Vegyes hírek

Gombelemet nyelt a gyermeke? Ezeket teheti és erre számíthat!

2018-11-04

| Frissítve:

2018-11-08 09:21:11

Dr. Novák Hunor

Végigsöpört az interneten egy anyuka története, akinek állítása szerint majdnem meghalt gyermeke azért, mert lenyelt egy gombelemet. Sokakban felmerült a kérdés: tényleg ennyire veszélyes? A rettegésnek önmagában semmi értelme, azt azonban leírom most, mit tehet szülőként.

Ez az eredeti történet:

Összességében nagyon jó, hogy sok emberhez eljutott a történet, a veszély ugyanis valós, bár néhány dolog nem helytálló benne. Már régóta akartam írni erről egy összefoglalót, a tudományos tényekre alapozva.

Nemrég a legrosszabb verzióval találkoztunk a kórházban, a gyermek lenyelt egy gombelemet, és az elakadt a nyelőcsövében. Ez azért veszélyes, mert ilyenkor tartósan egy helyen ázik („folyik ki”) az elem, és marja szét a nyelőcsövet. Ez történt az alábbi kisfiúnál, aki hozzánk jött be a kórházba. Endoszkópos képén látszódott a szétfolyt, szétrohadt elem a nyelőcsőben:

Gombelem lenyelése gyermekeknél veszélyes mit tegyek
Fotó: Dr. Horváth László gasztroenterológus engedélyével

 

Az elem pedig így nézett ki kivétel után:

Gombelemet nyelt a gyermekem kórház háziorvos ügyelet gomb elem
Fotó: Dr. Horváth László gasztroenterológus engedélyével

 

A szülőkkel beszélve kiderült, hogy egy lemerült gombelemet talált meg a gyermek és nyelt le (ők ebből semmit nem láttak). A baj pedig elég hamar, akár órák alatt kialakul. Sajnos több ilyen gyermekkel találkoztam, volt, akit  heteken át gyomorszondán keresztül kellett táplálni, az elem maró hatása miatt kialakult nyelőcsőszűkület miatt pedig többször kellett endoszkopizálni, tágítani. 

 

Mágnes vagy elem lenyelése – már a gyanú esetén is forduljon azonnal orvoshoz!

A két legveszélyesebb dolog, amit a gyermek lenyelhet: a mágnes és bármilyen elem. A mágnes azért, mert két mágnes, vagy mágnes + fémjáték a belekben összetapadhat úgy, hogy ezek maguk közé csípnek egy kis béldarabot, ami hamar elhalhat, a bél kilyukad, a széklet a hasüregbe kerülve súlyos gyulladást, szepszist, akár halált is okozhat.  

Az elem pedig azért veszélyes, mert szétmarhatja a beleket. Ha felmerül a gyanú, hogy gyermeke ilyeneket lenyelt, ne holnap, hanem azonnal forduljon orvoshoz (akár ügyeletre is). Röntgenvizsgálattal kimutatható a szervezetben a fém (persze az nem megoldás, hogy „paramamiként” feleslegesen röntgeneztetjük a gyermeket, szóval ennek eldöntése orvosi kompetencia).

 

Ne bízzon a gyermekzárakban

A Heim Pál kórház toxikológiáján dolgozó egyik orvos mondta egy előadásán, hogy nem szabad bízni a gyermekzárakban, hiszen sokszor elromlanak, illetve addig próbálgatják az ügyes gyermekek, amíg csak kinyitják. Ezzel maximálisan egyetértek, én is számtalan ilyen esettel találkoztam.

Azt javaslom, előzze meg a bajt,  keresse meg a potenciális veszélyforrásokat! Most nézze át a háztartását, és a mágneseket, gombelemeket rakja el egy nagyon magas helyre vagy kulccsal zárja el!

Nézze meg, milyen olyan elektronikai kütyük vannak (kicsi távirányító, játék), amiből könnyen kiszedhető a gombelem – hiszen a gyermekek előbb-utóbb ki is szedik.

 

Mit mondanak az elemnyelésről az orvosi protokollok?

