Vegyes hírek

Szülők a fájdalomról: hadd sírjon, erősödik a tüdeje! Katonadolog, legalább nem lesz puhány!

2017-08-08

| Frissítve:

2017-10-29 20:34:53

Dr. Novák Hunor

Egészen elképesztő, milyen balkáni mentalitás uralkodik a fejekben. Kommentválogatás.

Lehet a vérvétel, védőoltás is fájdalommentes a gyereknek – de ezt sokan szabályosan ellenzik. Legutóbbi cikkemben leírtam: döbbenetes, de igaz, hogy a szülők többsége azt akarja, hogy minél jobban fájjon a gyereknek, például a vérvétel vagy védőoltás.

injekcio fajdalommentes vervetel vedooltas

Rengeteg komment jött a témában a Facebook oldalamon, néhányat kiemelnék, amely mutatja, hogyan áll sok sok szülő a fájdalomhoz…

„Én azt gondolom, nem árt picit edzeni a gyereket, egy szúri „katonadolog”- mondták régen, és büszkén vállalta a gyerek. Elég puhányak már így is a fiatalurak!”

„A vérvétel és az oltás nem fájdalmas!!! Kellemetlenség leginkább. Nagy fiammal is meglehetett beszélni . Azért fáj mert ezt magyarázzák bele a gyerekekbe.”

„Nekünk sokan azt mondták, hadd sírjon a baba, erősödik a tüdeje!”

 „jaj bírjunk mar ki ennyit! meg senki nem halt bele egy vervetelbe vagy egy oltasi fajdalomba”

„Egy egyszerű vérvérelről van szó, ami szakszerűen elvégezve minimális fájdalommal jár, inkább a tudat rémisztő, hogy egy tűt beléd szúrnak.”

Tanulságos, és tipikus hazugság, hogy azt mondják a gyereknek, a szuri csak egy szúnyogcsípés. Akkor kérdezem én: miért van az, hogy az ilyen „szúnyogcsípés” miatt sok felnőtt elájul, rosszul lesz tőle? Erről a videóban is beszéltem, képzelje el, ha ezt hallja: 

 

 

Én saját magamon is használom az érzéstelenítő krémet: állítom, fantasztikus!

A tapasztalatom az, hogy a gyerekek többségének a vérvétel rendkívül fájdalmas és kellemetlen. Ugyanakkor találkoztam olyan gyerekekkel, akik legnagyobb megdöbbenésemre egy szisszenést sem mutattak, hiába kellett akár többször is megszúrni őket, egyéni különbségek tehát mindig vannak, kinek mennyire fáj és mennyire viseli meg, ugyanígy felnőtteknél is. De nem lehet általánosítani, hogy senkinek sem fáj! Én magamon kipróbáltam az érzéstelenítő krémet, ezért már csak így megyek vérvételre és így kapok védőoltást. Hülye lennék nem használni – minek fájjon nekem, ha el tudom kerülni?

 

Hazánkban a krém nem elérhető a patikákban – de mégis hozzájuthat!

Fejlett, nyugat-európai országokban rutinszerűen használják kórházakban, körzeti ellátásban az érzéstelenítő krémet is vérvételnél, védőoltásoknál. Utat törve elkészítettem egy videosorozatot, hogyan teheti a szülő fájdalommentessé ezeket a beavatkozásokat, és azt is elmondtam, honnan és hogyan rendelheti meg legolcsóbban, házhoz szállítással a legjobb érzéstelenítő krémet (sajnos hazánkban nincs forgalomban). Arról is beszéltem, mik a gyakori hibák, amik miatt sokaknál nem fog működni a krém, ezért fontos azokra odafigyelni a teljes siker érdekében! A részleteket itt találja meg.

A változásnak bent, a fejekben kell elkezdődnie! Például, hogy nem hűtőfürdőztetünk vagy csavarunk vizes lepedőbe lázas gyereket, ha az sír, üvölt és retteg közben, mert ez minden, csak nem gyerekbarát szemlélet…

dr. Novák Hunor

Kapcsolódó cikk: Hogyan csatlakozhatok a VIP-csoporthoz és miért éri meg tagnak lenni?

Kép: georgerudy © 123RF.com, goodluz© 123RF.com

dr. Novak Hunor