Vegyes hírek

GYIK: miért ne menjek csak úgy sürgősségi osztályra a gyermekemmel?

2018-12-03

| Frissítve:

2018-12-03 20:01:32

Dr. Novák Hunor

A leggyakoribb kérdéseket és válaszokat veszem sorra. GYIK, azaz Gyakran Ismételt Kérdések.

 

Mi az, hogy csak sürgős esetben menjünk sürgősségi osztályra? Hát egy szülő nem jókedvében viszi a gyermekét oda, hanem mert baj van vagy tanácstalan!!!

A sürgősségi osztály a sürgős, életveszélyes állapotok ellátására való, nem a szülői tanácstalanságra vagy apróbb bajok megoldására. Az alapműveltség része kell legyen az emberi test működésének ismerete, és a banális gyermekbetegségek ápolása is. A gyermekvállalás kemény munka, és sajnos sok mindent a szülőknek kell megoldani.

Nem hiszem, hogy feleslegesen megy bárki az ügyeletre!

Néhány példát mondanék, hogy milyen panaszokkal jöttek elmúlt hónapokban hozzánk (sokszor az éjszaka közepén) ügyeletre: családi veszekedés – sírás; tinilányok szerelmi bánata; két hete tartó székrekedés; benőtt köröm; négy hete hasfájós a babám; kullancs van a bőrében; néha köhög; náthás; kétszer volt hasmenése;  két órája lázas.

Szégyellje magát, orvosként ilyet mer mondani, hogy lázas gyermeket nem kell orvoshoz vinni?

Pedig így van, nem kell a lázas gyermeket mindig lássa orvos. Honlapomon elérhető egy tájékoztató, amit minden szülőnek olvasnia kellene, ebből megtudhatja, mikor vigye a lázas gyermekét orvoshoz. A lázcsillapítás csak rossz közérzet esetén javasolt, és a lázcsillapítás egyáltalán nem orvosi feladat, hanem ugyanolyan szülői teendő, mint a pelenkázás vagy orrszívás!

És ha a láz hátterében nem vírusfertőzés van, hanem súlyos betegség? Én nem kockáztatok, inkább nézze meg minél előbb orvos!

Sajnos a gyermekvállalás felelősségvállalással is jár, nem lehet minden felelősséget az orvosra tolni. Megnézhetem a gyermekét egy adott időpontban, és jó eséllyel haza is engedem, mondván valószínűleg vírusfertőzése van az aktuális állapota alapján. Ön megnyugodhat(na), később otthon aztán megjelenhet a hányás, fejfájás, kiütések a lábon, gyermeke pedig meghalhat agyhártyagyulladásban. Segített, hogy hamar megnéztem a lázas gyermekét?

De hát megnézte orvos, az ő lelkén szárad a gyermekem halála! Ő mondta, hogy vírus!!!!

Nem látunk a jövőbe, hogyan alakul a betegsége, milyen tünetek jönnek még. A szülőnek kell figyelnie a későbbi tüneteket, tehát nem dőlhet senki hátra, nem tolhat minden felelősséget az orvosra, hogy „már látta szakember, komoly baja nem lehet”. Ezért felesleges „csak úgy a láz miatt” orvoshoz fordulni, akkor javasolt, ha a tünetek indokolják.

Én torokfájással akkor is ügyeletre viszem. Mi van, ha bakteriális?

Gyermekkorban a torokfájások elsöprő többségét vírusfertőzés okozza. Ha bakteriális is, legtöbbször akkor sem lesz baj pár nap várakozásból, inkább a gyakori antibiotikum adás a komoly probléma. Torokfájásra fájdalomcsillapítót kaphat recept nélkül a gyógyszertárban.

Na persze, de én nem vagyok orvos! Ha a kocsim rossz, akkor nem az alkatrészboltban érdeklődöm, hogy mi a baja, hanem a szerelőhöz viszem, hogy megmondja, mit kell csinálni!

Ha kifogy az ablakmosó-folyadék, akkor is szerelőhöz viszi, és akár vasárnap este 7-kor követeli a szervizben, hogy töltsék bele a fagyálló ablakmosót? Ahogy az ablakmosó újratöltését megtanulta, úgy a náthás, lázas, hasmenéses, köhögős gyermek alapszintű ellátását is tudnia kell.

De hát hétközben dolgozom, mikor vigyem orvoshoz? Nem szeretnék szabadságot kivenni.

Sajnos meg kell oldani  az enyhébb eseteket akkor, amikor háziorvosa elérhető. Sehol a világon nem úgy működik az államilag finanszírozott egészségügyi ellátás, hogy ki mikor ér rá. A bank és legtöbb bolt sem nyit ki nekem szombat este 7-kor, pedig nekem akkor volna jó sokszor az ügyintézés.

Botrányos, amiket mond! Külföldön bezzeg ilyen nem fordulhatna elő, ami itthon…

Dehogynem, sőt! Külföldön legtöbb helyen nagyon szigorú triázsrendszer van, azaz a panaszok alapján a beteg állapotát különböző súlyossági kategóriákba sorolják be, és a komolyabbakat veszik előre. Nátha, enyhe hasmenés, torokfájás, komolyabb tünetek nélküli láz esetén olyan brutálisan sokat kellene várnia, hogy az életkedve is elmenne a sürgősségi osztályon. Éppen ezért a legtöbb ember ezekben az országokban megtanulta, hogy banális dologgal teljesen felesleges bepróbálkozni a sürgősségin, mert ki lesznek kosarazva, várakozhatnak simán fél napot.

