Vegyes hírek

Antibiotikumot kapott a gyerek, óriási szívás lett belőle

2018-06-05

| Frissítve:

2018-06-05 20:25:01

Dr. Novák Hunor

Hasmenésben legtöbbször káros az antibiotikum, és nem várt hatásai is lehetnek…

Még a baktérium (pl.: Salmonella) okozta hasmenések döntő többségében sem ajánlott antibiotikumot adni a modern orvosi ajánlások szerint. Például a Salmonella baktérium okozta hasmenés esetén az antibiotikummal pont ellenkező hatást érhetünk el: bár a beteg meggyógyul, viszont sokkal tovább, akár hónapokon át is üríti normális székletével a kórokozót, ami óriási kellemetlenség lehet, hiszen sok esetben negatív székletmintával kell igazolni, hogy már nem fertőz, addig nem mehet közösségbe.

Egy tapasztalt gyermekgyógyász ismerősöm, dr. Oroszlán-Bán Marianna írta az alábbi szomorú, tanulságos esetet:

 

„Ez az eset néhány évvel ezelőtt történt…  Hasmenős, hányós kisdedet kiszáradás, folyadékhiány miatt beküldtem az infektológiára. Kb. egy hét után jött a zárójelentéssel, akkor láttam, hogy úgy engedték haza, salmonellózis miatt otthonában antibiotikum-kúra folytatása javasolt, írja fel a további recepteket a háziorvos. Mondtam az anyukának, én nem írom fel, azonnal álljunk le vele. Nyilván nem akartam antikollegiális lenni, de végül voltam annyira hiteles, hogy nem folytatták az antibiotikumot, Salmonella-fertőzésben ugyanis legtöbbször indokolatlan ez a kezelés.. De már késő volt, Salmonella-ürítő lett, az anyuka már éppen ment volna vissza dolgozni, a kislány indult volna bölcsibe. Hónapokig nem tudtuk a salmonella-ürítés alól felszabadítani, ami óriási probléma volt, édesanya  majdnem elveszítette az állását is, hiszen hónapokig nem tudott menni dolgozni, a gyereket nem tudta kire bízni egész nap.

Felhívtam anno a kezelőorvosát, megkérdeztem, miért kapott antibiotikumot Salmonellára? Mivel nagyon rosszul volt! – kaptam a választ. Igen, rosszul volt, mert nagyon ki volt száradva, de az anya elmondása szerint infúzióra gyorsan javult az állapota. Jeleztem az indokolatlan antibiotikum adásból fakadó problémákat az akkori infektológus főorvosnak, a válasz az volt, ő nem felelős az orvosaiért, ez terápiás szabadság.”

 

Hát nem igazán, ezért volna jó, ha  nemzetközi protokollok alapján folyna a gyógyítás és kezelés. Mert az indokolatlan antibiotikum adás nem csak szövődményeket okozhat, de a meghosszabbodott Salmonella ürítés miatt akár a munkáját is elveszítheti a szülő…

 

dr. Novák Hunor

dr. Novak Hunor