Vegyes hírek

Cigi, bor és naplemente – a nővérek teljesítették a haldokló utolsó kívánságát

2017-04-11

| Frissítve:

2017-04-11 17:08:37

Dr. Novák Hunor

A protokollt felrúgva, lazán, emberségesen búcsúztatták a haldokló férfit a dán kórházban.

A 75 éves Carsten Flemming Hansen egy aortatágulat miatt került a dán kórházba. Az aortatágulat ugyanis megrepedt és lassan szivárgott a vér, úgynevezett belső vérzés alakult ki nála, ilyenkor a páciens a saját hasüregébe vérzik el és meghal. Az orvosok néhány órát, maximum 1-2 napot adtak neki, egyéb betegségei, kora miatt nem volt alkalmas az életmentő műtéthez. 

A dán kórház a szigorú protokollt felrúgva engedélyezte utolsó kívánságát: az erkélyről, egy pohár fehérbor és cigi mellett nézhette végig a naplementét családjával, erről a kórház fotót is tett közzé:

haldoklo cigi
Fotó: Aarhus Universitetshospital

„Meghitt és nyugodt légkörben zajlott az esemény, bár a hozzátartozók természetesen szomorúak voltak, hogy a férfi hamarosan meg fog halni” – mondta az egyik nővér.

Én többek között azért választottam a gyermekgyógyászat szakterületét, mert azt láttam, az esetek többségében az orvoslás sem tudja elfogadni, hogy az élet bizony egyszer véget ér: sokszor felesleges műtétek, gyógykezelések, lélegeztetés, még elnyújtottabb, még több szenvedéssel teli haldoklás vár a betegekre. Nekem nagyon tetszik, hogy a dán kórházban méltósággal engedték búcsúzni…

Bár ennek Magyarországon is van egy közelmúltban híressé vált „változata”: bárki nyugodtan meghalhat a kórházi WC-ben, még a takarító sem fogja zavarni napokig. Igaz, ez nem egy olyan sztori, amit az érintett kórház büszkén feltöltene a Facebookjára…

dr. Novák Hunor 

(The Guardian nyomán, Fotó: Aarhus Universitetshospital)

dr. Novak Hunor