Milyen esetekben menjek akkor ügyeletre, kórházba?

Lázas állapotban az itt leírt esetekben, egyébként fulladás, mellkasi fájdalom, nagyon erős alhasi fájdalom, elesett általános állapot, eszméletvesztés, görcs, zavartság, nem szűnő hányás-hasmenés, folyadékhiány (jelentősen csökken a pisis pelenkák száma), égés, törés, fejet ért sérülés, nagyon rossz általános állapot stb. esetén. Akkor, ha súlyosnak ítéli meg a gyermek állapotát – ha bizonytalan, inkább telefonáljon be előtte! Ez a korábban ajánlott könyv minden betegséget sorra vesz és segít, mikor javasolt otthon maradni, háziorvoshoz menni, ügyeletre vagy mentőt hívni. Ez mindenki számára elérhető, megvásárolható.

Elhiszem, hogy nagyon jó ez a könyv, de nincs erre pénzem!!!

Sajnos elhiszem, hogy vannak ilyen szituációk. Azonban a felelősségteljes gyerekvállaláshoz, tervezéshez tudni kell, hogy a gyermeknevelés pénzbe is kerül: a pelenka, étel, ruha és iskolai felszerelés sincs ingyen. Ez a könyv bőven megéri az árát – ha a könyv miatt egyszer nem megy orvoshoz, nem kap feleslegesen antibiotikumot, már visszahozta a befektetett pénzt!

Egy szülő mégis honnan tudja, mikor kell orvoshoz rohanni? Az orvosoknak kellene megtanítani, mikor maradhatok a gyerekkel otthon!

Betegfelvilágosítás és tájékoztatás terén lenne mit javítanunk, és már gimnáziumban kellene egészségügyi ismereteket oktatni. Kapacitás viszont sehol a világon nincs arra, hogy orvosok egyenként megtanítsák minden szülőnek, mit és hogy. Használja bátran az internetet, tájékozódjon honlapomról, egyéb orvos-beteg portálokról! Ingyen van, a XXI. században ez nem lehet kifogás.

De hát úgyis kell igazolás az orvostól!

Az igazolások rendszere hazánkban abszurd, az viszont biztos, hogy a sürgősségi, ügyeleti ellátás nem igazolások gyártására való. Legtöbb háziorvos a gyermek vizsgálata nélkül / utólag is kiállít igazolást, nem kell bevinni a gyermekét banális betegségekkel – ezügyben egyeztessen orvosával, ő mit szeretne! Egyébként előre nem is tudjuk, hány napig lesz beteg a gyermeke. 

Nekem is rossz lehet, ha feleslegesen megyek sürgősségi osztályra?

Igen. Egyrészt hamis biztonságérzetet adhat, hogy „már látta orvos”, de attól még lehet komoly betegsége, aminek akár csak holnap vagy napokkal később jön ki egyértelműbb tünete. A felesleges várakozás közben összeszedhet más betegséget, rotavírus okozta hasmenést, amely simán két hétre hazavághatja a komplett családot, beleértve a szülőket is. Az indokolatlan orvoshoz fordulás továbbá sajnos sok indokolatlan vérvételhez, röntgenhez és antibiotikum felíráshoz vezet, és az egészségügyi ellátórendszert is feleslegesen terheli.

Nem érdekel, mennyire fáradt az orvos. Én fizetem a TB-t, ő választotta ezt a szakmát, nem? Hát akkor csinálja, viselje a rossz oldalát is!

Ez a pofátlan, egészségügyi dolgozókat végletekig kizsigerelő szemlélete vezet oda, hogy nem bírják a terhelést, az állandó feszültség, társadalmi megbecsültség hiánya miatt rengeteg orvos/nővér hagyja ott a sürgősségi osztályokat. Ennek pedig Ön fogja meginni a levét, nem akkor, amikor a náthás gyerekével áll sorban, hanem akkor, amikor infarktusa lesz, és az orvoshiány miatt simán meghalhat majd. Akkor késő lesz bárkire mutogatni. Az orvoshiány miatt már ma is előfordul, hogy patológusok, szemészek, bőrgyógyászok ügyelnek a felnőtt sürgősségi osztályokon, ami orosz rulett.

Nem érdekel, oldja meg a kormány, hogy legyen elég orvos!

Ez a felelősség áthárítása. Ön is sokat tehet azért, hogy ne hagyja ott még több orvos a sürgősségi osztályt, kórházakat. Például azzal, ha indokolt esetben fordul csak hozzájuk, ha türelmes, és nem önző. Tudom, hogy mindenkinek a saját baja a legnagyobb problémája, de hiába vár magas lázzal a folyosón, azt fogják előbb ellátni, aki agyvérzés, epilepsziás görcs, szívritmuszavar miatt érkezett. Az orvosok nem magával szúrnak ki, mindenkin segíteni szeretnének, de rangsorolni kell a betegek súlyossága között, és Ön könnyedén a sor levégére kerülhet.

dr. Novak Hunor