Vegyes hírek

Megtagadták a védőoltást, az ebolánál is fertőzőbb járvány tombol Romániában – itt a kanyaró!

2017-02-26

| Frissítve:

2018-06-30 19:49:43

Dr. Novák Hunor

Már 16-an meghaltak a kanyarójárvány miatt Romániában. Az elmúlt években egyre többen tagadták meg a kanyaró elleni védőoltást, itt az eredménye!

Boldog békeidőkben élünk, a legyőzöttnek hitt betegségek az emberi butaság miatt ugrásra készen állnak, hogy bármikor újra támadjanak. A kanyaró az egyik legagresszívebben terjedő vírus a földön, hogy mennyire veszélyes, azt jól tükrözi, hogy míg a rettegett ebolánál 1 fertőzött ember átlagosan 2-3 másikat fertőzhet meg, addig egy kanyarós ember átlagosan 12-18  (!) másik embert betegít meg a környezetében. Ha nincs védőoltás, szinte minden gyermek elkapná a kanyarót, iszonyatos járványok törhetnének ki. A kanyaró magas halálozással, sok szövődménnyel, például agyvelőgyulladással járhat.

kanyaró járvány mmr autizmus
A járványbarátok munkájának „gyümölcse” (Fotó: Dave Haygarth – Flickr, CC BY 2.0)

Míg korábban évente kb. 8 kanyarós esetet jegyeztek Romániában, addig az elmúlt évben ez a szám már túllépte a 3100-at. Soron kívül oltani kezdték az egy év alatti gyerekeket kanyaró ellen (korábban a hírek szerint többnyire egy év felettieket oltottak csak), hogy megállítsák a járványt – sajnos közülük kerül ki a legtöbb halálos áldozat. A román egészségügyi minisztérium az oltásellenes kampányt hibáztatja a járvány miatt, 2014-ben ugyanis egyes román tv-s személyiségek, egyéb alapítványok ellenkampányt indítottak, aminek hatására tömegek tagadták meg az oltást. Hazánkban is folytatják az oltásellenes szervezetek a kamukampányt, hogy a kanyaró elleni MMR oltás autizmust okoz. Valójában autizmust nem okoz az oltás, hiánya viszont jó eséllyel halálhoz vezet, azaz a hülyeség öl.

Penn és Teller, a híres bűvészpáros látványos bemutatóval cáfolja meg az oltásellenes butaságokat. Mit szeretne, ha melyik oldalon állna az Ön gyereke?

dr. Novák Hunor

Kapcsolódó cikkek: 

Gyűlölöm a védőoltásokat, szándékosan megfertőztem a gyerekemet! – írja büszkén egy oltásellenes

Ezért ne higgye el, amit az oltásellenesek mondanak

Fotó: Dave Haygarth – Flickr, CC BY 2.0

dr. Novak Hunor