Vegyes hírek

Csecsemőtáplálás – betiltották a nyilatkozatom, de itt közzéteszem!

2016-12-05

| Frissítve:

2017-08-19 09:55:52

Dr. Novák Hunor

A kellemetlen tények és a tápszerlobbi miatt betiltották a velem készült interjút. Az egyik legolvasottabb hírportál keresett meg nemrég, hogy nyilatkozzak nekik a szoptatás, tápszerek témakörében.

Válaszaimban nem a népszerű hiedelmeket vagy épp a tápszergyártók marketingjét ismertettem, hanem szigorúan a tudományos tényekre, nemzetközi ajánlásokra alapoztam válaszaimat, azaz a valóságot ismertettem. Bár maguktól kerestek meg az újságtól és ők akarták a cikket, válaszaimat látva visszakoztak és a cikk leközlését lefújták, megtagadták.

Anyatej vagy tápszer a jobb a babának?

Az indok az volt, hogy nem azt mondtam, amit ők szerettek volna hallani, ugyanis azt az üzenetet akarták közvetíteni, hogy a tápszerek már modernek, nincsenek hátrányban a tápszeres babák az anyatejesekhez képest, és az anya-gyermek kötődés sem szenved kárt tápszeres táplálás esetén…

 

„Jamie Oliver, a szoptatásnáci”

A tápszerlobbi és a szoptatás harca világszerte zajlik jelenleg is. Nem mindenben vagyunk lemaradva, hazánk anyatejes táplálás terén a fejlett országokhoz képest igen jól áll – ugyanis számos nyugati országban (főként a karrierizmus eszméjének térhódítása miatt, akár már néhány hét után visszamennek dolgozni) jelentős a tápszeres táplálás aránya, sokkal liberálisabban állnak a témához, és sokszor kényelmi/esztétikai/anyai/munkahelyi indokok miatt választják anyatej helyett a tápszert. Nemrégi hír, hogy a világhírű sztárséf, Jamie Oliver szoptatásra buzdította a brit édesanyákat a gyerekek egészségének érdekében. Ez sokaknál kiverte a biztosítékot, többek között a híres énekesnőnél, Adele-nél is. „Baszódjatok meg – üzente Adele a szoptatásnáciknak” címmel írt erről a Feminfo. Azonban hiába őrjöngenek sokan, a fejlett országokban szerencsére egyre erősödnek fel a szoptatás mellett kiálló hangok, nemrég az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia is kimondta figyelmeztetésében: a szoptatás választása az egészségre gyakorolt egyértelműen igazolt pozitív hatásai miatt NEM lehet életviteli döntés (nem „lifestyle choice”), hanem egy kőkemény egészségügyi kérdés. 

Mivel nem voltam hajlandó a valóság helyett hazugságokat írni a tápszerekről, cikkemet letiltották. Evidence-based (bizonyítékokra alapozó) orvosként többször kerültem már célkeresztbe, például amikor leírtam a tényeket a homeopátia egyértelmű hatástalanságáról. Azonban hiába próbálják cenzúrázni írásaimat, a tudományos tényeket és valóságot nem lehet elhallgatni, ráadásul a tiltott gyümölcs mindig édesebb. Ezúton is kérem olvasóimat, hogy megosztásokkal, likeokkal segítsék a felvilágosító munkámat a jövőben is, és küzdjünk együtt a tévhitek ellen, a tudomány erejével!

 

Végezetül íme a betiltott, „felháborító” nyilatkozat eredeti, nyers változata:

Milyen hatása van az anyatejnek?

Az újszülött vagy csecsemő számára az anyatej a legkiválóbb táplálék, semelyik „csodatápszer” sem ér a nyomába. A gyermekre gyakorolt pozitív hatásairól könyveket lehetne megtölteni: a bélrendszer, idegrendszer fejlődéséhez is kiemelten fontos, de segíti a szervezet védekezőképességét is – a tápszert kapó babáknál sokkal gyakoribbak a különböző betegségek. Az, hogy valaki szoptat-e vagy sem, nem lehet egyszerű, „lightos” életviteli döntés (van-e kedvem, mi lesz a mellemmel, inkább mennék dolgozni), hanem egy kőkemény, egészséget érintő kérdés, mint például a dohányzás. 

A gyermeknek és anyának is nagyon jó a szoptatás. Az anya esetében a következők a pozitív hatások: gyorsul a méh visszaalakulása „alapállapotba”; a képződő hormonok csökkentik a stresszt; segít visszanyerni a terhesség előtti alakot (fogyaszt); csökkenti a később kialakuló mell- vagy petefészekrák, továbbá a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét az édesanyánál. Ezek nagyon súlyos tények, komoly kutatások igazolják a fentieket. A szoptatás tehát az anyának is megéri saját egészsége miatt, például a fenti daganatok megelőzésének céljából.

A szoptatás erősíti a kötődést: ezt felismerve ma már egyre több kórházban a születést követően egyből az édesanya hasára, mellére helyezik a gyermeket – az első életóra nagyon fontos, ezt hívják aranyórának. Optimális esetben az újszülött már a születést követő egy órán belül megpróbálkozhat a szopással. Az újszülöttnek nagyon fontos a bőrkontaktus, az anya légvételének, szívverésének érzése, hallása – éppen ezért császármetszés után anya helyett „jobb híján” az édesapa szőrös mellkasára helyezik a gyermeket egyre több helyen, ezt hívják bőr helyett „szőr”kontaktusnak. Meghatározó élmény az apukáknak, és az újszülöttnek is sokkal jobb, mintha egy inkubátorban vagy pólyában töltené életének első perceit, óráját, míg édesanyja a műtőben van.  

