Vegyes hírek

Simán belehalhattak volna ikrei az otthonszülésbe, és még büszke is rá az anya

2019-01-07

| Frissítve:

2019-03-12 08:39:26

Dr. Novák Hunor

Még fotót is csatolt a gyerekeiről, akik simán belehalhattak volna a szülésbe.

Ahogy korábban leírtam, nem az otthonszüléssel van gond, hiszen alacsony rizikójú várandósságok esetén az otthonszülés megfelelő szabályozás és feltételek mellett biztonságos, és ezt sok nyugat-európai statisztika igazolja. Az persze más kérdés, hogy hazánkban mennyire adottak a feltételek, amikor sokszor a mentő is csak lassan ér ki és sokszor szervezetlen az egész egészségügyi ellátás…

Fontos kihangsúlyozni azonban, hogy közepes vagy magas rizikójú várandósság esetén (erre külön kritériumok vannak, mi számít annak) NEM AJÁNLOTT az otthonszülés, mert ilyenkor jelentős a komplikáció esélye. A nemzetközi ajánlások régebben és most is egyértelműen az otthonszülés abszolút kontraindikációjának tekintik az ikervárandósságot (például Uptodate.com-on olvasható evidence-based ajánlás). Azaz ikerterhesség magasabb rizikót jelent, több a szövődmény, koraszülés, magzati és anyai halálozás stb. esélye, ezért ilyenkor  gyakorlatilag tilos otthonszülésbe kezdeni. Ez nem újdonság,  még egy 1992-es magyar egészségügyi rendelet is leírja, hogy az ikerterhesség olyan veszélyeztető tényező, ami KIZÁRJA az otthon szülést. Geréb Ágnes pedig bevállalt egy ikerszülést otthon, ami halállal végződött, Gerébnek több gyermek védhetetlen halála szárad a lelkén. Geréb a bíróság előtt azt mondta: ő nem szokott jogszabályokat, ajánlásokat olvasgatni.

gereb
Naturista ősanyaság, nem evidence-based, higiénikus otthonszülés van hazánkban

 

Amit Geréb Ágnes művelt és képvisel, az evidence-based szemmel vállalhatatlan. Az a baj, hogy az otthonszülésért küzdő csoportosulások nem határolódnak el Geréb tudományos szemmel vállalhatatlan tevékenységétől, sőt, egyfajta messiásként tekintenek rá, és gyakorlatilag egy szekta épült köré.

Levelet kaptam egy anyukától, Geréb Ágnest éltetve, engem szidva  nagy büszkén elújságolta: bár olvasta és tudja, hogy az ikervárandósság magasabb rizikót jelent, őt ez nem érdekelte és mégis otthon szülte meg az ikreit, akik teljesen egészségesek lettek.

Önző és felelőtlen, ez a két szó jut eszembe az édesanyáról. Csak a szerencsének köszönheti, hogy nem alakult ki váratlan szövődmény az ikreinél és életben maradtak. Olyan ez, mintha a szülők bekötött szemű kisgyereküket arra buzdítják, szaladjon át keresztbe a gyorsforgalmi úton. 90%-uk biztosan átér, aztán az ő szüleik verhetik a mellüket, hogy nekik volt igazuk, ez nem is veszélyes.

A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos.

Ajánlott cikk: Homeopátiás siker veszélyeztetett terhességnél Geréb Ágnessel

Fekete angyal: sürgősen vegyük le a glóriát Geréb Ágnes fejéről!

dr. Novak Hunor