18 14:45:54

Dr. Novák Hunor

Mérföldkő ez a gyermekbarát ellátás szempontjából. Néhány évtizede még a szülőket se engedték be a kórházakba a gyerekükhöz.

Két hónapja engedélyezte a Bethesda Gyermekkórház, hogy Magyarországon először amerikai miniló segítségével végezzenek élményterápiát a súlyos beteg gyermekek között. A speciális lovasterápia bámulatos hatással van a rehabilitációs és neurológiai osztályon fekvő gyermekekre: megnyugszanak vagy éppen mozgásba lendülnek a ló közelében, ami a gyógyulásukban épp szükséges. Nem csak mosolyt csalnak a súlyosan beteg, például agyvérzés után rehabilitálódó gyermekek arcára, hanem erőt adnak nekik az élni akaráshoz.

minilo bethesda
Fotó: NlCafe – Neményi Márton

 

Gondos előkészítés után a lóterápiát dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hagyta jóvá, aki vallja:

„A betegre figyelő gyógyító munka tabukat döntöget. Néhány évtizede még az számított szentségtörésnek, ha a hozzátartozók bementek egy betegosztályra, aztán, ha ott akartak aludni.

Ma is sokfelé elképzelhetetlen, hogy a kórházi személyzet a gyermek otthonában dolgozik: egy-egy gyermek szociális reintegrációját végzi, vagy éppen otthoni tartós lélegeztetést állít be. Most újabb furcsa lépés: a jól idomított kutyák hellyel-közzel még megjelenhettek a betegek mellett, és íme most egy ló van a gyermekosztályon.

Ha a tabuk döntögetése nem öncélú, hanem jól megfontolt és megtervezett úton haladunk és a biztonsági szempontokat is komolyan vesszük, többre juthatunk.

A miniló gyermekrehabilitációs osztályon való használatának tervezésekor ezt az utat végigjártuk, és most a bevezetéskor reméljük, hogy a gyerekeknek újabb felmérhetetlen segítséget adunk az élni akaráshoz, ami – jól tudjuk, akik súlyos betegekkel foglalkozunk – a gyógyulás nagyon fontos feltétele.”

minilo bethesda1

 

minilo bethesda2

 

Van rossz példa: álságosan higiéniai okokra hivatkozva teszik tönkre a gyermekbarát kezdeményezéseket

Tudok olyan vidéki gyermekcentrumról, ahol a gyerekek nagy örömére volt több terrárium, benne például kopasz tengerimalaccal. Benyúlni hozzá nem lehetett, csak nézni, ám végül ezt az egészet felszámolták, mert úgy találták, veszélyes (nem onkológiai centrum volt, vagy immunhiányos betegeket gyógyító részleg). Számos olyan egyéb esetről tudok, ahol a gyermekkórház nem engedte be például a terápiás kutyákat „higiéniai okok miatt” az osztályukra (hiába volt meg minden állatorvosi igazolás).

De emlékezhetünk a dr. Varga Károly gyermekorvos esetére is, aki németjuhászával volt a rendelőben, ám az „ÁNTSZ” végül „higiéniai okokra” hivatkozva ezt megtiltotta neki.

Hogy felháborító vagy nevetséges ez a hozzáállás, mindenki eldöntheti azok fényében, hogy a statisztikák szerint az EU-s országok közül Magyarországon használják az egészségügyben a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítőt, ami a kórházi fertőzések elleni küzdelem alappillére kéne legyen.

De igen, vannak helyek, ahol elveszik a gyerekektől az állatok adta örömöt, nem látják a fától az erdőt: miközben nincs elég egy ágyas kórterem, nem használunk elég kézfertőtlenítőt, a fő probléma egyesek szemében a kopasz tengerimalac vagy a terápiás kutya. 

minilo bethesda3

 

Szerintem ez a holisztikus orvoslás, ahol még jobban törődnek a lélekkel

A fenti példák fényében látható, miért olyan hatalmas és úttörő dolog az, hogy egy minilovat engedtek be az osztályra. Ez egy újabb módszer, ami a gyermek lelkével is törődik. Vertigo 4 éves amerikai miniló, egyenesen Texasból repült Magyarországra 3 hónaposan, anyukájával. Ács Franciska, lovasterapeuta, a miniló gazdája elmondta: az amerikai miniló jellemében és küllemében sokkal inkább hasonlít a nagy lóhoz, mint a pónihoz. Arányosak, kecsesek, rendkívül barátságosak, megbízhatóak, kiszámíthatóak. A terápiában nagyon fontos elem, hogy ezek a lovak nagyon érzékenyek és minden betegre pillanatok alatt ráhangolódnak.

Dr. Hegyi Márta, gyermekneurológus minden alkalommal ott van a terápiákon, ő orvosi szempontból támasztja alá a ló pozitív hatásait. „A mozgássérült gyermekeknél nagyon fontos, hogy a gyermek saját motivációját helyettesíti a  miniló, pl. lebénult kezével simogassa, vagy szagoltassa a tenyerét. A kómában fekvő gyerekeknél más hatást fejt ki a ló. Ők az újszülött szintjén vannak, így csak az egyszerű érzékeléseket tudják felfogni: anyja melege, anyatej illata, bőr érintése, ringatás élménye. A terápiás ló nyugodt szuszogása, illata, meleg orrocskája, szőrének érintése elemi élményt jelent. A kevésbé súlyos beteg gyermekek a gyógyulni akaráshoz új lelkierő, pozitív energiát kapnak a ló közelében.”

A ló állategészségügyi és higiéniai szempontból kifogástalan állapotban, speciális pottyantós zsákkal jelenik meg az adott kórházi osztályon.

Minden élményterápia új lehetőséget ad a gyógyuló gyermekeknek, azonban ezek finanszírozása nem tartozik bele az alapellátásba. A lovasterapeuta egyelőre önkéntesként jár rendszeresen a kis betegekhez, azonban a kórház szívesen vesz bármilyen támogatást, hogy olyan fejlesztő élményt biztosíthasson, ami túl van a klasszikus értelemben vett gyógyító munkán – írja a Bethesda Gyermekkórház közleményében.

Fotó: NlCafe – Neményi Márton, Vmkomm

dr. Novak Hunor