Vegyes hírek

Tragikus otthonszülés: ha a bábákon múlik, még nagyon sok baba meghalhat

2019-01-11

| Frissítve:

2019-01-11 15:50:19

Dr. Novák Hunor

Az orvosi ajánlások nem jogszabályok, betartásuk nem kötelező – erre hivatkoznak egyesek. Egy baba agyvérzést kapott amiatt, mert nem kapta meg az újszülött korban kötelezően beadandó K-vitamint.

Mint ismeretes, nemrég a bíróság a védőoltásellenes házaspár ellen emberölés miatt folyó eljárás során tanúként hallgatta meg az otthonszüléses központ szülésznőjét. A kérdés az volt: miért nem adott az újszülöttnek K-vitamint? Ezt ugyanis a világon mindenütt beadják (változó, hogy hogyan: egyszeri injekcióban vagy szájon át születéskor, utána 1-2 hetente stb.), hiányában vérzés, agyvérzés alakulhat ki.

A Független Bábák Szövetsége közleményt adott ki: ebben leírják, hogy elnézést kérnek, nagyon sajnálják a tragédiát, a K-vitamin adását rendkívül fontosnak tartják és mindent megtesznek a jövőben azért, hogy ilyen ne forduljon elő többé. Itt megállhatunk egy pillanatra: ugyanis VICCELTEM. Ebben a közleményben sajnos semmi ilyen nincs, de vegyük végig, mi van benne.

Először is azt emelik ki egyik fő problémaként, hogy „etikátlan”, hogy a sajtó közzétette az érintett szülésznő nevét (Márki-Zayné Vincze Felicia) a nem lezárult bírósági eljárásban.

gereb agnes birosag
Geréb Ágnes – az otthonszülés apostola, valójában fekete angyala

 

Jogi kiskapukat találtak a K-vitamin beadását illetően

Az érintett szülésznő a bíróságon azt mondta a 24.hu beszámolója szerint: bár az orvosi ajánlások azt mondják, kell a K-vitamin, de az nem jogszabály, így beadása sem kötelező, és ő csak akkor adja be a K-vitamint, ha a szülők kérik… A bábák arra  hivatkoznak, hogy „a jelenleg is hatályban lévő, az intézeten kívüli szülést szabályozó 35/2011. (III. 21.) kormányrendelet nem egyértelmű a K-vitamin vonatkozásában”, illetve nem rögzíti, hogy otthonszülés esetében kinek a feladata azt beadni. Ez az érvelés körülbelül olyan, mintha hozzánk ügyeletben bejön egy bakteriális agyhártyagyulladásos beteg, én pedig nem adok neki antibiotikumot, mert csak ajánlás van rá, hogy kell, de jogilag nem kötelező… De nézzük, mi nem egyértelmű:

k vitamin jogszabaly

 
A bábaszervezet közleményéhez érkezett egy komment, ami erre kérdezett rá:

k vitamin jogszabaly2

A kisatírozott válaszból látható, kilóg a lóláb, miről szól ez a történet. Ne higgye el az otthonszüléses hazugságot, hogy ott a legjobbat akarják a babáknak, követni akarják a modern nyugat-európai irányelveket. Épp ellenkezőleg, az otthonszülésnél sok mindent meg lehet úszni, BCG-oltást és K-vitamint is.

Azt sugallják, nem is olyan fontos a K-vitamin

Sok keresgélés után a bábák találtak  1-2  számukra kedvező tanulmányt, ebből mazsolázgattak, ezt írják: „a nemzetközi szakirodalom szerint az újszülöttek K-vitamin profilaxisa se tudja teljes mértékben kiküszöbölni a K-vitamin hiányos vérzést. Tudományos bizonyítékok szerint 100.000 baba közül 1,4 – 6,4 esetben akkor is felléphet ilyen vérzés, ha a baba élete első négy hetében szájon át 3 adag K-vitamint kapott. (Ha a baba nem kapott K-vitamint, akkor ez 100.000-ből 4-7 babát érint.)” Ez alapján tehát úgy tűnhetne, igazából minimálisan képes csak csökkenteni a K-vitamin az agyvérzés esélyét, tehát nincs sok értelme. 

A valóság azonban az, hogy a világon mindenütt beadják a K-vitamint, a már-már történelmi adatokból látszik, hogy a K-vitamin adása drasztikusan csökkentette az újszülöttkori agyvérzést. Az Egyesült Királyságban 100 ezer babából 4,4-nek volt agyvérzése, a K-vitamin adásával ez az arány pedig 0,64 / 100.000 -ra csökkent. Ugyanezen az adatok Németországban: 7,2/100.000 babáról az arány 0,3-1,4 /100.000-re csökkent. 

Az evidence-based szakmai ajánlásokat nézve ha valaki azt próbálja sugallni, hogy a K-vitamin adása nem is olyan lényeges, nem is olyan fontos, az nem csak totális szakmaiatlanságáról tesz tanúbizonyságot, hanem arról is, hogy nem tesz meg mindent az újszülöttek egészségéért. A közlemény óta egyértelműen tudjuk, ki melyik oldalon áll. Ezek után már nem is meglepő, hogy nem határolódnak el Geréb Ágnestől, aki evidence-based szemmel, orvosilag vállalhatatlan dolgokat művelt.

Ez is alátámasztja azt, amit korábban írtam:

Jellemző, hogy ezek a gerébágneses, bábás, otthonszülő centrumok nem az evidence-based nézetekről, anya és baba biztonságáról, korszerű ellátásáról szólnak, nem a nyugat-európai protokolloknak való megfelelés a cél, hanem a naturista ősanyák és ősapák kívánságainak teljesítéséről, máshol kötelező dolgok megúszásáról (pl.: K-vitamin, orvosi vizsgálatok, védőoltások, szűrések stb) szól ez az egész szektaszerű alternatív világ.

 

Ajánlott cikk:

Homeopátiás siker veszélyeztetett terhességnél Geréb Ágnessel

– Fekete angyal: sürgősen vegyük le a glóriát Geréb Ágnes fejéről!

dr. Novak Hunor