Vegyes hírek

Köldöksérv: ragasztani és 5 év alatt műteni gyakorlatilag tilos – mondja az evidence-based gyermeksebész

2017-04-22

| Frissítve:

2017-04-22 12:39:16

Dr. Novák Hunor

dr. Kőnig Róbert elmondja, milyen hatásos módszer van a köldöksérv ellen. Sok gyereket érint a probléma, és sokféle verziót hallhatnak a szülők az orvosoktól, most segítünk rendet tenni.

Az alábbi, több szempontból tanulságos történet olvasható a Picibaba.hu-n, kezdjük ezzel:

„Amikor hazavittük ikreinket a kórházból, az első háziorvosunk már másnap megvizsgálta őket, és megállapította, hogy köldöksérvük van. Rögtön meg is nyugtatott, hogy ez nem nagy ügy, mivel az esetek nagy százalékában ez magától elmúlik, komplikációkat nem okoz. Időközben elköltöztünk, ezért új doktor nénink lett. Ő azt javasolta, hogy készítsünk kis labdacsot vattából, egy kicsit csippentsük össze a bőrt, és ragasszuk le a köldököt. Erről a módszerről eltérnek a vélemények. Mi kipróbáltuk, de a ragtapasz eltávolítása olyan macera volt sírással kísérve, hogy inkább feladtuk a küzdelmet, és bíztunk benne, hogy a mi gyermekeink is abba a 90%-ba fognak tartozni, akik maguktól meggyógyulnak. Nem így történt. 

Egy évesen megmutattam a kisfiam a gyereksebésznek, hogy ellenőrizze, nincs-e fitymaszűkülete. Mivel ott voltunk, kértem, ellenőrizze a köldökét is. És ha már itt vagyunk, ugyanezt tegye meg a kislányomnál is. Kiderült, hogy mindkettőjüknek megmaradt a köldöksérve, de műteni csak két éves korban kell. Addig reménykedjünk, hogy be fog záródni. Egyes orvosok még későbbi időpontot javasolnak a műtétre: 5-6 éves kor körül. Mi úgy döntöttünk, hogy megbízunk ebben az orvosban, és két évesen előjegyeztettük őket a beavatkozásra.” 

dr Kőnig Róbert gyereksebész
dr. Kőnig Róbert – gyerekbarát és modern szemléletet valló gyermeksebész

dr. Novák Hunor: Kedves Róbert, mit javasolsz köldöksérv esetén?  Előbb olvasgattam, és egy népszerű orvos-beteg portálon egy sebész arról ír: ha két éves korig nem szűnik meg a köldöksérv, meg kell műteni, addig pedig mindenki ragasztgassa… Tudomásom szerint az 1950-es években volt világszerte elterjedt a ragasztás módszere.

dr. Kőnig Róbert: Én is a modern, evidence-based, azaz bizonyítékokon alapuló szakmai ajánlásokat követem, a köldök leragasztását tilosnak és öt éves kor alatt a műtétet, veleszületett köldöksérvnél feleslegesnek tartom. A ragasztásnak nincs érdemi hatása, viszont sok kellemetlenséggel, bőrsérüléssel, bőrfertőzéssel járhat tapasztalatom szerint. Van viszont egy fegyver az orvos és a szülő kezében a köldöksérvvel szemben: a türelem. A türelem a legfontosabb eszköz, amivel gyönyörű eredményeket lehet elérni.

Mikor jöhet szóba műtét?

dr. Kőnig Róbert: Tipikusan öt éves kor felett, de ott sem mindig szükséges a műtét. Szükséges lehet azonban különösen lányoknál, akiknél gondolni kell a későbbi várandósságra, amikor esztétikai problémát okozhat a köldöksérv a megnövekedett hasi térfogat, jobban kidomborodó köldök miatt. A műtét során a köldök alatt egy apró ívelt metszést ejtünk, ami nagyon szépen gyógyul, alig látható.

Évekig dolgoztál Angliában, ott mit tapasztaltál?

dr. Kőnig Róbert: Azt, hogy 5 éves kor felett jön szóba a műtét. Az ennél korábbi műtét, altatás feleslegesen megterheli a szervezetet. A tapasztalatom az, hogy régebben Magyarországon korábban operáltunk, de azért szépen lassan átvesszük a nemzetközi ajánlásokat, trendeket itthon is. 

Köszönöm a választ! Ön is követheti Kőnig Róbert Facebook-oldalát:

dr. Novák Hunor

Kapcsolódó cikk: Köldöksérv gyerekeknél: nem kell leragasztani, a felesleges műtét pedig elkerülhető

dr. Novak Hunor