Vegyes hírek

Milyen az az evidence-based, bizonyítékokra alapozó orvos?

2017-01-13

| Frissítve:

2017-01-13 10:38:27

Dr. Novák Hunor

Fejlett országokban, nyugat-európában vagy az USA-ban az evidence-based (bizonyítékokra alapozó) orvoslás az alap. Az ilyen elvet követő modern felfogású, XXI. századi orvos nem dől be a gyógyszergyárak marketingjének, nem ad felesleges, elavult vagy hatástalan (pl.: homeopátia) gyógyszereket, készítményeket. Én is ilyen orvosnak tartom magam.

Az evidence-based orvos követi a tudomány legújabb állását, a szakmai irányelveket és protokollokat, nem szokásból és hagyományokra alapozva gyógyít, hanem a létező legjobb terápiában részesíti a pácienst. 

Evidence based orvos, bizonyítékokon alapuló orvoslás

Hogyan lehet eldönteni, hogy egy gyógyszer, gyógymód vagy műtéti eljárás hatásos, vagy jobb mint egy másik? Össze kell hasonlítani valamivel (például egy hatóanyag nélküli kapszulával (placebo) vagy egy régebbi műtéti eljárással, másik gyógyszerrel). A vizsgálat gyógyszerek esetében leegyszerűsítve úgy néz ki: van két  szigorú kritériumok alapján kiválasztott betegcsoport, egyik „A” jelű kapszulát kapja, másik pedig a „B” jelű kapszulát. Nézik a laboreredményeket, tüneteket, gyógyulás menetét, szövődményeket, ezeket aztán statisztikailag elemzik. Sem az orvos, sem a beteg nem tudja, melyik kapszula tartalmazza a tényleges hatóanyagot (gyógyszert), és melyikben nincs semmi, csak mondjuk csapvíz – ezért  hívják „kettős vak”-nak a vizsgálatot. Utólag felbontják a borítékokat, és megtudják, „A” vagy „B” kapszulában volt a gyógyszer. Így objektíven lehet bizonyítani, vizsgálni, hogy tényleg hatnak-e egyes gyógyszerek. Ha egy kutatócsoport jut erre az eredményre, azt gyenge minőségű evidenciának (bizonyítéknak) tekintik, míg ha világszerte sok komoly kettős vak vizsgálat igazolta egyértelműen egy készítmény hatását, az magas szintű evidencia, ami gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen, annyira biztos. 

De miért fontos ez az egész? Mert a szervezetünk egy tökéletes rendszer, ami szinte mindig, spontán meggyógyítja magát. A gyerekek legtöbbször vírusfertőzést kapnak el, amire NINCS semmiféle hatásos gyógyszer. Adhatunk kalciumot, vitaminokat, náthaellenes készítményt, homeopátiát, antibiotikumot: ezeknél mind ugyanolyan „fantasztikus” gyógyulást fogunk tapasztalni. És akkor is ezt fogjuk tapasztalni, ha semmit sem adunk… Csak utóbbi esetben nincs mellékhatás és nincs felesleges pénzkidobás.

Azaz az orvosi tapasztalat is megtévesztő lehet: azt hiheti az orvos, a gyógyszer miatt gyógyult meg a gyerek 3 nap után, pedig könnyen lehet, hogy semmilyen érdemi hatása, szerepe ebben nem volt az általa felírt kezelésnek.  A bizonyítékon alapuló orvoslás segít abban, mikor és milyen gyógyszerrel szükséges valóban segíteni a szervezet gyógyulását: hogy csak olyan készítményt használjuk, aminek tényleg van értelme.

Ezért hoztam létre az evidence-based-orvos logót, mozgalmat, hogy szokások helyett a tudományos tények legyenek a mérvadóak. A logót szabadon használhatja  az, aki orvosként ilyen nézetek alapján gyógyít, a logó letölthető itt.

Ha rólam szeretne további információkat megtudni, bemutatkozómat elolvashatja itt.

dr. Novák Hunor

dr. Novak Hunor