Vegyes hírek

Törölte a Facebook az orvosi cikket, mert látszott a baba herezacskója egy képen

2017-02-25

| Frissítve:

2017-02-25 14:51:53

Dr. Novák Hunor

A tudományos, felvilágosító cikkem az ingaheréről és hereproblémákról szólt a szülőknek. Megosztottam a cikket Facebook-oldalamon, de a megosztást törölték, mivel az előnézeti fotón látszódott egy baba herezacskója.

A fotót én csináltam, töltöttem fel az édesanya beleegyezésével. Babájának ugyanis egyik heréje sem volt a zacskóban, emiatt a zacskó látványosan összeesett volt – cikkemben a fotó továbbra is elérhető. Fontos intő jel, kép ez is a szülők számára, hiszen  ha a here nem szállt le, és időben nem történik műtét, ennek következtében heretumor és/vagy nemzőképtelenség alakulhat ki. Örülök, hogy cikkem hatására több édesanya írt levelet, hogy észlelte a problémát, és azt hitte, még várhat az orvoshoz fordulással, de cikkem hatására elmennek hamarabb – ezzel több gyereket tudtam megóvni.

fbcensored

Az egészségügyi felvilágosítást szolgáló fotóban véleményem szerint nincs felháborító, hiszen bárki, ha rákeres a Googleban, rengeteg fotót találhat komoly tudományos oldalakon kisbabák fütyijéről, nemi szervéről. Ezek fontos kóros állapotokat mutatnak gyulladásról, ödémáról, műtétről, fitymaszűkületről, húgycsőnyílás megfelelő helyéről – ezek segítségével nem csak a szülők, hanem az orvosok is sokat tanulhatnak, hiszen így a ritkábban látott állapotok is könnyebben felismerhetők, azonosíthatók.

A Facebook persze csak a megosztást törölte Facebookról, a cikk honlapomon továbbra is elérhető. Természetesen értem a Facebook szabályait, és a jövőben ezt kénytelen leszek jobban figyelembe venni, de véleményem szerint kicsit túl lett tolva a bicikli részükről ezügyben.

Sokan kérték, hogy írjak a fitymaszűkületről, letapadásról, fityma ápolásáról – egy rendkívül részletes cikk van készülőben, amit egy Stockholmban dolgozó gyermekurológus segítségével egészítek ki éppen. A cikkben cenzúrázatlan fotók is lesznek a terv szerint a fitymaletapadásról, szűkületről, ami óriási segítséget fog jelenteni a szülők, gyermekorvosok számára. 

dr. Novák Hunor

Fotó:Pixabay 1, 2

dr. Novak Hunor