Vegyes hírek

Lázcsillapító helyett alvás és pilótakeksz – ezek a szülők jól csinálják!

2017-02-17

| Frissítve:

2017-02-18 09:30:28

Dr. Novák Hunor

A valótlan információk, lázzal kapcsolatos félelmek miatt sok szülő izgul, ha 38 fok feletti értéket lát. A gyerekeket pedig sok szenvedés éri a nem korszerű lázcsillapítási szokások miatt hazánkban.

Nézzünk két pozitív példát, akik már változtatni tudtak! S. Gabriella írja: 

„Az én lányom mindenre azonnali 40 fokos lázzal reagál. Volt hűtőfürdő, borogatás, 3 féle lázcsillapító. De a lázat csak nagyon kis mértékben tudtam csökkenteni. Aztán olvastam a doktor úr írásait,és mivel a lányom nem érezte rosszul magát, hagytam aludni, nem piszkáltam, nem csináltam vele semmit, pedig egész éjjel lázas volt. Aztán elmúlt. Semmi gond nem volt belőle, így azóta nem aggódom túl a dolgot.” 

Az alábbi fotót és történetet D. Dávid nevű olvasómtól kaptam:

„Szép napot doktor úr! A képen a gyerekem látható, 39 fokkal itthon. Az édesség nem standard, de ha már itthoni „buli” van, belefért. Természetesen összeszaladt a bölcsi a lázra. Hazahoztam, és 2 dolgot kapott ami fontos: folyadékot és mesét…  Nem volt különösebben rossz a közérzete. Másnap megint lázas lett, 40 fok körül lehetett a láza, rosszabb volt a közérzete, ekkor adtam lázcsillapítót, aztán aludt egy jót!”

Lázcsillapítás természetes módon gyógyszerek nélkül

Ezek a szülők jól csinálják, ugyanis egyénre szabottan, a közérzetet nézve kell a lázcsillapító adásáról dönteni. És nem, alvás közben sem okoz semmilyen kárt a láz, bármilyen magasra szökik is – maximum rossz közérzet jelentkezik, amire a gyerek magától felébred, ekkor javasolt neki a lázcsillapító adása.

A lényeg, hogy hagyjuk a gyerekeket gyógyulni, ne dugdossunk a fenekükbe semmit és ne ébresztgessük őket!

dr. Novák Hunor

dr. Novak Hunor