Vegyes hírek

Mit ehet és mit nem a gyerek a külföldi oviban? Olvasói beszámolók

2017-03-26

| Frissítve:

2017-03-26 20:17:18

Dr. Novák Hunor

Számos helyen tiltott az édesség, keksz, péksütemény, üdítő, ice tea. Van, ahol ellenőrzik is, és elveszik a gyerektől, ha a szülő ilyet csomagolt.

Legközelebb egészségesebb ételt csomagoljon neki! – írták az ausztrál édesanyának az óvodából amiatt, mert gyerekének csokis sütit csomagolt. Cikkemre rengeteg beszámoló érkezett Önöktől a világ minden tájáról, most ezekből szemezgetek.

M. Anita írja: 

Mi Qatarban éltünk, és az iskolában a beiratkozáskor kaptunk listát arról, mi kerülhet az elemózsiás táskába! Az édesség, a chips, az édes péksütemény, és a szénsavas üdítő is tiltólistás volt. Az iskolanővér rendszeresen ellenőrízte a lunchbox-ot és jó pontot adott, ha egészséges ételeket vitt a gyerkőc,de üzent, ha nem találta a tartalmat megfelelőnek!

Szabó család, Angliából: 

Felvételkor a kezedbe nyomják az iskola bemutatkozó prospektusat, ez kiter a bevitt uzsonnara is. Kerik, hogy egészséges ételt csomagoljon a szülő,s felsorolják mit nem lehet bevinni, pl.csoki,chips,energiaital,szénsavas uditok. Italnak viz az ajanlott, s tobb suliban kérik az átlátszó palackot. Ahol kérik,ott a recepción venni is lehet a suli saját logójával ilyet. Itt nincs uzenet a szulonek, viszont felhívják a gyerek figyelmét rá, ha nem egészséges az uzsija.

F. Renáta, Norvégia:

A gyerekek szombaton kapnak otthon édességet. Oviban csak vizet v. tejet kapnak inni. Iskolakzdéskor kaptunk egy listát, mit vihetnek a gyerekek tízóraira. Még a péksüteményt sem engedik. Üditő, ice tea stb. ivás még középiskolában sem engedélyezett. Én elégedett vagyok ezzel a rendszerrel.

N. Emőke írja, hogy Ausztriában a közértben grátisz gyümölcs van kirakva a gyerekeknek. Kiváló kezdeményezés, csak sajnos ehhez kell egy bizonyos kulturális és társadalmi szint, hogy ne lopják szét a felnőttek, hanem tényleg a gyerekeknek maradhasson:

 gyumolcs auszttrira

 

K. Andrea beszámolója Liverpoolból, elveszik a gyerektől az egészségtelen ételt:

Igen, tiltolista van a mi iskolankban is! Ha valamilyen egeszsegtelen etelt csomagol a szulo ebedre, a tanarok argus szemekkel figyelik es ellenorzik, majd elveszik!!!! a gyerektol Es becserelik egy egeszsegesre, pl.egy cereal bar tiltolistas, kap helyette egy banant! Meg szorpot sem ihat a gyerek, csak vizet vagy gyumolcslet, ha tejital de izesitett, pl.csokis, Az mar ejnye bejnye! 

Norvègiai beszámoló:

Nem lehet édességet vinni az oviba, itt azt letudják mazsolàval és gyümölcsökkel ill. Minden 2. nap kapnak du. Joghurtot! Pont elég cukor van benne az ilyen kis szervezeteknek. Szülinapokon kapnak gofrit (cukor nélkül készítve) egy nagyon kevés lekvárral. 

Sz. Emese, egy németországi faluból:

Szinten nem lehet edesseget csomagolni, nem is tennem. Nagyon tudatosak a szulok. Ezen felul minden reggel kitesznek az ovonok egy zoldseg-gyumolcs talat,abbol a gyerekek egesz nap elvehetnek „nasikent”. Persze ezt ugy teszik,hogy meg is kivanjak a gyerekek,felszeletelve,vidam formakat kialakitva,falatokra vagva. 

Svédország, F. Éva:

Itt az oviban/bölcsiben nem kapnak semmi olyat a gyerekek amiben hozzaadott cukor van. Szuletesnapot is extra adag gyumolcsokkel unneplik. Esznek mindenfele finomat igy is. Gofri es palacsinta (cukor nelkul elkeszitve) gyumolcspurevel. Kostoltam, es nagyon finom! Inni vizet es tejet kapnak  

Magyarországon is vannak helyek, ahol szigorúan veszik szerencsére azt, hogy a gyerekeknek egészséges ételeket csomagolhassanak. Önnek mi a tapasztalata? Írja meg kommentben!

dr. Novák Hunor

dr. Novak Hunor