Vegyes hírek

Sajnos várható volt: megfulladt egy 18 hónapos kisded a borostyánnyaklánc miatt

2019-01-14

| Frissítve:

2019-01-14 20:25:02

Dr. Novák Hunor

Tragédia történt az USA-ban, egy másik gyermek is súlyos állapotban került kórházba. Hány gyereknek kell még meghalnia egy buta, veszélyes hóbort miatt?

Felvilágosító munkásságom a borostyánnyaklánccal indult, ez volt az első cikkem még évekkel ezelőtt, azóta sokszor hoztam fel a témát. Nem véletlenül harcolok az áltudomány ellen a gyermekek védelmének érdekében.

 

Borostyán nyakláncot hordani nem cuki,  hanem ciki

Leírtam tévhiteket és a tényeket: hogy nincs benne illóolaj, semmilyen pozitív hatása nincs, nem segít se a fogzásos tüneteken, se a hasfájáson, cserébe viszont életveszélyes. Megírtam egy ausztrál édesanya fotóval dokumentált esetét, ahol babája majdnem megfojtotta magát a nyaklánccal. Nem egyedi eset: én személyesen találkoztam olyan édesanyával, akinek gyermekének véraláfutásosra szorította torkát a nyaklánc, de szerencsére életben maradt. Nem csak elszoríthatja a nyakat, hanem a lepattanó szemek a szájból pillanatok alatt a légutakba kerülhetnek, ahol végzetes fulladást, halált okozhatnak.

borostyán nyaklánc borostyánnyaklánc fogzás hasfájás
A magyar hatóságok is figyelmeztettek már – de nem minden nyakláncot vontak ki sajnos a forgalomból

 

Mindig voltak, akik megmagyarázták, az nem történhet meg, nem olyan erős az a nyaklánc, nem szoríthat annyira el, na meg ők igazi szuperanyák… A dokumentált tragédia pedig megtörtént, ahogy az várható volt, az Amerikai Gyógyszerfelügyelet (FDA) közleményt adott ki: ebből kiderül, hogy egy 18 hónapos gyermek meghalt, mert a borostyánnyaklánc megfojtotta. Egy másik 7 hónapos gyermeknél pedig fulladást okozott (miközben végig szülői felügyelet alatt volt), ezért kórházba került, de az ő életét sikerült megmenteni. Emellett több esetről szereztek tudomást, ahol problémát okozott a csodanyaklánc, az FDA nem javasolja ezeknek a használatát és életveszélyes hatásokra figyelmeztet.

Hány baba értelmetlen halála kell még, hogy felébredjünk? Egy szülőnek sincs joga veszélyeztetni gyermekének életét: mindenféle nyaklánc veszélyes egy babán, ha borostyánkőből, ha kriptonitból vagy kelet-indiai gyógyító kristályból készül, akkor is.

 

 

dr. Novak Hunor