Egyik ügyeletben jött egy gombelemet nyelt gyermek hozzánk, épp nálam volt egy pár éves nemzetközi protokoll a különböző tárgyak lenyeléséről, ami azt mutatta, a gombelemeket azonnal el kell távolítani, a gyomorból is. Felhívtam az egyik nagy budapesti gyermekgasztroenterológiai centrumot, ahol az endoszkopizáló orvos legnagyobb meglepetésemre azt mondta, ez ráér, mivel a gyermeknél a gyomorban van, várjunk másnapig, ha akkor is ott van, akkor javasolt endoszkópiával kivenni.

Nem voltam lusta, és jobban beleástam magam a szakirodalomba, és nem vicc, létezik „Nemzetközi Elememésztő” Szervezet, ami kifejezetten erre szakosodva adja ki ajánlásait. Nos, ezek alapján úgy tűnik, hogy az adott esetben én rendkívül „agresszív”, téves és elavult nézetet vallottam, de még ez a nagy gyermekcentrum is, ugyanis a nemzetközi irányelvek (NASPGHAN guidelines; National Battery Ingestion Hotline (NBIH) guidelines) ebben az esetben azt javasolták volna, hogy 10-14 napot várjunk, és ha a gyermek nem kakilja ki a gombelemet, röntgenen még mindig ugyanott látszódik (vagy panasza van), utána vegyék csak ki endoszkóppal.

A különböző tárgyak (úgynevezett „idegentestek”) lenyelése bonyolult, mindig egyenként kell mérlegelni! Hogy mi a teendő, az függ

  • függ a gyermek korától és a lenyelt elem méretétől, típusától
  • a tünetektől
  • az elem helyzetétől (nyelőcsőben elakadt, gyomorban vagy belekben van)


Ha például a nyelőcsőben elakadt az elem, az EXTRÉM sürgősen ki kell venni, ez a legveszélyesebb helyzet. Ilyenkor fájdalmat jelezhet a gyermek, hányhat, elutasíthatja az evést-ivást, de az is lehet, nem lesz különösebb panasza az elején. Tenni nem tud semmit: bár két órán belül kevés méz adásának még lehet értelme, amely semlegesítheti a savasodó pH-t, a legjobb, ha nem ad semmit neki enni, inni szájon át, mert az megnehezítheti az altatást, vizsgálatot.

A másik „véglet” az, hogy ha a gyermek 2 cm-nél kisebb elemet nyelt le, és nem akadt el a nyelőcsőben, a gyermek tünetmentes, 10-14 napot lehet várni egy kontroll röntgennel. 

Tehát nem igaz, ami az érintett anyuka eredeti posztjában szerepel, hogy a gyomorban lévő gombelemet mindig, azonnal ki kell venni. Általában csak meg kell várni, amíg ezeket a pici elemeket kikakilják.

Legtöbbször nem kell kivenni, méghozzá azért nem, mert az endoszkópos vizsgálatnak (pláne, kicsiknél altatásban végzik) súlyos szövődményei lehetnek, ezért kell ésszerűen mérlegelni, mi a nagyobb kockázat – én is láttam már  rutinaltatás szövődménye miatt intenzív osztályra került gyermeket. Persze ahogy a lázcsillapítás, kalcium stb. témáknál is, úgy itt is sok időre van szükség, hogy a modern nyugat-európai nézetek elterjedjenek hazánkban is.

Ha a gyomron túljutott az elem és a belekben van a röntgen alapján, akkor az elem legtöbbször egy héten belül, mindenféle komplikáció nélkül távozik a széklettel. Fontos ilyenkor a széklet trancsírozása és vizsgálata, hogy a szülő megbizonyodhasson afelől, kijött az elem. Beöntés, hashajtás nem javasolt.

Take home message, azaz útravaló tudnivaló: gombelem, mágnes lenyelésének gyanúja esetén azonnal forduljon orvoshoz, a késlekedés rendkívül veszélyes lehet! A további teendőkről orvosa kell döntsön.

Forrás: Button and cylindrical battery ingestion: Clinical features, diagnosis, and initial management – Uptodate.com; 2018

 

 

dr. Novak Hunor