Vegyes hírek

Fekete angyal: sürgősen vegyük le a glóriát Geréb Ágnes fejéről!

2018-06-29

| Frissítve:

2018-07-09 12:04:51

Dr. Novák Hunor

Egyszemélyben sokat tett, és még többet ártott az otthonszülés ügyének. Nem szent, sőt, kuruzsló: több gyermek halála szárad a lelkén. Egyáltalán nem követte a nemzetközi ajánlásokat, modern orvosi szemmel is vállalhatatlan a tevékenysége, amiért normális országban szakmától való végleges eltiltás és börtön jár.

A Geréb-vita nem arról szól valójában, hogy helyes-e az otthon szülés avagy sem, hiába próbálja Geréb ebbe az irányba terelni az ügyet.

 

Mit mondanak a nemzetközi ajánlások az otthonszülésről?

Egy biztos: kórházban szülni a legbiztonságosabb, ugyanakkor tiszteletben kell tartani a nők jogát, hogy választhassanak – ez az amerikai nőgyógyászati, gyermekgyógyászati és gyakorlatilag a WHO álláspontja is.

Sokan azt hiszik, hogy az otthonszülés üldözendő, veszélyes, és felelőtlen az a nő, aki nem kórházban akar szülni. Az otthonszülés egyáltalán nem ördögtől való. Az Egyesült Államokban 1% az otthonszülés aránya, Hollandiában a legmagasabb, ott 16%.

Fontos, hogy alacsony rizikójú várandósság, megfelelő szabályozás, feltételek mellett az otthonszülés TELJESEN BIZTONSÁGOS. A nemzetközi vizsgálatok alapján a kórházi és alacsony rizikójú várandósságnál otthonszülés tekintetében nincs különbség az anyát és gyermeket érintő szövődmények, halálozás tekintetében. Az otthonszülés előnye viszont, hogy sokkal békésebb, kisebb a császármetszések, gátmetszés, orvosi beavatkozások aránya, tehát ilyen értelemben alacsony rizikójú várandósságnál jobban jár az otthonszüléssel a kismama…

Fontos kihangsúlyozni azonban, hogy közepes vagy magas rizikójú várandósság esetén (erre külön kritériumok vannak, mi számít annak) NEM AJÁNLOTT az otthonszülés, mert ilyenkor jelentős a komplikáció esélye.

 

20160927gereb agnes gereb agnes pszichologus
Fotó: Origo

 

Geréb Ágnes nem követte a nemzetközi ajánlásokat sem, Nyugat-Európában is kattant volna rajta a bilincs

Sokan azt hiszik, Geréb Ágnes úttörő módon próbálta elhozni a nyugat-európai szemléletet hazánkba. Valójában ez nem így van, csak egy egyszerű példa: nemzetközi ajánlások régebben és most is egyértelműen az otthonszülés abszolút kontraindikációjának tekintik az ikervárandósságot. Azaz ikerterhesség magasabb rizikót jelent, több a szövődmény, koraszülés, magzati halálozás stb. esélye, ezért ilyenkor  TILOS otthonszülésbe kezdeni.

Geréb Ágnes minden szakmai szabályt felrúgva, életeket veszélyeztetve mégis bevállalt egy ikerszülést. Ez tény, amit nem lehet magyarázgatni, ez nem nézőpont kérdése. A baj be is következett: az egyik ikerbaba szülés közben meghalt, próbálták újraéleszteni, de súlyos agykárosodást szenvedett és pár nap múlva végleg elhalálozott (frissítés: ez az információ tévesen jelent meg a médiában, az agykárosodott baba később, néhány hónapos korában halt meg – dr. Novák). A bíróság számon is kérte Geréb Ágnest, ugyanis nem csak a nemzetközi, hanem még egy 1992-es magyar egészségügyi rendelet is leírja, hogy az ikerterhesség olyan veszélyeztető tényező, ami KIZÁRJA az otthon szülést.

Geréb Ágnes a bíróság előtt azt mondta: ő nem szokott jogszabályokat, ajánlásokat olvasgatni.

Nos, nem csak ez a baj, hanem hogy a nemzetközi szakirodalmat sem tanulmányozta. Ez pedig bizonyítottan egy gyermek életébe került.

gereb
Geréb Ágnes kezében méhlepényt mutat a gyermeknek

 

A hálapénzmaffia felelőssége is Geréb népszerűsége

A történet hátterét illetően nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a nőgyógyászati szakma a legfertőzöttebb a hálapénz intézményével. Indokolatlanul magas a kórházakban a császármetszések és gátmetszések aránya (minél nagyobb a vágott seb, annál vastagabb a boríték), a kórházi fertőzések száma nem elhanyagolható, továbbá a szülészetek jelentős része nem dolgozik azon, hogy anya és bababarát kórházakat alakítsanak ki. Tisztelet a kivételnek.

Nem csoda tehát, ha az emberek jó része alternatívát keres, és ezt sajnos Geréb Ágnesben találta meg.

 

Szomorú és abszurd: súlyosan felelőtlen volt, halált is okozott, kegyelmet kapott

Geréb Ágnest már 2007-ben eltitották foglalkozásától, de ő erre fittyet hányva azt mondta: akkor nem nőgyógyászként, csak szüléskísérőként vesz részt azt otthonszülésben. 2009 novemberében maradandó fogyatékosság, illetve halált okozó veszélyeztetéssel vádolta meg az ügyészség, végül emberölés miatt indult eljárás. De ezután sem áll le ténykedésével.

2010-ben ismét őrizetbe vette a rendőrség, mert egy megindult szülés során a csecsemő légzése, keringése leállt. 2011 márciusban két év letöntendő fogházat kapott. Többször volt házi őrizetben.

Geréb Ágnes otthonszülés
Fotó: Pumpkingood  – Wikipedia, CC BY-SA 3.0

 

Sokan nem tudva a pontos szakmai tényeket azt hiszik, hogy ártatlanul hurcolták meg. Pedig szó sincs erről: az otthonszülés önmagában nem rossz, az viszont szakmailag vállalhatatlan nemzetközi szinten is, amit Geréb Ágnes művelt.

Bár Geréb Ágnesnek köszönhető, hogy az otthonszülés hazánkban téma lett és jogi szabályozás született, valójában ő egyszemélyben rengeteget ártott kuruzslásával, felelőtlen otthonszüléseivel, haláleseteivel annak, hogy az otthonszülés elfogadott legyen, és alacsony rizikójú szülések esetén jól működhessen hazánkban.

Geréb Ágnes 2018.06.28-án elnöki kegyelemben részesült Áder Jánostól. Rendkívül szomorú, felelős orvosként nem ítélem el az otthonszülést, de elítélem Geréb Ágnes ténykedését és a köztársasági elnök döntését.

Sürgősen vegyük le Geréb Ágnes fejéről a glóriát!

dr. Novák Hunor 

Forrás:
Planned home birth – Uptodate.com 2018
Planned home births: the need for additional contraindications. – Am J Obstet Gynecol. 2017 Apr
Fotó: Fotó: Pumpkingood – Wikipedia, CC BY-SA 3.0

dr. Novak Hunor