Vegyes hírek

Gyártási hiba: ha tejallergiás, bele is halhat ebbe az allergiára adott készítménybe

2017-11-17

| Frissítve:

2017-11-17 16:59:58

Dr. Novák Hunor

Allergiás az adrenalinra vagy szteroidra? Első hallásra furcsa lehet, hiszen ezeket a szereket szoktuk adni a legsúlyosabb allergiás, például anafilaxiás tünetekre. Allergia azonban bármivel szemben jelentkezhet, nemrég egy érdekes esetre hívta fel a gyártó a figyelmet.

A történet onnan indult, hogy mai napig előfordul, hogy a tehéntejfehérje allergiában szenvedő gyermekek véletlenül valami olyat esznek, ami tejet tartalmaz. Ilyenkor elég ha nyomokban tartalmaz tejet, akár csak néhány csepp egy süteményben, egy kis sajt, és súlyos allergiás reakció alakulhat ki. Többen be is kerültek a kórházba, köztük számos 12 éven aluli gyermek, akiknek a kezelés részeként a Solu-Medrol 40 mg nevű intravénás szteroidot adták be, mire állapotuk csak súlyosbodott. Az elején sokáig azt gondolták, valamiért nem hatott a szteroid, aztán mivel az eseteket bejelentették, korrekten kivizsgálták: kiderült, hogy az intravénás szteroidkészítmény egyik formája, a Solu-Medrol 40 mg oldatába szennyezőanyagként tehéntejfehérje került a gyártás során. Így gyakorlatilag olajat öntöttek a tűzre, újból fellángolt a súlyos allergiás reakció, amikor használták a fenti esetekben ezt a készítményt. 

A fenti történet érdekes és tanulságos, a mindennapi gyakorlatban nagyon fontos résen lenni. A Solu-Medrol más kiszereléseit nem érinti a kérdés, csak a 40 mg/ml-es verziót.

A laktózérzékenység egészen más dolog és nem is allergiás eredetű: ott csak a laktóz cukrot nem tudja a szervezet lebontani, aminek következtében hasfájás, hasmenés jelentkezhet, de abba belehalni nem fog senki.

A Pfizer gyógyszercég teljes levele: 

pfizer1

 

pfizer2

dr. Novák Hunor

dr. Novak Hunor