Vegyes hírek

Erre tényleg büszkék lehetünk: soha nem volt ilyen alacsony a csecsemőhalálozás hazánkban

2017-08-28

| Frissítve:

2017-08-28 20:32:53

Dr. Novák Hunor

Az adat a magyar csecsemő- és gyermekgyógyászok, neonatológusok, szülészek, védőnők, háziorvosok, ápolók és minden kórházi dolgozó sikere. Ideje volna, ha a mindenkori kormány megbecsülné munkájukat, és tisztességes körülmények között, nem megalázó, hanem tisztességes bérért dolgozhatnának.

2013-ben 5,2 ezrelék, majd 4,6; utána 4,2; tavaly pedig 3,9 csecsemőhalálozás jutott ezer élveszülésre a KSH adatai szerint. Ezzel az uniós átlag körül járunk. A sikerhez nagyban hozzájárult, hogy EU-s támogatásból hazánk koraszülött osztályai az elmúlt években óriási műszerfejlesztést vihettek végez több milliárd forint értékben (új inkubátorok, lélegeztetőképek, infúziós pumpák stb.). Kiemelendő az I. sz. Gyermekklinika és a Honvédkórház koraszülött osztályának munkája, akik szakítva a szokásokkal, számos új módszert, gyerek- és családbarát felfogást, nyugat-európai (evidence-based) nézeteket igyekeznek meghonosítani hazánkban – erről majd részletesebben is írok.

Különösen jó eredmény ez annak fényében, hogy összességében mélyrepülésben van az egészségügy, GDP-arányosan pedig sokkal kevesebbet költ rá a mindenkori kormány, mint például a visegrádi négyek országaiban teszik – a nyugat-európai országokról ne is beszéljünk… A kórházakat kiéheztetik, olyannyira, hogy a legrosszabb minőségű sebészi fonallal kell műteni sok helyen, ami sok szövődményhez vezet – ezt első kézből tudom. Szóval kis pénzből, egyre kevesebb orvossal és nővérrel ez igazán nagy eredmény.

dr. Novák Hunor

dr. Novak Hunor