Vegyes hírek

Jó, ha az ember tudja, mi a vércsoportja?

2018-07-16

| Frissítve:

2023.09.02 16:29:46

Dr. Novák Hunor

Olvasóm írja, fontos kérdés:

Kedves Doktor Úr! A figyelmébe szeretném ajánlani a „saját vércsoport” kérdéskört. Ez egy olyan fontos alapinformáció (Ön ezt jobban tudja nálam), ami életeket menthet – akár a sajátunkról – akár másokéról van szó. Tapasztalatom szerint az emberek túl nagy része nem teljesen biztos a saját vércsoportjában, így ez kb. annyit ér, mintha tippje se lenne róla.

Többször kaptam már hasonló levelet, ezúton válaszolnék. Ez egy népszerű tévhit, valójában teljesen felesleges az embernek a saját vércsoportját tudni (maximum akkor lehet hasznos, ha valakinek ritkább vércsoportja van és véradót keresnek). Ha én balesetet szenvedek és vérzek, vérpótlást kell kapnom, bemondásra senki sem fogja nekem elhinni, hogy „A” Rh. pozitív a vércsoportom. Azt egy perc alatt meg lehet határozni egy kis lapon, majd laborban is ellenőrzik, sokszor pedig választott, speciális vért küldenek. Nem csak 1-2 vércsoporttípus létezik, hanem számos másik alapján is lehet osztályozni a véreket.

vercsoport meghatarozas
Így néz ki a vércsoport meghatározás egy kis lapon, amit az orvos csinál

Ha pedig semmi idő nincs várni, laborban vércsoportot meghatározni, akut életveszély esetén „O” Rh. negatív vért lehet adni az illetőnek, de ez nagyon ritka. Bár a Krokiban magán gyermek vérvétel keretén belül beutaló nélkül veszünk vért már újszülött kortól, az értelmetlen, szakmaiatlan vizsgálatokat visszautasítjuk, így a szülő kíváncsiságából kért vércsoport meghatározásokat sem végezzük el.

Egy biztos: arra sosem hallgatunk, ki mire emlékszik, hogy milyen az ő vércsoportja…

dr. Novák Hunor

Fotó: Apers0n  – WikipediaCC BY 2.0

dr. Novak Hunor