Vegyes hírek

Debrecenben is felütötte fejét a kanyaró – kik vannak veszélyben, mik a tünetek?

2017-03-09

| Frissítve:

2017-03-09 18:40:07

Dr. Novák Hunor

Nagyváradon egy kétéves gyerek halt meg. Az oltásellenesség eredménye: a vad betegségek ugrásra készen állnak, hogy visszavegyék a hatalmat.

A kanyaró elleni MMR oltás autizmust okoz! – terjesztik az ezerszer megcáfolt butaságot az oltásellenesek. Sajnos, a boldog békeidőkben sokan elhiszik, hogy felesleges a gyermekbénulás, kanyaró, torokgyík stb. ellen oltani, mert ezek a betegségek már nem jelentenek veszélyt. Igen, nem jelentenek addig, amíg oltunk ellenük, az oltásellenes, pontosabban járványbarát szervezetek ténykedésének köszönhetően azonban egyre nő a betegségre fogékonyak száma, és rég nem látott, súlyos betegségek térnek vissza.

Oltásellenes logika
Oltásellenes logika

Eddig 29 (többnyire makó környéki) hazai megbetegedésről tudunk. A HVG értesülése szerint tovább terjed a járvány, már nem csak Makón: most már a debreceni kórházban is kezelnek egy magyar, kanyarógyanús beteget, aki állítólag román kamionok kerekeit szerelte, valószínűleg tőlük kaphatta el a betegséget.  Szintén mai hír, hogy Nagyváradon egy kétéves kislány meghalt a kanyaró miatt. Már írtam róla, a kanyaró az ebolánál is fertőzőbb, nagyon könnyen terjedő, veszélyes betegség.

 

Tünetek, veszélyezetettek és tudnivalók

A kanyaró tünetei a láz, rossz közérzet, megfázás/influenza-szerű tünetek, szem kötőhártyájának gyulladása, amelyeket testen megjelenő kiütések követnek. A kiütések megjelenése előtt 5 nappal már fertőz a betegség. Hazánkban az MMR oltás véd a kanyaró ellen, ezt 15 hónapos korban, illetve 11 éves korbán kapják meg a gyerekekek, a két oltás 99%-os védelmet nyújt a megbetegedés ellen.

A kanyarófertőzés szempontjából veszélyeztetettek a 15 hónapos kornál fiatalabb (még nem oltott) csecsemők, illetve a betegségen át nem esett, oltatlan emberek. 1969 előtt születettek védőoltást még nem kaptak, 1969-1989 között születettek többsége pedig csak 1 védőoltást kapott – náluk érdemes a második védőoltást ismételni, hiszen náluk 1 oltás esetén a védettség még nem olyan erős. Aki már átesett életében a kanyarón, az védett. 

 

dr. Novák Hunor

Fotó: Pixabay

dr. Novak Hunor