Vegyes hírek

Hiba a gépezetben: hatástalan gyógyszer a patikában – kitalálja, melyik az?

2017-08-09

| Frissítve:

2017-08-09 08:31:07

Dr. Novák Hunor

Hiába állítják a gyógyszer leírásában, egyáltalán nem hat. Ki tudja, hány ilyen szer lehet még? Recept nélkül kapható krémről van szó, hazánkban kapható. Kitalálja, melyik az?

A VÁLASZÉRT GÖRGESSEN!

 kerdojelek

 

>

>

>

>

>

>

>

>

>

>

 

 

Ez a lidokaint tartalmazó krém, a gyógyszer hivatalos leiratában az indikációk (azaz, hogy mire hatásos, mire jó) között az szerepel is, hogy ép bőrre kenve tűszúrások előtt felnőtteknél és gyerekeknél helyi érzéstelenítőként használható. Ami fantasztikus hír lenne minden szülőnek, pláne, mivel egy jó nagy tubus krém kb. 1300 forint, tehát nagyon olcsónak számít. Sokan kérdezték, ezt érdemes-e használni: lehet, csak felesleges.

Döbbenetes, hogyan engedélyezhették ilyen indikációval is a gyógyszert, ugyanis bőrre kenve gyakorlatilg semmit sem hat, maximum nyálkahártyán lehet hatásos. Valószínűleg jó régen kaphatott engedélyt, amikor ezeket az indikációkat nem vették túl szigorúan, nem kellett annyira bizonyítani a hatásosságot.

Azért nem hat a bőrön ez a lidokainos krém, mert nem jut át a bőrön át az érző idegekhez, nem tudja kifejteni a hatását, ehhez ugyanis más vivőanyagok, más hatóanyagforma szükséges (például zsíroldékonnyá kell tenni, liposzómákba csomagolni a hatóanyagot; vagy más hatóanyaggal kell kombinálni, hogy átjusson a bőrön). Leegyszerűsítve arról van szó, hogy a fejfájást csillapító tabletta is úgy hat, ha lenyeljük és a bélrendszerünk nyálkahártyáján felszívódik, de hiába zúzzuk porrá és kenjük egy kis testápolóval a fejünkre, úgy nem fog felszívódni, hiába van benne a valódi hatóanyag. Ugyanígy az endoszkópos (pl.: gyomortükrözés) során használt lidokainos nyálkahártya-érzéstelenítőt hiába fújjuk rá a bőrre, azt nem fogja érzésteleníteni, és a vérvétel, védőoltás ugyanúgy fog fájni. A száj/garat nyálkahártyájára fújva viszont ez a spré jól érzéstelenít, zsibbaszt… A nyálkahártyán és a bőrön egészen máshogy szívódnak fel, hatnak a gyógyszerek.

A nemzetközi szakirodalomban sehol nem olvastam arról, hogy a lidokain önmagában, speciális vivőanyag vagy gyógyszerforma nélkül bőrön át hatásos volna. De a biztonság kedvéért kipróbáltam magamon ezt a krémet: több mint egy óráig hagytam a krémet a kezemen (kipróbáltam speciális tapasszal leragasztva is), de semmilyen hatást nem érzékeltem. Van viszonyítási alapom, ugyanis vérvételnél, védőoltásnál magamon is használok valóban hatásos, modern érzéstelenítő krémeket: azzal egy tűvel vagy fogpiszkálóval megszúrva az érzéstelenített területet semmilyen fájdalom, szúró érzés nincs. 

Az, hogy hogyan forgalmazhatják a gyógyszert mai napig ilyen engedéllyel, rejtély, valószínűleg hiba került a gépezetbe és átsiklottak felette. A valóban hatásos modern érzéstelenítő krémekről, a gyakori hibákról és házi praktikákról, a legegyszerűbb és legolcsóbb beszerzési módszerről VIP-csoportomban írtam itt.

dr. Novák Hunor

Fotó: Pixabay

dr. Novak Hunor