Vegyes hírek

Halált okozhat a Brendonban kapható borostyánnyaklánc – a fogyasztóvédelem kivonta a forgalomból

2016-12-03

| Frissítve:

2018-06-08 14:49:12

Dr. Novák Hunor

„Figyelembe véve a gyermekek szokásos viselkedését, a termék előrelátható használata során fennáll a fulladásveszély súlyos kockázata” – írja a Fogyasztóvédelmi Hatóság, amely most kivonta és visszahívta a forgalomból a Brendonban kapható márkás borostyánnyakláncot.

A borostyánnyakláncnak valójában semmilyen pozitív hatása nincs, sajnos sok szülőt vernek át a kereskedők, akiknek érdeke, hogy minél több nyakláncot eladjanak.

Borostyán nyaklánc babáknak fogzásra hasfájásra veszélyes

A „borostyán”nyakláncról először is fontos megjegyezni, hogy szinte mindegyik szintetikusan, laboratóriumi vegyszerekből előállított műborostyán, ami műszeres vizsgálat nélkül gyakorlatilag megkülönböztethetetlen az igazi borostyántól. Ezt még a kereskedők is elismerik, persze a különböző cégek azt mondják, éppen ezért vegyük tőlük, „megbízható forrásból”, mert ők igazi borostyánnyakláncot árulnak… Ha igazi borostyánból lenne is a nyaklánc, abban valójában semmiféle illóolaj vagy egyéb anyag nincs, ami hathatna a gyermekre. A borostyánnyaklánc 100% átverés, a kereskedők egyéb hamis, áltudományoskodó állításai már sokszor meg lettek cáfolva.

A nyaklánc egyáltalán nem veszélytelen, és fontos, hogy  erről minél több szülő tudjon. Én személyesen találkoztam olyan édesanyával, akinek a gyerekének nyakát véraláfutásosra szorította véletlenül a nyaklánc – szerencsére tragédia nem történt, azóta nem hordja a gyermek. Néhány hónapja egy ausztráliai édesanya, Ashleigh Ferguson tette közzé történetét néhány fényképpel illusztrálva. A 21 hónapos kislánya már hosszú ideje aludt, amikor az édesanya a szobába belépve azt látta: a lányán lévő, egyébként normális méretű, nem nagy borostyánnyaklánc nyolcas formát utánozva, megcsavarodva az egyik karján a hónaljáig csúszott és így jól elszorította a gyermek nyakát. Ebből a szerencsétlen szorításból egy fuldokló kisgyerek aligha tudna kiszabadulni, de Ashleigh  gyorsan kiszabadította gyermekét és ezzel jó eséllyel megelőzte a tragédiát. Később fotót is csatolt a nyomokról: 

Borostyán nyaklánc veszélyes

Ha erős a nyaklánc „zsinórja”- anyaga, megfojthatja a gyermeket, ha pedig gyenge az anyag, szétgurulhatnak a szemek. Hiába állítják a forgalmazók, hogy szemenként csomózott a nyaklánc, biztonságos – ez nem igaz! Külföldön már több esetben volt botrány a szétguruló, leeső borostyánszemek miatt, több helyen betiltották és visszahívták az efféle nyakláncokat.  Több szülő megerősítette azt, amit a  magyar fogyasztóvédelem is észlelt: a gyermek szájába véve könnyen lepattoghat/ketté törhet a „borostyán”szem, amely a légutakba kerülve pillanatok alatt fulladásos halált okozhat.  

A borostyánnyaklánc ráadásul allergizálhat is. S hogy mit tehetünk fogzási fájdalom esetén? Erre a célra sokféle (behűtőtt) rágóka kapható, de ki lehet próbálni a félig fagyott, jól behűtött gyümölcsök adását, rágcsálását is. Jelentős fájdalom esetén helyi érzéstelenítő (Solutio Anaesthetica), fájdalomcsillapító ecsetelő/kenőcs, vagy szájon át adható fájdalomcsillapító is szóba jöhet. Rutinszerűen azonban semmiféle gyógyszer nem kell fogzáskor, az egy természetes folyamat.

Komolyan veszélyezteti gyermekét az a szülő, aki bedől a kereskedők marketingtevékenységének, és megveszi a hatástalan nyakláncot. Éppen ezért borostyánnyakláncot rakni a gyermekre nem cuki, hanem CIKI!

dr. Novák Hunor

 

dr. Novak Hunor