Vegyes hírek

Megváltozott a nemzetközi ajánlás: nem kell rutinszerűen kezelni a szájpenészt!

2017-03-02

| Frissítve:

2017-03-09 17:47:51

Dr. Novák Hunor

Megnyugodhatnak a szülők: a szájpenésszel legtöbbször semmit sem kell csinálni. Miattam változtatta meg a legnagyobb nemzetközi orvosi szaklap az ajánlását, erről Magyarországon elsőként hírportálomon értesülhetnek a szülők, orvosok.

Mivel kezeljem a szájpenészt?
Szájpenész – csak ritkán kell kezelni (Fotó: mukhina1 © 123RF.com, AzaToth – Wikipedia)

Szájpenészről készített összefoglalómban korábban ezt írtam: „Dr. Szíjjártó László 20 éve Hollandiában is dolgozó gyermekspecialistától megtudtam, hogy mivel a candida a normál flóra tagja és a szájpenészes csecsemők jó része panaszmentes, ezért Hollandiában sokszor nem is kezelik semmivel sem a szájpenészt, csak súlyos esetben. A gyerekek alapellátásáért is felelős Holland Háziorvosok Egyesülete tájékoztatójában kiemelik, hogy a szájpenész nem veszélyes, és az esetek nagy részében kezelés nélkül, magától elmúlik; többek között akkor érdemes kezelni, ha táplálási, szoptatási nehézséget okoz (a gyermek gyakran kiköpi a bimbót) vagy nem gyógyuló pelenkakiütéssel jár együtt.”  Mint dr. Szakács Krisztina Angliában is dolgozó gyermekgyógyásztól megtudtam, ott is így állnak a szájpenészhez: nem izgulják túl, legtöbbször semmivel sem kezelik. Ezt mondja a hivatalos angliai irányelv (NICE-guideline) is: „A szájpenészt akkor kell kezelni, ha fájdalmat okoz az anyának, babának, vagy táplálási problémát okoz. Ha a szájpenész tünetet nem okoz, az anyának azt kell mondani, semmiféle kezelés nem szükséges.”

Ugyanakkor a világ vezető evidence-based, bizonyítékokra alapozó orvosi szaklapja, az Uptodate.com rutinszerűen kezelendőnek tartotta a szájpenészt. Írtam nekik egy levelet, leírva a fentieket, majd megkérdeztem, milyen tudományos bizonyíték igazolja ajánlásukat, hogy mindig kezelni kell a szájpenészt , és változtatnak-e az ajánlásukon?  Érdemes megnézni, hogyan működik egy olyan rendszer, ahol nem a tekintélyre, szokásokra, hierarchiára építve hoznak döntéseket, ajánlásokat. Pár órán belül (!) személyes választ kaptam, hogy felvetésemet megvizsgálják. Átnézték a tudományos tényeket, megvitatták neves gyerekgyógyászok, amerikai professzorok, két nappal később jött a részletes levél: jogosnak találták a felvetésemet, igazat adnak nekem és megváltoztatják az ajánlásukat. Cikkeiket módosították, el is küldték az új bekezdést, amelyben korrekten leírják, hogy a szájpenészt nem kell rutinszerűen kezelni, csak egyes esetekben (például ha etetési zavart, panaszt okoz).

Nem apró változás ez, nem arról van szó, hányszor kell naponta használni egy készítményt, hanem sokkal drasztikusabb dologról: hogy kell-e egyáltalán kezelni bármivel rutinszerűen. És igen, a világ legnagyobb gyermekgyógyász szaktekintélyei egy ilyen lényeges kérdésben igazat adtak egy hozzájuk képest tapasztalatlan, kis magyar orvosnak, nekem. Ez a hozzáállás viszi előre az orvoslást: amikor nem a tudományos fokozatok, hierarchia, életkor, a „mi-így-szoktuk” mentalitás dönt, hanem a tudományos tények a mérvadóak. Tőlem kapott egy újabb nagy likeot az Uptodate ezért a példamutató hozzáállásáért.

Hazánkban rutinszerűen kezelik a szájpenészt, legtöbbször borax-glicerinnel, ami egy nem korszerű, toxikus szer, és dr.  Zacher Gábor is beszélt arról, hogy nem szabadna használni ezt a készítményt. Egykor jónak számított, jobb híján használtuk,vannak már azonban sokkal biztonságosabb készítmények – fontos, hogy az új információk minél hamarabb eljussanak az orvosokhoz.

 A szülők pedig megnyugodhatnak: ahogy a láz miatt, úgy a szájpenész miatt sem kell izgulniuk.

dr. Novák Hunor

Fotó: mukhina1 © 123RF.com, AzaToth – Wikipedia, CC BY-SA 3.0

dr. Novak Hunor