Vegyes hírek

Nem fogja kitalálni, miket javasol a Benu gyógyszertár csípésekre!

2018-06-27

| Frissítve:

2018-06-30 19:37:33

Dr. Novák Hunor

Nem, ez nem vicc, és nem a mindegyegyben blogról való sajnos.

Sajnos nincs könnyű helyzetben senki, ha az internetről akar tájékozódni egészségügyi kérdésekben, hiszen még hitelesnek tűnő oldalakon is olvashat irdatlan butaságokat. Éppen ezért azt javaslom, gyermekgyógyászati témákban a novakhunor.hu-ról tájékozódjanak, én ugyanis a tudományos tényekre alapozom állításaimat.

De nézzük meg, mit ír a Benu gyógyszertárhálózat a honlapján 2017 júliusában megjelent cikkében, hogyan kezeljük a szúnyogcsípést:

 

„Nyomj a körmöddel keresztet a csípésbe és azonnal elmúlik a viszketés!” – sokszor hallottuk ezt gyermekkorunkban szüleinktől, nagyszüleinktől, amikor egy-egy kalandos nyáresten összecsipkedtek bennünket a szúnyogok. Ez már akkor sem számított túl hatékony módszernek, ezért mi most egy csokorba gyűjtöttük, mivel és hogyan tudjuk a viszketést és a duzzanatot valóban eredményesen kezelni.

(…) 

3. A teafa-, eukaliptusz- és levendulaolaj fertőtlenít, csökkenti a viszketést, természetes gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású.

4. Az almaecetes vagy ecetes borogatás a népi gyógyászat szúnyogcsípés elleni alapkezelése, mely máig hatásosnak bizonyul: az ecetet hígítsuk fel vízzel és tegyünk az oldatból a csípésre. Naponta többször ismételjük! – Ugyancsak bevált módszer a szódabikarbónás kezelés: keverjünk össze szódabikarbónát kevés vízzel, majd az így kapott sűrű pasztával kenjük be a csípést. Hagyjuk megszáradni, majd öblítsük le.

5. Ha túl sok szúnyog időzött rajtunk az elmúlt este, az allergiás reakció csökkentése érdekében igyunk calcium pezsgőtablettát (…)

De szódabikarbóna, kalcium és ecet mellett azt is javasolják, rakjunk nyers krumplit rá.

4199675334 cfd42a39ce o
Kép: Alex Proimos – Flickr   © CC BY-NC 2.0 

 

Mindezt egy komoly gyógyszertár javasolja a látogatóknak. A cikkel kapcsolatban természetesen írtam a Benu gyógyszertárhálózatnak, remélhetőleg leveszik az írást és remélhetőleg a jövőben csak szakmailag helyes információk kerülnek ki.

dr. Novák Hunor

Ajánlott cikkek:

– A kalcium allergiában is hatástalan – a legnagyobb orvos szaktekintélyek lépnek fel a tévhit ellen (NYÍLT LEVÉL)

– A házi gyermekorvosok hivatalos lapjában is megjelent: felesleges kalciumot használni náthára, kiütésekre

dr. Novak Hunor