Vegyes hírek

Olvasó: sokként ért, ahogy Angliában működik az orvoslás

2018-03-16

| Frissítve:

2018-03-16 16:40:28

Dr. Novák Hunor

Nehezen mozdulunk ki a jól megszokott szabályaink közül. Olvasóm írta:

„Kedves Doktor Úr! 

Szeretném megköszönni a munkáját, hogy tanít és hogy igen, sokszor szembe megy a “megszokottal”. Angliában élek, a kisfiam 9 hónapos. A várandósság és az elmúlt 9 hónap alatt rengeteget tanultam a nyugati orvoslás rutinjából.

Nem tagadom, engem is sokkolt az elején, amikor a bölcsiben azt mondták, nyugodtan vigyem a gyereket ha beteg, ha antibiotikumot szed  az se baj, hiszen ők is be tudják neki adni. Én már kezdek ehhez hozzászokni. Ezzel szemben, az unokatestvérem kislánya otthon ugyanilyen idős, mondanom sem kell, hogy mennyire meg van botránkozva az itteni tanácsoktól.”

 

Valójában mindig egyénre szabottan kellene eldönteni, ki mikor megy közösségbe. Egy antibiotikumot szedő gyerek már sokszor jól van, nem fertőz, csak ezért indokolatlan otthon tartani, „mert mi úgy szoktuk, hogy ameddig antibiotikum kell neki…”. Ugyanúgy a köhögős, náthás gyermekek nagy része mehet viszont közösségbe, erről itt írtam.

Ezzel szemben hányás, hasmenés után hiába van már jól a gyermek, kb. 48 óráig fertőz, olyankor a jó közérzet ellenére sem szabadna közösségbe vinni. Tehát a gyakorlatban kb. mindent fordítva kellene csinálni, mint ami jelenleg az általános gyakorlat…

dr. Novák Hunor

dr. Novak Hunor