Vegyes hírek

Megfogadtam Novák Hunor tanácsát, majdnem agykárosodást kapott a gyerekem!

2017-07-14

| Frissítve:

2017-07-14 13:38:44

Dr. Novák Hunor

Az egyértelmű tények ellenére sokaknak jobb a hamis bizalomérzet. S. Helga írja Facebook-oldalamon:

A laz nem veszelyes?Meg a magas sem? Nagyon hittem benne,aztan lazgorccsel korhazban kotottunk ki. Szoval ez a teoria nem gyozott meg. Szerencsere az 5 eves lanyomnal nem okozott agykarosodast. Tovabbi sok sikert az „uj” elmeletekhez!

Több felháborodott levelet és történetet kaptam mostanában, főként lázcsillapítás-lázgörcs kapcsán. Amivel nincs semmi probléma, hiszen megértem az aggódó szülőket, pláne, mivel sok téves információt kapnak a témában. Már írtam arról, hogy a lázgörcsöt nem lehet megelőzni lázcsillapítóval, ugyanis nem  maga a láz okozza a görcsöt, hanem a fertőzés provokálja, váltja ki. A „láz”görcs elnevezés is téves, jobb volna fertőzés kiváltotta görcsnek hívni. Ha ad már 37 foknál ad lázcsillapítót, ha nem: a lázgörcs megjelenésének pontosan ugyanakkora az esélye.

Egyébként a  a világ vezető gyermekgyógyászati szaklapjában is leírták: nem komplikált lázgörcs esetén még soha nem írtak le halálesetet, és semmiféle bizonyíték nincs azt feltételezni, hogy a „láz”görcs agykárosodást okozna. Azaz egy ijesztő, de jóindulatú tünetről van szó. Egyszerű lázgörcsnek az minősül, ha a görcs 15 percen belül spontán szűnik, 24 órán belül nem ismétlődik és nem csak 1-1 végtagon jelentkezik a görcs, hanem tipikusan a teljes test megfeszül, végtagok rángatóznak, ez a leggyakoribb forma. A lázas állapotban megjelenő, fertőzés kiváltotta görcs lehet komplikált, és lehet epilepsziahajlam is a háttérben (ez lehet veszélyes), de ezeket sem lehet megelőzni lázcsillapítóval  – a ritkább formákról egy későbbi cikkemben lesz szó.Lázgörcs agykárosodást okozhat?

Magyarán ha bárki megfogadja az általam ismertetett, lázcsillapítás témájában adott modern tanácsokat, nem fog agykárosodást kapni gyermeke még a magas láztól sem. Persze adhat már korán lázcsillapítót, hogy ezzel megelőzze a lázgörcsöt: de ez valójában nem több, mint ábránd, hamis bizalomérzet, hazugság. Ismerik a mottómat:

Nem azt mondom, amit a szülők hallani akarnak, hanem az igazat!

dr. Novák Hunor

dr. Novak Hunor