Vegyes hírek

Tabutéma, de igaz: túl sok a kórház, rengeteget be kéne zárni hazánkban

2018-07-14

| Frissítve:

2018-07-14 13:39:08

Dr. Novák Hunor

Hajlamosak vagyunk örülni, hogy „a mi településünkon is van kórház”. Divat lett kórházvédőnek lenni. A politika sajnos nem a szakmai ajánlásokat követi, hanem a közvéleményt.

Ezért abszurd, amikor egy kis kórház bezárásakor az éppen aktuális ellenzék tüntet, felháborodik, a kis kórház újranyitását követeli – ami persze népszerű gondolat a helyi lakosok körében, de nem helyes, mert valójában a sok kis kórház modell hazánkban fenntarthatatlan. Mindenhova modern ultrahang, labor, radiológus, röntgen, műtő, műtéti eszközök? 

Jelenleg is sok kórházban elavult műszerek vannak, miközben a másik kórházban ott a modern, és épp pihen a sarokban, mert csak napi néhányszor használják. Persze a példa sarkos, és nincs mindig így, de az esetek jó részében igen.

Rengeteg kórházat be kellene zárni, szakmailag ez indokolt. Önnek pedig akkor kellene örülnie, ha bezárt a kórház, és egy távolabbi centrumba kell utaznia – ahol bár többet utazik, de minőségibb ellátást kapna. És itt nem csak eszközökről van szó: centrumokban több speciális esetet, szövődményt látnak, így az orvosi tapasztalat is nagyobb lenne. Az pedig óriási pénzpazarlás, hogy ide-oda küldözgetik a betegeket, mindkét helyen csinálnak labort, ultrahangot, röntgenvizsgálatot, sokszor feleslegesen duplikálódnak a vizsgálatok.

Kórházakat bezárni, nem kell félnetek, jó lesz!

dr. Novák Hunor

dr. Novak Hunor