Vegyes hírek

Így okozhat pár másodperc alatt súlyos agykárosodást gyermekének

2017-03-05

| Frissítve:

2017-03-05 12:09:00

Dr. Novák Hunor

A gyenge nyakizmok, testhez képest túl nagy koponya miatt könnyen károsodhat rázáskor a csecsemő/kisded agya – sajnos világszerte sok gyermek hal meg emiatt, a szülők ugyanis nem gondolják, hogy maradandó károsodást okozhatnak ezzel.

Még mielőtt rátérnék a részletekre, sajnos egy szomorú aktualitás: egy magyar bébiszitter Angliában halálra rázott egy 10 hónapos csecsemőt. Ennek kapcsán nyilatkoztam a TV2-nek:

 

A megrázott baba szindróma tipikusan akkor alakul ki, amikor a hosszú ideje vígasztalhatatlanul síró csecsemő miatt elveszíti a szülő (tipikusan apák) a türelmüket, felveszik, majd megrázzák a gyermeket: hagyd már abba a sírááááást! Ez az ártalmatlannak tűnő rázás életveszélyes a baba számára. Testéhez képest óriási a feje (olyan, mintha nekünk kb. 40 kilós fejünk lenne), gyengék a nyakizmai, szakadékonyak az agyi vénák, a rázáskor pedig az agy ide-oda csapódik a koponyában, amik együttesen könnyen agyvérzéshez vezethetnek. Ez az animáció nagyon jól szemlélteti a történéseket:

Amerikában már létezik erre a célra kifejlesztett „edukációs baba”, amely rázáskor jelzi, ha agyvérzést kapna a gyerek:

A rázás után aluszékonyság, ingerlékenység, etetési nehézség, hányás, sápadtság, görcs, kóma, vakság, halál jelentkezhet. Gyereket nevelni nagyon fárasztó, és a legnehezebb extrém sport. A türelmét minden szülő elveszítheti, azonban soha, SOHA ne rázzon meg egy (síró) kisgyereket, örökre nyomorékká teheti vele!

dr. Novák Hunor

dr. Novak Hunor