Vegyes hírek

Döbbenetes, de igaz: sok szülő ragaszkodik hozzá, hogy minél jobban fájjon a gyereknek

2017-08-07

| Frissítve:

2017-10-23 13:55:22

Dr. Novák Hunor

Egy nyugat-európában dolgozó gyermekgyógyász kollégám mondta, hogy Magyarországon egyszerűen nincs kultúrája a fájdalomcsillapításnak. Sajnos nap mint nap tapasztalom: igaza van, pedig nulla forintból is komoly változtatást lehetne elérni.

A több száz főn készült vizsgálatom szerint a lázcsillapításra használt hűtőfürdőt, vizes lepedőbe csavarást (priznic) a gyerekek több mint nyolcvan százaléka szenvedésként, rettenetes élményként éli meg. Ami a maradékot illeti: kb. 10%-nak semleges élmény, és kb. ugyanennyinek kifejezetten kellemes. Vizsgálatom egybecseng a korábbi felmérésekkel: éppen konkrét esetből is tudom, hogy nyugat-európai kórházban komoly megdorgálást kap, aki ilyen módszereket próbál meg alkalmazni a betegeken, mert többségüknek ez rendkívül kellemetlen élmény.

 siro baba

A gyerekek nyolcvan százaléka retteg, sír és üvölt közben, ezek elég makacs számok. A tízmillió orvos országában azonban ez nem akadály, sokan megszakértik, hogyan kell jól hűtőfürdőzni: langyos vízben kell kezdeni… Pedig épp hogy nem, a gyermek hőmérsékletével megegyező, nagyon meleg vízben kell kezdeni – de a helyes módszerről részletesen majd egy másik cikkben. Hiába a sok hűtőfürdő-szakértő, a gyerekek legalább nyolcvan százaléka mégis szenved, de hiába érzi magát kellemetlenül a gyerek közben, hiába üvölt a baba torkaszakadtából – nincs mese, sokan folytatják ezeket a módszereket. Pedig lehet a lázcsillapítást sokkal gyerekbarátabb szemlélet szerint végezni.

 

Hát persze, hogy fáj neki, hiszen beteg! 

Nemrég egy magyar konferencián arról hallgattam előadást, mennyire nem csillapítják még a mentőben, kórházakban sem a gyerekek fájdalmát – mert nem gondolunk rá. Van mit fejlődnünk ezen a téren… Rengeteg esettel találkozom, amikor napok óta tartó súlyos fejfájással, fülfájással, hasfájással, derékfájással jön a gyerek: de nem adtak neki semmilyen fájdalomcsillapítót a szülők, és azért jöttek, mert a gyerek eddig bírta a szenvedést. Míg a lázat-hőemelkedést betegesen és kényszeresen csillapítjuk, addig a fájdalom csillapításáról sokszor megfeledkezünk.

 

Fáj a vérvétel, védőoltás? Jaj már, anyád is kibírta!

Nemrég vérvételt kellett csinálnom egy nyolc éves kislánynál, akit fel kellett vennünk a kórházba. Szerencsére be tudtunk szerezni érzéstelenítő krémet, így megkérdeztem a kislányt, mit szeretne: megszúrom most, de az fájhat, vagy rákenem a krémet, várunk egy órát és szinte biztos, hogy nem fog fájni. Természetesen a lány az utóbbit választotta, mire anyja közbeszólt, hogy nem, jobb hamarabb túlesni rajta, meglátod, nem fáj annyira, „kérjük most a vérvételt”. A lány végül engedett a szülői nyomásnak, mire kénytelen voltam szembeszállni és helyrerakni az anyát, hadd döntsön a gyerek, ne mondja meg helyette, mi neki a jó! A gyermek természetesen a krémet választotta. Egy órával később úgy szúrtam meg, hogy egyáltalán nem fájt neki. „Ezentúl csak így akarom a szurit” – mondta a végén a lány az anyukájának, ugyanis a korábbi vérvételeknél már tudta, mennyire fáj.

Ez az eset is mutatja a szomorú valóságot: hiába volna rá lehetőség, sokszor szabályosan nekem kell vitatkoznom a szülővel a gyerek érdekében, hogy az ne szenvedjen annyit. Elég abszurd.

 

Védőoltás és vérvétel akár a legapróbb fájdalom nélkül: már hazánkban is elérhető!

VIP facebookos csoportomban több evidence-based oktatóvideót talál, többek között arról, hogyan teheti a szülő fájdalmatlanná a vérvételt, védőoltást: milyen házi praktikákat használhat és hogyan, honnan rendelheti meg a legjobb érzéstelenítő krémet legolcsóbban, házhoz szállítással. A VIP-csoporthoz való csatlakozás részleteit itt találja meg.

dr. Novák Hunor

(Háziorvosi konzultáció minden témában ingyenesen elérhető hazánkban. A VIP-csoportban található videók, összefoglalók elkészítésén heteken át dolgoztam, a tagság nem kényszer, hanem lehetőség, akár a magánrendelés választása. A csoport a Facebook szabályzatának megfelelően, és a NAV-tól kért-kapott írásbeli állásfoglalás alapján működik. Tudom, a hálapénzmaffia országában sokaknak furcsa, hogy lehetséges átláthatóan, tisztán és szabályosan prémium egészségügyi szolgáltatást nyújtani, de én ezt az utat járom.)

Kép: pixabay

dr. Novak Hunor