Vegyes hírek

Levegő-fertőtlenítés: így dolgoznak az UV-C-t sugárzó robotok

2020-01-27

| Frissítve:

2020-01-27 18:53:06

Dr. Novák Hunor

DNS-károsító hatásukkal a baktériumokat, vírusokat teszik tönkre. Talán hallott már a Germicid lámpáról, az ugyanezt csinálja.

Sokat olvasgattam a témában, hogy lehet csökkenteni a hozzám látogató betegek más betegséggel történő megfertőződésének esélyét, azaz növelni a higiéniát. A szellőztetésen túl a kulcs a kézhigiénia, azaz az alkoholos kézfertőtlenítő. Emellett persze az egyszer használatos eszközök jelentőségét, illetve a fondendoszkóp fejének fertőtlenítését emelném ki, amit szintén egy UV-C-s sugárzó készülékkel végzek a rendelőmben minden betegvizsgálat után.

Az UV-C sugárzás az ózonrétegen nem jut át, és ez a szerencsénk: károsítja a DNS-t. Ezt használjuk ki a baktériumok, vírusok elleni küzdelemben, persze semmi sem 100%-os hatásfokú. Többféle ilyen UV-C-s fertőtlenítő módszer van: folyamatos megvilágítás vagy impulzus, villogás, az alábbi videón a Mayo klinikán tesztelnek egy ilyen robotot. Tudomásom szerint van olyan magyarországi klinika, ahol nemrég szereztek be hasonlót, de ennek még utána kell járnom részletesebben.

 

Nagy divatja van most hazánkban a szülők körében az illóolajos párologtatóknak, de ezzel betegségeket nem lehet megelőzni, sokra nem jók, maximum a női lélek simogatására. Én a rendelőmben egy ilyen levegőfertőtlenítőt használok, amit az alábbi videóban be is mutatok, hogyan működik. Otthoni használatra azonban nem javaslom és értelmét sem látom. Óvodákban ez képes csökkenteni a megbetegedés esélyét ugyan: de egyrészt minden légtérbe kellene, és nem mindegy, mekkora a légtér, másrészt a közös játékok megfogásától, egymás megérintésétől nem véd, azzal ugyanúgy el lehet kapni a betegségeket. Szóval jó készülék ez, de a helyén kell kezelni.

 

dr. Novak Hunor