Szoptatási tanácsadás tévhitek

Hátrány az egy baba számára, ha tápszert kap, mert az anyának nincs vagy nagyon kevés a teje?

Sajnos egyértelműen hátrányban van a tápszeres baba. Tudományosan igazolt tény, hogy az anyatejet nem vagy alig kapó csecsemők esetén sokkal gyakoribb a hasmenés, a légúti betegségek, húgyúti fertőzések, középfülgyulladások, életveszélyes szepszis stb. is, és ezek a betegségek tápszeres babáknál sokkal súlyosabb lefolyásúak is. A vizsgálatok felvetették, hogy az anyatejes táplálás hiánya kapcsolatban lehet a későbbi elhízással, daganatos (leukémia), továbbá szív- és érrendszeri betegségekkel, idegrendszeri fejlődés zavarával, allergiával is. Nem túlzás azt állítani: az anyatej igazi csodaszer és bizonyítottan rengeteg betegség megelőzésében segít. 

Vannak olyan szituációk, amikor a szoptatás tényleg nem lehetséges, ezért nem szabad az anyának hibáztatnia magát! Arról kell beszélnünk, a baj az, hogy az esetek jelentős részében azonban olyan szoptatni vágyó anyák adnak tápszert a gyermeküknek, akiknél a szoptatással kapcsolatos problémák megfelelő segítséggel megoldhatók lennének, és az anyatejes táplálás kivitelezhető volna. A legfontosabb, hogy ezeket az édesanyákat elérjük és segíteni tudjunk nekik, hogy a gyerkőcök minél nagyobb arányban kaphassanak anyatejet. Az anyatejes táplálás sikerét gátló akadályokat ki kell kerülnünk – nem csak a korai tápszeradás („felírjuk a tápszert otthonra, azért legyen biztonságból”), hanem a cumiztatás is komoly veszélyt jelent a szoptatás sikerét illetően. Sokan nem tudják: az első egy hónapban a cumi a szakmai irányelvek szerint egyértelműen nem ajánlott, káros, hiszen jelentősen rontja az újszülött szopóreflexét! Azaz nem fog tudni olyan hatékonyan szopni, ilyenkor sokszor tápszerpótlást adnak cumisüvegből – ez az ösvény a tej elapadásához vezet. Ha egy édesanyánál probléma van a szoptatással, ne keseredjen el: kiváló szoptatási tanácsadók érhetők el Magyarországon, érdemes tőlük segítséget kérni (IBCLC Laktációs Szaktanácsadók). Nagyon sokat segíthetnek, laktációs szaktanácsadó segítségét igénybe venni nem szégyen, hanem épp ellenkezőleg: bár hazánkban ez nem annyira elterjedt, de nagyon hasznos, minden édesanyának ajánlom, azoknak is, akik már többször szoptattak (sok a szoptatással kapcsolatos téves gyakorlat, amely több generáción át jelen lehet). Viccesen, persze túlzással azt szokták mondani ezekről a laktációs szaktanácsadókról, hogy annyira profik, hogy szinte bárkinél, aki szembe jön az utcán, képesek tejet fakasztani és bárkit megfejnek…  Ha minden próbálkozás ellenére nem sikerült szoptatni, receptre felírva ingyenesen juthat anyatejhez a szülő háziorvosán keresztül valamelyik anyatejgyűjtő állomáson – bár teljes mértékben az igényeket nem tudják fedezni, de az anyatej minden cseppje igazi immunbomba, kincs a gyerek számára.

Meddig tárolható a lefejt anyatej és hogyan?

Az otthon lefejt anyatej az amerikai szakmai ajánlások szerint szobahőmérsékleten 4 óráig, hűtőben 3 napig, normál hűtő fagyasztófiókjában kb. két hétig, „nagy” fagyasztóban -20 fokon 3-6 hónapig tárolható. A fagyasztóban célszerű a dátumot ráírni és mindig a régebbit használni; tárolásra az üveg, kemény műanyag vagy erre a célra készített anyatej-tároló használható.

Mi van a tápszerben? Mi a különbség az anyatejhez képest? Jótékony baktériumok vannak a tápszerekben is, úgy tudom, ez igaz?

Rengeteg féle tápszer, köztük sok gyógytápszer létezik. Van, amelyik különböző baktériumtörzseket tartalmaz, és bár egyre modernebb tápszereket készítenek, sajnos az anyatej igen komplex összetételét még nem sikerült „leutánozni”. A tápszergyártók is kimondják: az anyatej a legjobb táplálék a csecsemőnek. Vannak olyan esetek, amikor a szoptatás egészségügyi okból nem lehetséges (speciális betegség vagy speciális gyógyszerszedés), vagy sajnos nem sikerül, teljesen elapad a tej – ilyenkor a legideálisabb tápszert kell kiválasztani a gyermek számára.

Honnan tájékozódhatnak a szoptatással kapcsolatban az anyukák?

A Szoptatás portálon sok hasznos infót megtalálhatnak az érdeklődők. Gyakori kérdés és probléma, hogy milyen gyógyszert szabad szedni szoptatás alatt: az E-lactancia vagy esetleg a LactMed oldalakat javaslom, hogy minden édesanya mentse el a könyvjelzők közé – a gyógyszert vagy annak hatóanyagát beírva 100%-ban naprakész információkat kaphat bárki az adott gyógyszer szoptatás alatti szedhetőségéről, biztonságosságáról. Sajnos sokszor, indokolatlanul mondják azt a szoptató édesanyáknak, hogy „inkább ne szedje” az adott gyógyszert – a fenti oldalak használatával a túlzott óvatosság helyett a tényekre alapozva hozhatunk döntést.

Kép: vitalinka © 123RF.com,  mocker © 123RF.com

dr. Novak Hunor