Vegyes hírek

Egészség-betegség: tudja, mire keresnek rá legtöbbször az interneten?

2018-06-27

| Frissítve:

2018-09-10 17:17:51

Dr. Novák Hunor

Tarol az alternatív gyógyászat, kutyát sem érdekel a megelőzés. És ez még nem minden.

Megkaptam a Quercus Csoport 2017-es részletes elemzését az online egészségügyi információszerzésről, amiben nem csak az egészségügyi honlapok tartalmát vizsgálták, hanem azt is, mit keresnek a „betegek” az interneten. 

A legnépszerűbb témák a várandósság, vérnyomásproblémák, pajzsmirigybetegségek, aranyér voltak, de sokakat érdekeltek a különféle diéták is. Vizsgálták azt is, hogy a betegek az orvossal történő személyes konzultáció után keresgélnek-e problémájukkal kapcsolatban utólag az interneten:

  • a betegek kb. 15%-a nem keresgélt az interneten
  • 24% szerint amit a neten talált, az megerősítette az orvost,
  • 26% szerint részletesebb, plusz információkhoz jutott így, jobban megértette, mi a baja, mi a teendő
  • a betegek kb. harmada szerint viszont elégtelen volt az orvostól kapott információ. Sok olyan egyéb dologról olvasott az interneten, amit orvosa nem említett meg – itt részben az időhiány miatti hiányos információközlés áll a háttérben.

Több mint 3000 internetes cikk tartalomelemzése azt mutatta, hogy a bulvárosabb életmód oldalakon sokkal több negatív hír van az egészségüggyel kapcsolatban, míg a komolyabb egészségportálokon (pl. Webbeteg.hu, Házipatika.com) jóval több betegismertetés. Külön kiemelendő a Webbeteg.hu örömteli fordulata, a felmérés szerint szinte teljesen kiirtották oldalukról az alternatív „gyógymódokról” szóló írásokat. Ezt támasztja alá nemrégi kemény állásfoglalásuk, cikkük, amely „A homeopátia nem alternatíva – Elhatárolódunk az alkalmazásától” címmel jelent meg.

A különböző keresőszavak elemzése nagyon tanulságos:

  1. messze legtöbbször a terápiát illetően, a műtétekre-kezelésekre-gyógyszerekre kerestek rá
  2. tizedannyian kerestek a betegségek felismerésére, tüneteire (pedig mennyivel jobb időben észrevenni)
  3. és szinte elenyésző mennyiségven, majdnem százszor kevesebben kerestek a megelőzés, egészséges életmód, védőoltás témaköreire. Ez rendkívül szomorú, hiszen legjobb volna megelőzni a betegségeket…

Az idősebb férfiak és alacsonyabb végzettségűek alig érhetők el az interneten. Említésre méltó még, hogy az összes portálon több alternatív gyógyászati szolgáltatást, étrendkiegészítőt reklámoznak, mint orvosi szolgáltatást vagy recept nélküli gyógyszert. Magyarán elég nagy biznisz az alternatív gyógyászat, illetve az internetes hirdetési felületet a gyógyszergyárak átengedték az alternatív gyógyászatnak.

dr. Novák Hunor (Quercus Csoport 2017-es felmérése nyomán)

Fotó: Pixabay

dr. Novak Hunor