Vegyes hírek

Tönkremennek a repülő csomagterében a gyógyszerek az alacsony hőmérséklet miatt?

2018-01-28

| Frissítve:

2018-01-28 22:19:52

Dr. Novák Hunor

Orvosi körökben elterjedt javaslat, hogy a gyógyszereket, szirupokat, inzulint az emberek ne adják fel repülőn a csomagtérbe, mert ott tönkremehetnek (akár meg is fagyhatnak) az alacsony hőmérséklet miatt.

Először is, az Amerikai Cukorbeteg Szövetség azt javasolja, hogy az inzulint a betegek SOHA ne adják fel a csomagokkal együtt, mert a nyomás- és hőmérsékletváltozás károsíthatja a folyékon inzulin ampulla tartalmát. Szkeptikus orvosként senkinek sem hiszek vakon, és igyekszem alaposan utána járni a kérdésnek ezúttal is: vajon hány fok van a csomagtérben, igaz, hogy akár -20 fok is lehet a bőröndöknél – vagy ez városi legenda és nem megy 0 fok alá a hőmérséklet ott sem? De miért fagyna meg bármi, hiszen állatokat is szállítanak – vagy ezeket külön részen, fűtött helyen? Ennek jártam utána.

Repülő csomagterébe gyógyszert fel lehet adni

Megkerestem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedési Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságát (jó hosszú nevük van), akiktől megtudtam, hogy a repülőgépek csomagtereinek hőmérséklete szabályozható, jóval alacsonyabb ugyan, mint az utastéré, de mindenképp olyan tartományba van beállítva a repülés folyamán, amely nem veszélyeztetheti a szállítmány minőségét vagy az élő állatok egészségét. Alaphelyzetben a csomagtér hőmérséklete, nem csökken +10 C fok alá.  Vannak régebbi repülőgép típusok (pl. Fokker, DC-9), amelyek csomagtere részben vagy egyáltalán nem hőszigetelt, ezeknél lehet probléma a csomagtérben, de ilyen típusok Európában már nem üzemelnek normál forgalomban.

Megkerestem a Wizz Air sajtóirodájátt is, akiktől azt a választ kaptam:

A csomagtérben nincs közvetlen fűtés, és a repülés során bizonyos mértékben lecsökken a hőmérséklet, de a Wizz Air járatain a csomagtér hőmérséklete a leszállás idejére sem csökken 10° Celsius fok alá.

Tehát úgy tűnik, városi legenda kategória, hogy a gyógyszereket nem szabad feladni, mert tönkremennek a csomagtérben. Illetve más kontinenseken egyes régebbi repülőgépeken előfordulhat esetleg ilyen probléma, ezért javasolja valószínűleg az amerikai társaság a fokozott óvatosságot, és azt, hogy az életfontosságú inzulint vigyék magukkal a cukorbetegek a repülő fedélzetére magukkal. Igazából a többi gyógyszert ezek alapján bátran feladhatjuk a csomagtérbe.

dr. Novák Hunor

Fotó: Pixabay

dr. Novak Hunor